Kongsvinger festning

Gamle Gubben Grå og jeg tilbringer helgen på Kongsvinger festning hvor “Den nye barakke” er gjort om til hotell. Så veldig “ny” er ikke denne barakken, den er bygd i 1788.  Men den er smakfullt ombygd til hotell i 2019.

Selve festningen historie stammer fra 1673 hvor det ble bygd en skanse på toppen av Tråstadberget. Den ble kalt for Vinger skanse.

For å bedre kunne stå imot sterkere beleiringsartilleri, begynte man i 1681 å planlegge en utbygging av Vinger skanse til festning. Anthony Coucheron fikk i oppgave å utarbeide en plan for utbyggingen, og planen ble godkjent av Kong Christian V 8. oktober 1681.

Denne Anthony Coucheron var nok rett mann til arbeidet med å planlegge festningen. Han var ingeniør og var med på byggingen av Festningen i Fredrikstad sammen med sin far. I tillegg var han med på reguleringen av  Trondheim etter bybrannen i 1681. Han ledet byggingen av Kristiansten festning,  og i tillegg til arbeidet med festningene i Trondheim, Kongsvinger og Elverum, arbeidet han med deler av Akershus festning. og planer over Fredrikstad.  I Danmark arbeidet Coucheron med befestning av Christiansø, Ertholmene ved Bornholm, Fladstrand  i Fredrikshavn og utarbeidet forslag til ny befestning av Kronborg. Så dette må ha vært ledende ekspertise på området.

I januar 1683 bestemte Kommanderende General for de danske styrkene i Norge, Gustav Wilhelm vond Wedel at festningen skulle kalles Kongens Vinger (Königs Winger), noe som senere ble trukket sammen til Kongsvinger. Festningen ble ansett som ferdig i 1864.  Byen vokste opp rundt festningen.

Festningen har aldri vært beleiret, og aldri i direkte kamp. Kanskje kan det være på grunn av festningens mulighet til å beskyte  en fiende på østsiden av Glomma med kanonild. To ganger kom svenskene så langt som til den østre siden av Glomma, uten å våge å krysse elven. Begge ganger ble de beskutt fra festningen. Dette var i 1809 og 1814.

Ved unionsoppløsningen i 1905 skulle alle grensefestninger rives, og en demilitarisert sone opprettes på hver side av grensen mellom Sverige og Norge. Den gamle festningen ble ansett som gammeldags og ubrukelig og ble derfor ikke revet.

I april 1940 kapitulerte festningens kommandant uten kamp, til forskjell fra det nyere Vardåsen fort én km lenger vest, under kaptein Gösta Benckert. Kampene rundt Vardefortet med sine kanoner fra 1905 regnes blant de viktigere i Norge i 1940. I Benckerts kompani tjenestegjorde blant andremann Manus. Rommet vi bodde på på hotellet var oppkalt etter Gösta Beckert.

Under krigen var det både SS-skole og Gestapo-skole på Kongsvinger festning.

Etter krigen flyttet Befalsskolen  for Hærens Artilleri inn på festningen, men den ble flyttet til Haslemoen i 1959. Senere har Heimevernet  holdt til på Kongsvinger festning. Heimevernet benyttet festningen blant annet til befalskurs, men dette ble i 2002 flyttet til Værnes.

Festningen ble i 2009 overført fra Heimevernet til Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon. Med det ble det satt punktum for festningens operative rolle.

 

1 kommentar
    1. Tusen takk for en flott historieoppdatering:-) skal se om vi rekker oppom Kristiansen en tur til helgen 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg