Kunnskapsløshet…

Til min store overraskelse våknet jeg opp og fant ut at jeg var på åttende plass på bloggtoppen i dag.  Kos. Men i stedet for å dvele ved egen fortreffelighet får vi vel ta en runde å se hva toppbloggerne har skrevet om.

Eller skrevet om og skrevet om. Ida Wulff og Julia Nyland har ikke kommet med noe nytt. Fremdeles ammeboble på den ene og livets glade sorgløse solfylte dager i Spania for den andre.

Eller kanskje Julia har funnet ut at solfylte Spania midt under en pandemi ikke er så fantastisk.  De har portforbud og en del svært inngripende regler norske myndigheter kvier seg for å iverksette. Blant annet munnbindpåbud over alt, også ute og selv om du klarer å holde avstand.

Det er også et tankekors at da en eller annen laget årets aprilsnarr 1. april og sa at alle over 80 som ønsket det kunne få vaksine hvis de møtte opp et bestemt sted 1.april, ja så dukket det opp over 4.000 stykker.
I Norge takket som kjent mange nei til vaksinen fordi det ikke “passet” . De skulle på hytten!

I Spania har 75.541 personer dødd av covid-19 og 3,29 millioner har vært smittet.
Det er ikke sikkert de lar seg imponere av ei norsk lyshåret jente som blåser i smittevernregler og anbefalinger fordr hun ikke ønsker å følge strømmen, og verner om sin frihet til å leve livet slik hun vil.
Hadde vært hyggelig med en ærlig oppdatering Julia.

Kokkejævel er opptatt med å lage frokost til kona og middag til svigermor.  Også har han fått påskeegg.
Foruten matlaging og hyggelig samvær med Svigermor har han tenkt å bruke dagen til en trilletur bort på apoteket. Han har gått tom for smertestillende.

Som vi alle vet har han jo konstante smerter, men fordi verden ville forgå uten han, biter han tennene sammen og går på til tross for de ulidelige smertene og klager (nesten ) ikke ..

Tips til kona, Neste års påskeegg fyller du opp med smertestillende i stedet for snop. eller i det minste en liten pakke eller tre sammen med sjokoladen.

Mamma på hjul og storfamilien har dratt på påskeferie til et sted ute i havgapet.  Hun storkoser seg sammen med familien, og vindvær er ingen hindring. Medvind gir bare mer fart på rullestolen!  Dessverre tok hun ikke med i beregningen at medvind fort blir til motvind når man snur…

Men det høres ut som om hun har noen fine dager.  Det unner jeg Vivian av hele mitt hjerte. Noen fine dager å leve lenge på når hverdagen snart er tilbake.

Da er det bare Mette Ask igjen.
Hun har og vært ute.  Laget mat på bål og primus og kost seg med familien.  Laget minner. Skapt familiebånd.  Det høres koselig ut.

Men jeg blir litt overrasket over kunnskapsløsheten. Må voksne mennesker vokst opp i Norge google for å vite hvorfor vi feirer påske? Eller kanskje ikke for finne ut hvorfor vi feirer påske, men hva de forskjellige dagene feires, eller markeres til minne om? Er det “bare” jeg som kan slikt?
Palmebladene man hilste Jesus velkommen med på Palmesøndag.  Påskemåltidet på Skjærtorsdag. Korsfestelsen på Langfredag. Oppstandelsen på Første Påskedag og at han sto opp som menneske, legemliggjøringen ikke bare ånden, på andre påskedag.?
Jeg kommer ikke fra en spesielt religiøs familie, og ser på dette mer som en del av barnelærdommen fra skoledagene.  Basiskunnskap for å kjenne den kultur og det samfunnet man er en del av.

Hva tar jeg med meg fra toppbloggerne i dag?
Jeg tror jeg må skrive et innlegg med litt folkeopplysning.  Finne ut hvordan det faktisk er i Spania midt under en pandemi.
Og kanskje skive et innlegg om påskedagene og deres innhold. “Påske for dummies”
Men først må jeg ta å gjøre noe fornuftig. Rydde og vaske litt. Jeg vet jo ikke når Gamle Gubben Grå har tenkt seg hjem fra fjellet.  Vi blogges!

 

 

 

26 kommentarer
    1. Akkurat når det kommer til å google påskedager,.hadde e nok måtte gjort det samme med enkelte dager. Finnes ikkje religiøs og lærte det på barneskolen, men mye der e gått i glemmeboka.
      Men nyter nå påsken selv med ruskeværet vi har.
      God påske. 😊

    2. Påskedagene kan jeg også fra skolen. En Facebook venn klarte å gi meg salmen: påskemorgen slokker sorgen osv… på hjernen 🤣. Kan bare noen få linjer av salmen, så de går på repeat🥴. Dette skjer nesten hver påske, så til neste påske skal jeg lære meg hele salmen. Jeg vet at du også har en del smerter ,men kjenner meg veldig igjen i dette å få smertestillende for om ikke annet å i hvertfall tatt toppen av det en liten stund. Får håpe for kokken at han er operert til neste påske 😉. Jeg venter på en hofteoperasjon først, deretter i hvertfall det ene kneet. Så føler med han. Samtidig så har jeg god (dårlig) humor, å klarer å se det humoristiske i det meste. Selv smertehelvete. 🤣. Ha en fortsatt fin dag 🙂🌞

      1. Jeg forstår hensikten med smertelindring. Men smertestillende behandler ikke årsaken til smertene. Hvis man har sterke smerter klarer man å rydde plass til en operasjon samme hvor travel en er.
        Påskemorgen kan jeg nesten hele første vers på. Og nå har jeg sikkert fått den på hjernen til jeg kommer på siste strofe…

    3. Jeg undret meg også over at det tydeligvis ikke lenger er allmennkunnskap hva påskedagene står for, men det kommer vel av sekulariseringen av samfunnet generelt. Tror ikke det er noen som ber Fader Vår og synger bordvers på skolen mer, og skolegudstjenestene er jo på vei ut og søndagsskoledeltagelsen likeså. Kristendom som fag fins heller ikke mer, og gudene må vite hva de lærer i erstatningsfaget. Nrks barne-TV har vel heller ikke så mye påskeundervisning lenger, og ikke vet jeg hva konfirmanundervisningen går ut på nå for de få som fortsatt konfimerer seg kirkelig (ikke at jeg kan huske at vi lærte om påsken der i min tid heller, men det ble nok forutsatt som godt kjent fra før).

      Men du, såvidt meg bekjent stod Jesus opp fra de døde 1. påskedag – har aldri hørt at det skjedde noe mer på 2. påskedag?

      1. Til tross for sekularisering burde grunnleggende kunnskaper om vår religion og vår kultur være en del av pensum på barnetrinnet.
        Jesus sto opp på første påskedag, slik du skriver. Men han viste seg ikke for disiplene før 2. påskedag.
        1. Påskedag kom Maria Magdalena til den tomme graven.
        (Akkurat 2. påskedag måtte jeg Google litt…)

    4. Ja, det er skremmende kunnskapsløst å ikke vite hvorfor vi feirer påske. Det er faktisk den viktigste høytiden i den kristne kirke, og hele grunnlaget for den kristne tro. Punktum. Jeg synes det er den naturligste ting i verden å google merkedager som ikke er så kjent. Da jeg bodde i Spania i mange år, ble det mye googling, for de har merkedager/høytider både tidt og ofte. Det er en helgen nesten for hver dag i året som skal feires. Kjekt å vite hva samfunnet rundt en feirer, og hvorfor. Og kanskje ta del også, selv om det er litt uvant.
      Det er fint å drive litt voksenopplæring slik at de som har fortrengt barnelærdommen kan ta den opp igjen.

    5. Husker du ikke, han møtte opp til operasjon, men ble sendt hjem igjen, han står iallefall på og jobber han, ikke alle som gjør det🤔

    6. Jeg foreslår at vi bare slår fast at en betydelig andel av befolkningen ikke kan redegjøre for alle påskedagene, slik at jeg kan meske meg med følelsen av visdom (hahaha)

    7. Her i huset snakker vi hver dag rundt middagsbordet om hva de forskjellige dagene i påsken står for, og hvordan man kan trekke linjer til annen religion, både før og etter. Vi er så langt fra religiøse, men jeg tenker det er viktig kunnskap for ungene å ha med seg inn i voksenlivet. Det er endel av kulturarven.

      Spania under pandemi – de har hatt munnbind-påbud lenge. Skal du ut fra hjemmet ditt, så har du munnbind på. Også på gaten. Hvordan det er på resturanter/cafeer vet jeg ikke, da de jeg kjenner som har vært der, ikke har vært på slike steder. På butikkene er det også munnbind. De jeg kjenner som var der fra november – mars var kun på matbutikk annenhver uke, resten av tiden tilbragte de bak gjerdene på sitt eget hus. De møtte ingen, og hadde karantene både da de kom til Spania, og da de kom hjem igjen. De sier de følte seg mye tryggere der, fordi det var mer kontroll. De opplevde flere ganger at lokal-politiet stoppet folk på gata, fordi at de ikke hadde munnbind på. Å reise til Spania nå, og tro man skal gjøre turist-ting, tror jeg fort ender med kræsj…

      1. Ja, ikke sant. Kulturarv og felles forståelse er viktig.
        Nei jeg tror ikke Spania er helt slik Julia hadde tenkt seg, og politiet slår hardt ned på brudd på smittevernreglene.

        1. Generelt er jo politiet i Spania “strengere” enn i Norge. De jeg kjenner bruker munnbind for å gå med søppla liksom. Det ble glemt av en gang, og de 50 meterne var visst lange da, og var livredd for at politi skulle komme kjørende. (Det var kveld, ikke en sjel ute og ingen fare, men reglene tilsa egentlig munnbind og når man har sett politiet stoppe andre, så skjønner jeg det var ubehagelig)

    8. De fleste har nok lært det på skolen. Og prøvd å huske det litt opp igjennom…. Men påskeharer, egg og kyllinger har nok fått en like stor plass. Må innrømme at det gravdes skikkelig uten Google i hjernen for å mane fram meningen bak de forskjellige dagene. Men det gikk så vidt.. Hvor ofte snakker man om dette ETTER man lærte det liksom….?

    9. Lærte om det på barneskolen, men har ikke holdt kunnskapen vedlike for å si det sånn. Er ikke religiøs, så for meg er en røddag en fridag, uten at jeg tenker på årsaken. Setter pris på at det fremdeles ansees som helligdager da, setter virkelig pris på litt fri innimellom! 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg