Litt historie…

Lag deg en god kopp kaffe og bruk litt tid på noen refleksjoner over litt historie som var ukjent for meg.  Den var selvsagt ikke helt ukjent for Gamle Gubben Grå, men han kan jo det meste om annen verdenskrig. Hadde han vært mer våken enn han er nå der han sitter og glipper med øynene over sin første kaffekopp hadde jeg nok fått en lang forelesning om temaet. Nå kom det bare noen setninger. Regner med hjernen hans arbeider litt sakte akkurat nå og at foredraget kommer senere i dag.

Jeg klikket meg nedover bloggtopplista uten å finne så mye å reflektere over. Ikke så mye som virkelig satte hjernevinningene i gang. Kanskje var jeg trøtt.
Men på 26. plass fant jeg noe som vekket interessen og trangen til å lære mer. Besøk Polen er en blogg som gir meg mer og mer lyst til å besøke nettopp Polen. Regner med at det er hensikten med bloggen, så her har vi en blogger som virkelig influerer, påvirker, denne kjerringa.

I det siste innlegget inviteres det til et dypdykk inn i historien. Til å lære mer om Warawaopprøret.

Warsawaopprøret var en væpnet kamp under andre verdenskrig, ledet av den polske Hjemmearmeen (Armia Krajowa), for å frigjøre Warszawa fra den tyske okkupasjonen og det nasjonalsosialistiske styret. Det var det største opprøret i det okkuperte Europa under krigen.
Det største opprøret i det okkuperte Europa under krigen, og knapt blitt nevnt i historiebøkene her hjemme. Jeg var rimelig god i historie på gymnaset, og har alltid hatt interesse for faget – men for meg ringte det ingen bjeller.

Armia Krajowa (AK, Hjemmearmeen) var en polsk motstandsgruppe under andre verdenskrig. Armeen var aktiv fra den tyske okkupasjonen begynte i september 1939, og eksisterte frem til Polen ble inntatt av Den røde armé i januar 1945. Rester av Armia Krajowa fortsatte motstanden mot sovjetiske okkupanter til 1960-tallet.
Jeg tror det kan sammenlignes med Hjemmefronten her i Norge.

Opprøret begynte 1. august 1944, som del av en landsomfattende oppstand, Operasjon Burza. De polske troppene motstod de tyske styrkene frem til 2. oktober (63 dager til sammen). Tapene på polsk side utgjorde 18 000 drepte og 25 000 sårede soldater, og over 250 000 drepte sivile, for det meste i massehenrettelser utført av fremrykkende tyske tropper. Tapene på tysk side utgjorde over 17 000 drepte og 9000 sårede soldater.

Det vil si at rundt 320.000 mennesker totalt mistet livet i løpet av et opprør som varte i to måneder. Det vil i snitt si over 5.000 mennesker drept i døgnet i en og samme by. La det tallet synke litt inn.

Oppstanden begynte i et avgjørende øyeblikk under krigen, da Den røde armé nærmet seg Warszawa. Målet var å frigjøre Warszawa fra den tyske okkupasjonen før Sovjetunionens Røde Armé kunne etablere sin kontroll over byen.

Jeg forstår tanken. Okkupert av nazistene sitter de og venter på at den Røde Arme skal  komme og overta. Pest eller kolera? Jeg skjønner at de gjør opprør. Alle land og alle folk ønsker jo å være fri!
Ganske heroisk egentlig når jeg tenker etter. De virkelig sloss mot overmakten, eller overmaktene.

Warszawaopprøret er et symbol på polsk motstand, heroisme, og viljen til å kjempe for landets frihet til tross for overveldende odds.

skriver Besøk Polen. Ja, polakkene kan være stolte av den innsatsen og det motet de utviste under Warsawaopprøret,
Det er lett å se likhetstrekk med hva som skjer i Ukraina i Europa i dag.

I de første ukene av oppstanden prøvde Warszawas befolkning på de polskkontrollerte områdene å gjenopprette det normale livet.  Kulturlivet pulserte, med teatre, postkontorer, aviser og lignende aktiviteter.

Barn fra den polske speiderbevegelsen arbeidet som budbringere for en undergrunnsposttjeneste, og risikerte livet daglig mens de brakte informasjon som kunne være til hjelp for motstandsbevegelsen.

Nær enden av oppstanden, gjorde mangelen på mat, medisin, samt overbefolkning og tyske luft- og artilleriangrep situasjonen for sivile mer og mer desperat.

Mens tyske og polske styrker kriget i Warsawa stoppet sovjeterne all offensiv i Polen for å la tyskerne knuse oppstanden i Warsawa i fred.  Siden det avdekket sovjetisk adferd på sitt verste – i bunn og grunn var den et eksempel på et de facto samarbeid mellom nazister og sovjetere – prøvde kommunistregimet etter krigen lenge å legge lokk på historien.
Kanskje klarte de det så godt at historien ikke nådde historiebøkene mine 30 og 40 år etter krigen.

Det var ikke noe ytre støtte å hente for folket i Warsawa. . Ingen kom dem til unnsetning. Ingen våpenhjelp. Ingen humanitær bistand. Overmakten var for stor. De klarte å stå i mot i 63 dager. men måtte til slutt gi opp.

Etter opprøret ble hele den gjenværende sivilbefolkningen fordrevet, og sendt til tyske konsentrasjonsleirer eller arbeidsleirer i Tyskland.

Etter at Warszawas befolkning var blitt fordrevet, begynte tyskerne å ødelegge det som var igjen av byen. Ifølge tyske planer skulle byen gjøres om til en innsjø. Spesielle grupper av ingeniørsoldater ble sendt gjennom hele byen for å brenne og rive ned det som var igjen, bygning for bygning. Det ble lagt spesiell vekt på historiske monumenter, polske nasjonalarkiver og severdigheter – ingenting skulle være igjen av det som en gang var en by.

Frem til januar 1945 var 85 % av bygningene ødelagt: 25 % som følge av selve oppstanden, 35 % som følge av systematiske tyske aksjoner etter oppstanden, og resten som følge av den tidligere gettooppstanden i 1943 (15 %) og invasjonen av Polen i 1939 (10 %).

Materielle ødeleggelser omfattet 10 455 bygninger, 923 historiske bygninger  25 kirker, 14 bibliotek , 81 grunnskoler, 64 høyskoler, Universitetet i Warszawa og Det tekniske universitet samt mesteparten av de historiske monumentene, så vel som arkiver og utallige kunstverk. Nesten én million mennesker mistet alle eiendommene sine.

Maleri av Bernardo Belletto fra 1773 som ble brukt når man skulle gjenskape byen.

Med ødeleggelsen av Warszawa – da en av Europas aller vakreste og mest sofistikerte byer (kjent som Østens Paris) – skjedde et ugjenopprettelig tap av en flere hundreårig kulturell og materiell eiendom.

En egen historisk kommisjon har anslått ødeleggelsene til 54,6 milliarder amerikanske dollar (2004-kurs), skjønt dette tallet tar kun hensyn til skadene på offentlig, og ikke privat eiendom. Ødeleggelsene var så omfattende at man for gjenoppbyggingen av den historiske delen av Warszawa måtte blant annet ta i bruk malerier av byen fra 1700-tallet.

Besøk Polen forteller om et museum i Warszawa hvor man kan lære mer om dette opprøret.  Warsaw Uprising Museum.  Dette museet er dedikert til opprøret og gir et omfattende innblikk i de hendelsene og menneskene som formet denne perioden. Her kan du se autentiske gjenstander, fotografier og høre gripende vitnesbyrd fra de som opplevde det på nært hold.

For et historie interessert par som Gamle Gubben Grå og jeg ga dette innlegget fra Besøk Polen oss enda mer lyst til å besøke Polen. For selv Gamle Gubben Grå som har utrolig god greie på fagfeltet andre verdenskrig hadde store huller her. Historiebøkene hans har antakelig vært like mangelfulle som mine. Takk til Besøk Polen for et virkelig interessant blogginnlegg.

 

2 kommentarer
    1. Veldig interessant lesning, må innrømme at mitt hull i historien er minst like stort som ditt om denne hendelsen. Ikke sikker men er det noe med laaange innlegg, at de kanskje ikke blir lest så ofte? Enten det er her på blogg, eller i avisspalter? VG har kanskje skjønt det. Når de har en lang og fyldig sak om ett eller annet, har de en link som heter kortversjon. Der står det “Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT. Altså kunstig intelligent eller noe sånt 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg