Mammas favoritt

Kokkejævel er tilbake på toppen av lista.  Jeg har falt helt ned på en 50. plass.  Så her må det tas grep.  Skal jeg vandre på den røde løperen på Vixen, kan man ikke levere middelmådige innlegg som gir middelmådige plasseringer på lista. Og du, du har vel husket å nominerer meg til Vixen?  Det kan du gjøre her Flere har nominert meg til “Årets Gullpenn” og det synes jeg er utrolig hyggelig.

Men tilbake  til Kokkejævel. Han har et innlegg i dag hvor han deler oppskriften på sin sagnomsuste kyllingsalat.  Til og med jeg som aldri har vært i Alta og aldri smakt kyllingsalaten fra da Kokkejævel var ferskvaresjef på Mega har jo hørt om den.  (Ja, han er flink til å skryte av seg selv og sine oppskrifter, Kokkesnobben)  Han kaller innlegget “Mammas favoritt.”

Mammas favoritt…
Overskriften får tankene mine til å gå til min Mamma.
Jeg tror reker var noe av det Mamma var mest glad i. Reke-cocktail eller flotte, høye rekesmørrebrød..

Også meierismør.  Godt smør fra Tine. Det var noe hun var redd for å gå tom for.  Ikke noe Bremykt, eller Softsoya.  Mamma måtte ha smør, godt smør.

Tyttebærsyltetøy… Hun spiste tyttebærsyltetøy til nesten alt av middagsmat, og det var ikke få kilo tyttebær hun plukket og lagde syltetøy av hvert år.

Slik vandrer tankene.  Minner om en Mamma som var hjemmeværende husmor i nesten hele oppveksten min. Som lagde middag, smurte nistepakke og løftet skolesekken opp på ryggene våre før vi trasket ut døra på vei til skolen.

Mamma. Som serverte brødskiver med spekemat og eggerøre. Kakao og te fra store krus etter slitsomme kvelder ute på gården eller i skogen. Mamma som serverte solbærtoddy når vi kom hjem fra skiturer.

Mamma som lagde sylte, rull og plukkefinke til jul. Mamma som bakte til jul, strull, tyske skiver og drømmer som vi barna døpte om til mareritt. Kolakaker, brune pinner og delvis sjokoladekake.

Mamma som saftet, syltet og lagde nypesuppe med krem. Mamma som lagde sjokoladepudding, prinsessepudding og tilslørte bondepiker.

Mamma… som døde i fjor høst og som det fremdeles er vanskelig å fatte at er borte for bestandig. Savner henne så….

6 kommentarer

Siste innlegg