Matkøer og et kaldere samfunn.

Oppvaskmaskinen durer fornøyd på kjøkkenet. Jeg har laget middag og tørket over kjøkkengulvet. Ellers har jeg ikke gjort stort etter at jeg kom fra jobb. Tatt en liten strekk på sofaen da. Det føltes godt.  Nå sitter jeg her med tekopp og tastatur. Nettaviser og blogger skal leses.

Marie Sneve Martinussen, Rødts nye konstituerte partileder har holdt sin første tale etter at hun overtok roret. Marie er en frisk dame, og jeg er spent på hvordan hun blir tolket av mediene. Hva de får med seg av det politiske budskapet og hva de fokuserer på.  I en tid da det rir en Høyrebølge over landet er det viktig å få frem Rødts politikk. Det har vært fokus på litt mye annet denne sommeren.

Norge har mer og mer til felles med britiske kostymedrama fra 1800-tallet, der rikdommen bugner hos overklassen, mens andre ikke har nok til å bli mette.

Sitatet er selvsagt hentet fra Marie sin tale, og det er både godt og dekkende. I 2022 fikk Norge 4000 flere dollarmillionærer. De 1 prosent rikeste i Norge disponerer rundt 10 eller 20 prosent av inntektene i landet (avhengig av hva du inkluderer i beregningen). Og de aller rikeste i Norge betaler minst skatt, i følge SSB-forsker Rolf Aaberge.
Samtidig øker matkøene. Over halvparten av Norges befolkning har ikke økonomisk trygghet. 100.000 husstander har blitt nødt til å stille seg i matkøene.

Svaret på disse utfordringene er ikke mer Høyrepolitikk. Det å overlate mer og mer av velferdsstaten til markedskreftene og legge alt fra barnevernsbarn til bestemor ut på anbud vil bare bidra til å øke forskjellene mens velferdsprofitører har kjøpefest i Sveits med penger de har støvsugd ut av norske kommunekasser.

Ikke blir vi lykkeligere av det heller.
I 2017 var Norge verdens lykkeligste land. Nå er vi slått, ikke bare av finnene, men også dansker, islendinger og svensker er mer tilfredse med tilværelsen enn det vi er.

 

Norge scorer helt øverst på objektive mål som velstand og kjøpekraft. Likevel synker vår opplevelse av tilfredshet. Og det som trekker mest ned er ikke at vi ønsker flere og finere ting, billigere øl og flere sydenturer.  Det er at vi bryr oss så lite om hverandre.

En veldig interessant ting med årets lykke-rapport er at forskerne for andre år på rad ser hvordan forskjellige former for omtanke og godhet i hverdagen betyr mye. Å være snill mot andre har vist seg både å stamme fra, og fører til større grad av lykke, sier professor Lara B. Aknin ved Simon Fraser University.

Kanskje gjør ikke de stadig økende matkøene inntrykk på oss så lenge vi slipper å stå der selv.
Her i kommunen er det politisk vilje til å gi økonomisk støtte til flere ideelle aktører slik at de kan  starte matutdeling, men ikke politisk flertall for å øke sosialtrygdsatsene slik at mennesker slapp å måtte stille seg opp i de matkøene.

Vi er flinkere til å bry oss med hverandre enn om hverandre.
Kommer vi til en ulykke tar vi opp mobilen og filmer i stedet for å hjelpe. Om nabo-barna går sultne til sengs er ikke det vårt problem.

Mer Høyrepolitikk, mer markedskrefter, mer forskjeller vil ikke gjøre oss mer lykkelige.
Rødt har lenge advart mot at forskjellene i Norge øker. Økte forskjeller fører blant annet til at vi har mindre tillit til hverandre og mindre følelse av rettferdighet. Det påvirker også helsen vår, kriminaliteten og vår opplevelse av trygghet.
Kort sagt vi får et mer og mer egoistisk samfunn.

Derfor vil Rødt ha det partilederen i talen sin i dag kaller en «forskjellskrisepakke».
Det innebærer høyere minstesatser for pensjoner og sosiale ytelser. I kommunevalget er særlig sosialhjelpen viktig, for den er det kommunene som bestemmer størrelsen på.

I løpet av det siste året har jeg to ganger vært på kommunestyrets talerstol og holdt en interpellasjon på vegne av Rødt hvor jeg ar spurt ordføreren om hun vil bli med på å utrede en sak om å øke sosialtrygden i kommunen. Hun, AP ordføreren; vil ikke det. Som det store flertall i kommunestyret overlater hun til Frelsesarmeen og Frivillighetssentralen å ta seg av den økende fattigdommen i kommunen.

I sommer har vi i Rødt her i kommunen hatt to innlegg om sosialtrygdsatser og økt fattigdom i lokalavisa.
I kommentarfeltet til det første innlegget dominerte kommentarer om solbriller, i det andre ble det en bedre debatt. Men den falt vel ned på at de som debatterte med oss benekter at fattigdommen i Norge finnes.
Så lenge de ikke hadde sett budsjettet til de som ikke fikk inntektene i form av trygder til å dekke løpende utgifter trodde de ikke at det var så ille. Folk prioriterte bare feil.
Jeg blir så matt av slike kommentarer.

Jeg tror at det er mange, mange som sulter lenge før de moter seg opp til å stelle seg i de matkøene. Jeg tenker på hvor nedverdigende det må føles og gå å tigge om almisser for å klare seg gjennom hverdagen.
Slike kommentarer gjør at terskelen for å søke hjelp og skaffe seg mat blir enda høyere.
Det å øke satsene på trygdene i stedet for å øke antall matkøer hadde gjort at de kunne skaffe seg mat uten å blottlegge nøden og føle på stigmatisering.

Vi må tilbake til tankegangen fra 50-tallet da våre foreldre og besteforeldre bygde dette landet. Tilbake til Einar Gerhardsens Norge der vi følte på samhold og hjalp og støttet hverandre. Det var da vi bygde velferdsstaten og gjorde Norge til et av de beste landene å bo i. Det er å komme tilbake dit som på mange måter er Rødts politikk.

 

 

5 kommentarer
    1. Men samtidig er det vel heller ikke noe som objektivt sett definerer rettferdig?.. Likefordeling er jo selvsagt en måte å se det på, hvorpå en like fullt kan definere rettferdighet etter et ‘høster som en sår’ -prinsipp.
      – Jeg har f.eks bevisst valgt bort tidsklemmer og det jaget som ville avstedkommet den type karriære jeg som såkalt ‘skolelys’ kunne hatt (lege, advokat, ingeniør, or whatever). Prisen for dette valget, er selvsagt en økonomi en såvisst ikke oppnår som ansatt i restaurantbransjen og blogger på si *hehe*. Og selv om det selvsagt ville vært særs ønskelig om jeg hadde kunnet få i både pose og sekk, og gjerne både en koffert og en bag i tillegg, så er det jo (dessverre) ikke sånn verden fungerer for folk flest. Jeg vet m.a.o hvilke goder jeg har valgt, liksom jeg vet hva jeg har måttet betale. Jeg har så visst valgt på tvers av norm blant de med tilsvarende valgmuligheter, så jeg ser jo hva DE har måttet betale hvor enn jeg snur meg..
      Enkelte får selvsagt rikdommen rett i hendene, men i det store og hele, har de med den såkalte romslige økonomien jeg har gitt avkall på, jobbet og slitt fra de enda var i tenårene. Jeg kan derfor ikke få det til å bli noe urettferdig ved at de har mer penger enn meg!..
      Men når det er sagt, er det selvsagt en vesensforskjell på det å velge bort en typ 200 kvm enebolig, årsmodellen av en Audi i garagen, hytte på fjellet, båt i skjærgården og årlige utenlandsreiser, og det ikke å ha penger til sånt som mat og strøm. Jeg lider jo tross alt ingen nød!
      Videre, er det en vesensforskjell på et liv uten økonomiske bekymringer, og det å stadig hige etter mer og mer, selv om en allerede har langt mer enn det er menneskelig mulig å få brukt i løpet av både dette livet og det neste. Og da at en også går over det ene ‘liket’ etter det andre med det mål for øyet. At en mangemilliardær(!) som f.eks John Fredriksen har adresse i Monaco, eller hvor det nå er, fordi han ikke kan avse så mye som en ubetydelig dråpe av denne uendelige formuen, blir rett og slett kvalmt..

      1. Likefordeling er ikke nødvendigvis rettferdig. Det skal lønne seg å gjøre en innsats, både ved å ta utdanning og ved å arbeide hardt. Men det er ikke alltid de yrkene med det hardeste arbeidet er det som er best betalt. Jeg vil tro at en arbeidsdag for deg i restaurantbransjen kan være like travel og hektisk som for de som sitter og leder store bedrifter. Kanskje er din arbeidshverdag langt mer hektisk.
        Jeg er blant de som mener det skal lønne seg og arbeide, men synes det er urettferdig at det skal straffe seg å bli syk. Jeg har arbeidet hardt og mye i alle år, og med et greit utkomme synes jeg selv. Når jeg så ikke klarer å arbeide lenger blir inntektene avkortet med over 30%. Det merkes – uten at det er direkte synd på meg.

        Noen har i bøtter og spann, og stikker likevel av for å slippe å bidra til fellesskapet.
        Vi har blitt et kaldere og mer egoistisk samfunn. Jeg ønsker å vekke litt av felleskapsfølelsen som jeg tror ligger latent i de fleste av oss.

      1. Haha no lo jeg av meg selv.. like før jeg påpekte at du glemte å merke kommentaren din med reklame. måtte jo trykke på Kokkejævel og finne ut hva du driver med for tiden.. og der var de flust med reklame..Smart du.. å bruke århundres misvisende clicbaits til egen vinning..;)

    2. Eg tror ikke du oppnår «fellesskapsfølelsen» med å rakke ned på folk (hjelper ikke å kalle det for «satire» og «gnistrende penn» 🤦🏼
      Får også et inntrykk av et snev av sjalusi og misunnelse mot «sveitseliten» og deres like og det tar seg ikke bra ut akkurat her…..

      Ellers er eg veldig enig i veldig mye her.

      Hilsen synskepeggy.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg