Personvern og lobbyvirksomhet

Stein Lier-Hansen, tidligere administrerende direktør i Arbeidsgiverforeningen Norsk Industri leide i mange år hytte og jaktterreng på Hardangervidda I leieavtalen var det både fiske- og jaktrettigheter. Fra 2015 fikk han arbeidsplassen sin til å overta leieavtalen og betale leia. I løpet av de 8 årene avtalen durte og gikk kostet det Norsk Industri 1,1 millioner kroner.
Selv mener han at han ikke har gjort noe galt, men han er ikke dum og kan se at det ikke ser bra ut når media begynner å skrive om det.
Jeg har lært at det som ikke tåler at mediene graver i det som regel ikke holder moralsk og eller juridisk. Mulig jeg og Lier-Hansen ser litt forskjellig på slikt.

Hvem er så denne Lier-Hansen? Hva har vært med og formet hans moralske kompass?
Han er født på Rjukan i 1955.  Sønn av en motstandsmann som var med på tungtvannsaksjonen. Altså sønn av en krigshelt. Jeg regner med at det kan ha vært med på å gi han litt kred under oppveksten på nettopp Rjukan.
Han er utdannet Cand Mag. og fra han var ferdig med studiene i 1982 til 1993 gikk han gradene i Norges Jeger- og Fiskeforbund, NJFF. Startet som utdanningskonsulent og endte opp som generalsekretær.
Så var han assisterende direktør og senere direktør i Direktoratet for naturforvaltning i 7 år.
Etter det var han statssekretær i Miljødepartementet fra 2000 til 2001.
Jeg regner med at han sluttet som statssekretær da Bondevik overtok regjeringsmakten etter Stoltenberg. Statssekretærene har jo partitilhørighet og Lier-Hansen er en Arbeiderpartimann.

Orker ikke filosofere så mye over hvordan en mann tilsynelatende fra arbeiderbevegelsen på Rjukan kan ende opp som administrerende direktør for en mektig arbeidsgiverforening. Det får bli et annet innlegg.

Eter perioden som statssekretær var Lier-Hansen direktør for industripolitisk avdeling i Prosessindustriens Landsforening (PIL) fra 2002 til 2004, og administrerende direktør fra 2004 til 2005. PIL ble i 1. januar 2006 slått sammen med Teknologibedriftenes Landsforening til Norsk Industri med Lier-Hansen som administrerende direktør.
Første januar begynte han å arbeide i Bellona. Skiftet fra Norsk Industri til Bellona har sin bakgrunn i akkurat denne hytta og jakt på Hardangervidda.

En ting er at han fikk jobben til å betale hytteleia si. Der kommer av at han brukte hytta til “relasjonsbygging”. Han tok med seg mennesker han ønsket å bygge nettverk til på jakt og fisketurer på hytta oppe på Hardangervidda.
De ble fløyet inn med sjøfly for å jakte, fiske, kose seg og nyte naturen.
Norsk Industri brukte i perioden 2019-2021 1,3 millioner kroner på sjøfly opp til hytta.

Hvem som var med på disse jakt- og fisketurene betalt av Norsk Industri? Nei det vet vi ikke. Det vil verken Norsk Industri eller Lier-Hansen opplyse. De viser til personvernet!! 

Personvern for at offentligheten ikke skal få greie på hvem som har vært med på smøreturer organisert av en mektig arbeidsgiverorganisasjon??
Var det kammerater fra fagbevegelsen og LO? Fikk man til minnelige ordninger i et lønnsoppgjør etter en tur med sjøfly, litt ferskt reinsdyrkjøtt, fjellørret og en jegerdram oppe på vidda?
Var det regjeringsmedlemmer?
Var det utenlandske samarbeidspartnere innen energiproduksjon, vindkraft, petroleumsindustrien, våpenindustrien, legemiddelindustrien?
Jeg mener at det er av offentlig interesse.

Det er forresten flere som ror i denne saken. Styreleder Ståle Kyllingstad sier at styret sa opp avtalene om hytte, jakt, fiske og sjøfly straks de var kjent med den. Dette skjedde i oktober 2023, og var og foranledningen til at Lier-Hansen valgte å fratre stillingen sin.
Vel…. Kyllingstad har vært styreleder siden 2021. Det vil si at han har godkjent regnskapet for både 2021 og 2022 hvor det årlig har vært utgifter til sjøfly og hytteleie på 600.000 kroner. Kan man ikke forvente av en styreleder at han gjør seg kjent med hva som ligger i disse regnskapspostene?

Jeg regner med at styret “ble kjent med saken” da noen begynte å stille spørsmål…….

 

 

2 kommentarer
  1. Takk for en grundig research om denne karen. Og en god analyse, Du skriver, hvem var med på disse turene? Et betimelig spørsmål det. Sann mine ord, as we speak sitter det nå en gjeng dyktige gravejournalister og jobber med den saken. Det kan veldig så godt hende at det er noe “bomber” her, så gar en atombombe. Veldig mulig at det kan være noen luringer som kommer media i forkjøpet og kommer med en bekjennelse. “Ja jeg var med, men spleiset på flybensinen.”

   1. Rødt sine stortingsrepresentanter har bedt om å få greie på hvem de var. Og ja, jeg tror at vi vil få greie på det. Media er nok like opptatt av å finne ut det som det jeg er

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg