Politikerlønninger…..

vi hadde et langt kommunestyremøte forrige uke. Vi rakk ikke å behandle alle sakene som sto på dagsordenen så flere måtte utsettes til møtet i slutten av måneden.
En av de sakene var politikerlønningene – eller “godtgjøringsdirektivet” som det heter på politikerspråket.

I vår kommune har vi en regel om at det avtroppende kommunestyret vedtar godtgjøringene til det kommunestyret som tiltrer etter høstens valg. På den måten vedtar en ikke sin egen godtgjøring, men godtgjøringen til de som overtar stafettpinnen.
Nå er det vel rundt 70-80% som håper på gjenvalg, så på en måte vedtar en sin egen lønn. Men pytt, pytt.

I over 20 år har jeg hvert år drevet lønnsforhandlinger på denne tid av året. Jeg vil påstå at de forhandlingene er mye enklere når vi som politikere sitter på begge sider av forhandlingsbordet. Vi leverer kravet og behandler og innvilger, eller vedtar lønna vår selv. Mye morsommere og.

Det som virkelig provoserer meg er at det ser ut som noen av politikerne overhode ikke har magemål når det gjelder å bevilge økt lønn, jeg mener godtgjøring, til seg selv. For forslaget til nytt godtgjøringsreglement har vært ute på høring, og alle de politiske partiene har levert sine høringssvar som følger med sakspapirene. Så om saken ennå ikke er behandlet vet vi hvilke standpunkt de har – eller hadde da høringssvaret ble levert. Det nærmer seg valg. Politikere skifter raskere mening i tråd med folkeviljen på denne tiden. Er mer lydhøre kan du si.

Et av de nye grepene i dette godtgjøringsreglementet er at det foreslås å utbetales arbeidspenger til kommunestyrerepresentantene. Altså en fast månedlig godtgjøring i tillegg til de faste møtehonorarene. Disse arbeidspengene vil utgjøre ca 1.000 kroner i måneden, og kostnaden for kommunen blir i størrelsesorden 450.000. Altså nesten en halv million.

Rødt er selvsagt mot de arbeidspengene. Vi mener at det vi får o møtegodtgjørelse også dekker lønn, eller godtgjøring da, for det arbeidet vi gjør i forkant av møtet.
Mange av de andre partiene ser annerledes på det.
Hvorfor kommer ikke helt klart frem i høringssvarene. Antakelig er argumentet mye vil ha mer men det skriver man ikke i et dokument pressen kan få tak i kort tid før et valg.
Som sagt, de fleste håper på gjenvalg.

Frp. var ett av partiene som prøvde å forklare hvorfor de mente politikerne trenger arbeidspenger. De skriver at bare man får mer penger ville flere politikere setter seg bedre inn i sakene og således involverer seg i diskusjonene…
Tid er penger har jeg hørt, men jeg har aldri hørt at penger er tid.
Så lenge det ikke er snakk om frikjøp fra annen aktivitet kan jeg ikke se at mer penger vil få flere politikere til å sette seg inn i sakene de skal være med å behandle.

Mulig bare det er i Rødt at vi faktisk forventer at de som stiller til valg har som intensjon å sette seg inn i sakene som er oppe til behandling.
Jeg er ikke sikker, men jeg våger å anta at velgerne har de samme forventningene til oss politikere som det vi i Rødt har.

Når det gjelder frikjøp av politikere ser vi ikke noen grunn til at vi skal ha to ordførere på heltid. Altså både rollen som ordfører og varaordfører er fulltidsstillinger.
Grunnen som ble gitt for denne ordningen i inneværende periode var at Varaordfører skulle arbeide med å få realisert Ringeriksbanen og nye E16. Vel, jeg kan ikke se at det har vært vellanvendte penger Ringeriksbanen har vel knapt vært mer usikker enn nå på mange tiår.

I vårt forslag vil vi beholde ordfører i full stilling, mens vi mener det holder med at varaordføreren har 20% stilling, altså er frikjøpt en dag i uka fra sin ordinære stilling.

En uavhengig politiker som ikke tar gjenvalg har et morsomt forslag jeg har vanskelig for å ta seriøst.
I sitt høringsforslag foreslår han ikke å redusere frikjøpet, slik flere andre partier er inne på. Nei han flesker til og foreslår at vi ikke skal redusere antall heltidspolitikere, men tvert i mot øke det. Fra to fulle stillinger i dag mener han at vi trenger hele 4 heltidspolitikere i neste periode.

Et annet moment som skal opp til debatt er etterlønn.
Jeg forstår ikke forskjellen på frikjøpte politikere og andre lønnsmottakere.
I arbeidslivet er det vanlig med tre måneders oppsigelsestid. Så jeg kan forstå at en ordfører som stiller til gjenvalg og ikke blir valgt kan få etterlønn i tilsvarende periode, så sant vedkommende ikke har noe arbeid å gå tilbake til.
Stiller man ikke til gjenvalg som frikjøpt politiker har man hatt god tid til å planlegge egen fremtid. Da har man ikke krav på etterlønn. Det blir som om man sier opp sin stilling og arbeider oppsigelsestiden. Da bør man ha en plan for hvor inntektene skal komme fra i ettertid.
Sånn for resten ser jeg ikke den store forskjellen på frikjøpte politikere og andre arbeidstakere. Har man ikke arbeid eller inntekt er NAV stedet man søker hjelp.

Som sagt saken ble utsatt. Debatten kommer til å gå friskt på neste møte.
Jeg gleder meg faktisk til den.

4 kommentarer
    1. Hmmm…
      Det kan nok bli interessant.
      Ser at det er store forskjeller mellom kommunene på godtgjørelser og lønn til politikere.
      Nå er det jo også store forskjeller på hvor store kommunene er og hvor mye jobb det medfører.
      Jeg mener at uansett hva man får i godtgjørelse, skal det være en selvfølge å komme godt forberedt til møtet. På samme måte som at man kommer forberedt og presis på jobb. Noe annet skulle bare mangle.
      Den store utfordringa synes jeg er at det er for få personer fra næringslivet i politikken.
      Tror sannelig du har inspirert meg til et blogginnlegg om det faktisk.🤔👌🏻

      1. Så bra! Jeg liker å inspirere! Og ja, vi trenger politikere med ulik bakgrunn.
        Jeg tenker litt gjennom våre politikere. Jeg vet at hun ene fra Høyre har drevet hotell og kommer fra en hotell-familie. Nå er hun vel pensjonist. Sikkert flere med næringslivsbakgrunn også i andre partier, men hun var den første jeg tenkte på etter å ha lest kommentaren din.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg