Siste hvile over bakken

Plassen på mange av våre kirkegårder og gravlunder begynner å fylles. Om 25–30 år vil det ifølge SSB dø 20.000 flere i året enn det gjør i dag.  Problemet er altså økende.

En grav har som regel en fredningstid på 20 år. Det kan etter to tiår søkes om å fortsette gravfestet, eller man kan slette graven. Jeg synes det ville være trist hvis graver som regel ble sletter etter 20 år. Ikke bare av hensyn til de pårørende, men og av historiske og kulturhistoriske hensyn. Når jeg er på kirkegårder liker jeg å gå og lese på gamle gravstener. De rommer ofte mye historie. Her hviler Gaardbruker Johan Andersen og hustru Anna født Ruud…. for eksempel. Eller du kan se at mange i en familie har dødd i løpet av få dager, og undres over hva som skjedde.

Flere og flere velger urnegrav og bisettelse i stedet for kistegrav og begravelse. Det letter problemet med plassmangel noe, da urnegraver er mindre enn kistegraver. Men på sikt vil nok heller ikke dette være nok til å løse utfordringene.

Det blir samtidig færre som begraves i familiegraver. Man bor ikke lenger alltid på samme sted som der foreldre, besteforeldre og oldeforeldre hadde sitt liv og virke.

Nye løsninger vil etter hvert tvinge seg frem. En løsning er urnegraver uten gravminne. Jeg tror det heter det. En sten, eller annen form for støtte med en universal tekst som Hvil i fred. og et blomsterbed, mulighet for å sette fra seg en blomsterbukett eller tenne et lys. Og så er urner gravd ned rundt. Man vet ikke hvor mange eller hvem. Vi har noen av våre kjære i en slik gravlund. Det var deres ønske. Jeg synes det er kaldt og upersonlig. Jeg føler for å ha et gravsted med navn, fødsels- og dødsdato. Urnegrav går greit. Gamle Gubben Grå har tatt den samtalen for mange år siden. Jeg vil ha bisettelse, han begravelse. Det respekteres.

Foto: Håvard J. Russnes

I 2021 ble loven endret. Det er ikke lenger noe krav om at en urne skal være dekket av jord.  Det åpner muligheten for nye gravskikker. Dette leste jeg i en artikkel her om dagen. Notodden har fått landets første urnevegg. den dere ser på bildet over.  Dette var en så flott løsning og et stilrent og flott monument som viste de avdøde den respekt jeg mener de fortjener. Her er det og plass til inskripsjon av navn og dato på plata foran hver urnegrav. En god løsning etter mitt syn. De etterlatte behøver ikke å stå krumbøyd å stelle et blomsterbed, men kan sitte på en krakk med navnet til den avdøde i forkant, minnes og finne roen.

Nå følger flere kommuner etter. Bergen har klar en urnevegg i løpet av året. Oslo gjenåpner et urnehus. Det er også godkjent en urnevegg i Tønsberg.

Kommunene ser store besparelser i både penger og areal. Notodden sin urnevegg ble bygget for halvannen million kroner. Der vil det bli plass til minst 400 døde – fordelt på bare rundt 20 kvadratmeter.
Sagt på en annen måte: På et areal som rommer fire kistegraver, kan det nå gravlegges minst 100 ganger flere. Kostnaden pr. grav blir kuttet kraftig.

En løsning som er rimeligere for kommunen, som løser utfordringene med plassmangel og som fremdeles evner å behandle de avdøde med den respekt de fortjener, som lokalpolitiker ser jeg at dette er en løsning jeg vil fremme når behovet melder seg ved våre kirkegårder. Jeg vet det begynner å bli litt fullt på et par. Dette synes jeg virkelig var en god løsning.

Ja, så god er den at jeg straks viste bildet av urenveggen til Gamle Gubben Grå og fortalte at hvis en slik urnevegg ble reist på Hønefoss kirkegård var det et gravsted for meg. Jeg skrev og til Håvard Russnes, kirkevergen på Notodden, og spurte om lov til å bruke bildet hans på bloggen min, noe jeg fikk lov til.  Slik jeg ser det var dette en utrolig god løsning på et økende problem.

 

8 kommentarer
    1. En urnevegg er ikke dumt.
      Minnelund heter det der man legger ned urne og en plakett med navnet ligger på bakken – eller noe i den duren….
      Vi har nettopp fjernet gravstener på noen i familien – og fått alle navna inn på en stein – og plassert den på en av gravene. Veldig fin stein blei det – og navn og født og døds-dag på. Fint det også.
      Det er ikke alle som er interessert i å gå på en gravlund og stelle graver lenger. TIdene har forandret seg. Både trist og ja… vet ikke hva jeg skal si, for jeg er ikke flink selv. Men som du skriver her, det er fint å gå og se på navn, født og død – slekter bakover i tid. Rart når de forsvinner…

      1. Jeg tror det heter minnelund også om det ikke er navneplater. Vi har en slik minnelund her for barn som er dødd både før og rett etter fødsel.
        Vi har og gjort som dere ved en kirkegård. Slettet noen gamle graver og ført navnene opp på en stein på en eksisterende grav. Det der med å ta seg tid til å stelle graver er og et poeng. Det er jo heller ikke alltid de etterlatte bor nær gravstedet.
        Jeg synes urnevegg virker som et godt alternativ.

    2. Det var en bra løsning.
      Leste akkurat at de døde kroppene blir liggende uten å råtne..
      Det er en teori at vi spiser veldig mye tilsetningsstoffer. Ikke forsket på det, men det er en teori.
      Nye regler. Før måtte kisten “six feet under” altså 1,80. Nå er det hevet til 1,20 for å få fart på forråtnelsen og
      oksygen kommer lettere til.
      ..
      Så slik som dette blir kanskje fremtiden.

    3. Det var en god ide med urnevegg. Jeg har klarert med mine barn hvordan de skal gjøre det med meg. På gravplassen her har vi en stor stein der det har begynt å samle seg navn etter bisettelser. For jeg vil bisettes og ha navnet mitt på en slik stein. Synes det er trist å se ustelte graver og tenker at det er noe mine skal slippe å tenke på. Men navnet mitt på en felles stein vil jeg ha.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg