Søndagstur

Hvem sier at en søndagstur behøver å være ut i skogen eller opp i fjellet?  At søndagsturer i januar innbefatter ski på beina eller i det minste villmark, treningstøy og en drøss med kilometer? Vel ikke jeg. Ikke i dag.

Man kan godt gå søndagsturen i vinterøde parker. Ta rasten og kvikklunsjen på en benk i en solvegg sammen med et pappkrus med take-away kaffe.  Det ble ikke noe kaffe på meg i dag, men det hadde vært helt ok.

Det er helt ok å bytte bort skiløypene over Blankvann eller Lauvliflaka med en tur opp Storgata og forbi Fengselet. Det behøver ikke lukte skismøring og solbærtoddy for å telle som søndagstur.

Fengselet som vi sier om huset til Kulturstiftelsen der det i dag er restaurant og noen ganger konserter, kulturarrangement og utstillinger, har du tenkt nøyere over at det faktisk en gang var et fengsel?

Det ble oppført i 1862 og ble åpnet i 1864. Ved  åpningen hadde fengselet plass til 17 innsatte fordelt på 12 celler. Altså var det ikke alle som fikk ha cella for seg selv. 

I tillegg hadde politiet to arrestceller som ble brukt til fylle-arrest, ventecelle og sinnsykearrest, da byen ennå ikke hadde fått noen politistasjon.

Sinnsykearrest?!? Hva forteller det om datidens syn på psykisk sykdom? 

Det var bare to såkalte sluttere, eller fangevoktere, som vekslet på å være på vakt hvert annet døgn.

Et døgn på et døgn av, enda litt hardere turnus enn den Nordsjøturnusen mange helseledelse sverger til for å gå opp. 

 Slik går jeg og reflekterer. Er ikke refleksjon ute i friluft en fin aktivitet på en søndsgstur? Må man bestandig telle kilometer og pulsslag. 

Fengselshaven, som vel den gang det var fengsel var luftegården? Var sikkert ikke like idyllisk deres som nå. Kanskje yter ikke januar haven rettferdighet. Det er penere her om sommeren når rosene og de andre blomstene blomstrer. En liten perle i byen.

På andre siden av plankegjerdet ligger byens kjøpesenter. Kuben. I grunn en merkelig arkitektur. Pent er det ikke, men har det sjarm?

Lengre ned i Storgata ligger en av de få jugendbyggene Hønefoss fremdeles har igjen. Jeg liker jugendstilen,  og det gjør meg alltid litt trist når jeg reflekterer over en av disse byggene.  En gang var Hønefoss Norges nest største jugendby. Bare slått av Ålesund. Nå er det knapt en håndfull hus igjen.

Ved litt googling finner jeg ut at dette bygget ikke har adresse Storgata  men Blomsfate 9. Når det er bygd finner jeg ikke ut med litt rask googling.

Dette var min søndagstur. De tankene og refleksjonene den ga.

11 kommentarer
    1. Veldig interessant det du skriver, at Hønefoss var en gang Norges nest største Jugendby. Bare slått av Ålesund.

      Bybrannen i Ålesund fant sted 23 Januar 1904. Den natten var det full storm og 850 hus brant ned. Minst 10 000 mennesker mistet hjemmene sine. Hendelsen fik stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Hjelpen strømmet på fra inn og utland.

      Keiser Wilhelm som ofte hadde sine turer inn i de sunnmørske fjorder sendte flere forsyningsskip til brannofrene allerde tre dager etter brannen.

      Etter brannen i Ålesund vedtok Stortinget en ny lov, “Murtvangloven” som påla norske byer å bygge i mur i byenes sentrum. Det ble store utfordringer fra byens byggherrer og arkitekter.

      Det ankom mange arkitekter fra Europa. På den tiden var det jugendstil/art nouveau som var trenden ute i Europa.

      Derfor er Ålesund gjenoppbygd i den stilen.

      Så to spørsmål til deg. Hva skjedde med alle Jugendhusa i Hønefoss, og hvorfor og når ble de i sin tid oppført?

      1. Hønefoss er en by med jugendbygg mer ett og et jugendbygg og ikke like staselig og helhetlig som Ålesund.
        Veldig mange av byggene i sentrum er reist etter “murbyggloven” du viser til. Det var på drn tiden mye av Hønefoss ble skikkelig by også på sydsiden av byen.
        Mange av byggene hat blitt revet ett om gangen gor å gi plass til alt fra Rema1000 til andre nybygg.
        Vi er ikke sa flinke til å ta vare på det gamle. Håpet vi blir bedre. Folk begynner å reagere etter en strid om et høyhus midt i byens vugge. Altså den eldste delen av byen.

      2. På syttitallet var det ingen i Ålesund som tenkte at de bodde i en Jugendby. Byen var grå og trist. Store jugendbygårder ble “modernisert” med store “flotte” vindu, til utstilling for kjoler, skjorter og slips og jernvarer av ymse slag. Noen brant ned og bygget opp igjen uten tanke på stil. Det skulle være billigst og “moderne”. Altså, firkantet.

        På den tiden var det en utmerket oppegående riksantikvar som hete Stephan Tscudi Madsen. Han fikk nyss om dette, fikk fredet gjenstående Jugendhus. Skal du som eier av et Jugendhus i Ålesund, må du i dag søke riksantikvaren om du må skifte f.eks en dør eller et vindu. Du blir pålagt å ikke endre en tøddel på den opprinnelige original, selv hengslene må smies for hånd av en godkjent smed.

        Sånn er det i dag, og jeg tror alle i Ålesund er veldig fornøyd med det. Byen har blitt en turistattraksjon.

        Så tenker jeg at du som er både veldig flink tale og skrivefør, du har kontakter helt inn i de indre gemakker, du får nåværende riksantikvar i tale når det gjelder Hønefoss. Kan invitere til en tur i Asbjørnsen&Moes eventyrrike, Krokskogen å bjuda på en “Djevelens Punsjbolle” 😉

        1. Det begynner å skje noe. Utbyggeren med høyhus planene har merket seg engasjementer. En av byens eldre hus, som han har kjøpt og hadde tenkt å rive vil nå bli pusset opp i opprinnelig stil. Han har med seg en historieglad arkitekt fra byen på planen.
          Jeg sloss i kommunestyret for den siste jugendbygget de rev. Det var da noen fortalte meg hvor mange jugendbygg vi hadde hatt og hvor mange som var revet.
          Riksantikvaren sine ønsker blir ikke alltid hørt her, desverre. Ting kan faktisk forfalle til det er ” umulig” å redde de.
          Men noe har skjedd med høyhusdebatten. Det er håp

    2. Fin søndagstur i Hønefoss! Veldig koselig å gå gjennom Fengselshagen, og gjerne sitte ned på benken, – mange fine blomster om sommeren og Blåveispiken som står like ved. Når jeg er i Hønefoss og trenger en klipp, tar jeg turen innom frisørsalongen i jugendbygget på det nederste bildet. Flinke damer fra Latvia og rimelige også.👍

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg