Sykehustomta

I perioden 2013 – 2015 satt jeg som ansatterepresentant i styret til Vestre Viken HF.  Ja, bildet over er fra den tiden, og jeg er den personen som dominerer mesteparten av bildet.  Men jeg skriver ikke dette innlegget for å skryte av tidligere verv og storhet. Jeg skriver dette innlegget fordi beslutninger vi tok i styret i den perioden dukket opp igjen i nyhetene i dag. Da er det kanskje ikke så rart at jeg spisser ørene?

En av de viktigste sakene i den perioden jeg satt i styret var hvor det nye sykehuset som nå bygges i Drammen skulle ligge.  Det var i første fase snakk om tomter fra Lier i øst til Øvre Eiker i Vest. Meningene var mange og sterke.  Kommunene ville gjerne ha sykehuset med alle sine arbeidsplasser til sin kommune. Miljøene rundt de mindre Vestre Viken sykehusene som Ringerike, Kongsberg og til dels Bærum og kommunene de ligger i var ofte mer interessert i å få det nye sykehuset lengst mulig vekk for å trygge funksjoner og eksistens ved sitt sykehus.

Jeg skal ikke rippe opp i alt rundt dette spørsmålet. Tror det ikke er så interessant så mange år etter. Bare nevne at Drammen kommune brukte mye ressurser og First House for å få sykehuset til sin kommune. En av de andre tomtene som kanskje var den største konkurrenten til Drammen alternativet var Ytterkollen i Nedre Eiker kommune. Eller Ytterkollen lå i Nedre Eiker da nå, lenge før sykehuset står ferdig, er Nedre Eiker slått sammen med Drammen. Så uansett hvilke av de to alternativene vi hadde valgt den gangen, så hadde sykehuset blitt liggende i Drammen kommune.  Bare nevner det.

Vel etter hard kamp gikk styre inn for Brakerøya, der sykehuset bygges i dag.  Det er mange grunner til at den tomta ble enstemmig valgt. Blant annet noen formuleringer som trygget den videre driften av Kongsberg sykehus. Men det er ikke å legge skjul på at tomta på Brakerøya var den desidert dyreste av de alternativene valget sto mellom.  Jeg mener jo at tomtepris har litt å si når man skal velge hvor man legger et offentlig bygg som et sykehus. Det er  fellesskapet, skattebetalernes penger vi skal bruke til å finansiere tomtekjøpet.  Det er alltid smart å bruke fellesskapets midler med respekt.

Vel, prisen på tomta var vel heller ikke fastsatt. Man bestemte først at man skulle kjøpe tomta, og så begynte man å forhandle om pris. Ikke alltid den beste rekkefølgen på slike ting. Jeg mener når selger vet at du vil, må, skal ha varen er det ikke noen grunn til å selge tomta på billigsalg.

Dette var ikke noe problem fortalte daværende Administrerende Direktør Nils Wisløff oss tillitsvalgte ved mange anledninger når saken var oppe i våre møter. Ble man ikke enige med eierne av tomta ville Drammen kommune gå inn å ekspropriere tomta.  Jeg ba han si fra når den saken skulle opp til behandling i Drammen bystyre, for da ville jeg og kameratene poppe pop-corn og følge møtet. Se et Høyre dominert bystyre ekspropriere eiendom fra noen av de rikeste og mest innflytningsfulle velgerne sine. Snakk om underholdning!

Det må jo sies å være litt merkelig at man nå bygger et sykehus, og byggingen er godt i gang,  med byggekontrakter på rundt 6 milliarder kroner uten å vite hva man må betale for tomta.

Helse Sør-Øst (HSØ), det regionale helseforetaket som Vestre Viken er en del av har betalt 450 millioner kroner for den. Tidligere tomteeier, Eie 1, har fremholdt at tomtens verdi er på om lag 2,4 milliarder kroner. Altså ikke en helt liten forskjell. Jeg mener, 2 milliarder er liksom ikke småpenger. Man kan jo risikere at tomta blir 6 ganger så dyr.

Da de to partene ikke klarte å fremforhandle en pris, ble det opp til skjønnsretten i Drammen å fastsette prisen. Der ble den satt til 630 millioner kroner. Langt under det Eie 1 mente var riktig pris, som derfor har anket saken inn for Borgarting Lagmannsrett. Og i dag begynte rettsaken i Lagmannsretten. Kanskje ikke så rart at jeg spisser ørene når radioen melder om slike saker?

Prisen på 630 millioner kroner er hva skjønnsretten i Drammen vurderte som salgsverdien av tomten. Altså det Eie 1 kunne forvente å få for tomten ved frivillig salg av den. Altså hvis det ikke ble pop-corn spising og ekspropriasjon.

Når Eie 1 sier de mener verdien på tomten er 2,4 milliarder kroner, er det bruksverdien av tomten de sikter til. Altså den verdi som skal representere det verditapet Eie 1 får ved å ikke utvikle tomten selv.

Jeg må si jeg har litt problemer med å forstå helt tankegangen bak det kravet, men så skal jeg ikke skryte på meg å være eiendomsutvikler eller ha så  utrolig mange eiendommer heller. Men i mitt hode blir det litt som om jeg skulle selge Drømmehuset  og så mene at jeg ikke bare skulle ha betalt for verdien huset og tomta har, men også ha betalt for den verdistigningen Drømmehuset og tomta kunne fått hvis jeg hadde pusset opp alt og oppgradert tomt og hage før jeg solgte – og ikke overlate en slik oppussing og utvikling til den nye eieren. Det er en logisk brist der et sted  …

HSØ på sin side, benytter ankesaken til å forsøke å slippe unna de ekstra 180 millionene som skjønnsretten la på den opprinnelige betalingen på 450 millioner kroner.

«Forskuddet er i samsvar med verdivurderingene fra høsten 2018 når det tas høyde for kostnader til riving, fjerning av forurensede masser, usikre grunnforhold og infrastrukturtiltak. HSØ gjør gjeldende at det med dette er gitt fullt vederlag for eiendommen», skriver advokat Kaare Andreas Shetelig, som representerer HSØ, i sluttinnlegget.

Det er satt av tolv dager i lagmannsretten til ankesaken. Oppstart er i dag, sluttdato er 13. mai. Dere kan tro jeg vil følge med i saken. Mulig det blir litt pop-corn!

Selvsagt har saken og en alvorlig side. HSØ har selvsagt ikke ubegrenset med midler.  Hvis sykehustomts blir 2 milliarder dyrere enn antatt må de pengene tas fra ett eller annet.  Hva de da må kutte på bekymrer selvsagt de ansatte og deres representanter. På radioen kunne jeg høre to av mine tidligere tillitsvslgtskollegaer uttrykke sin bekymring. Eller  de var flinke og påpekte at det selvsagt ikke måtte gå ut over driften og størrelser på et sykehusprosjekt som allerede er kuttet flere ganger.

I 2014 ble tomteprisen på  Ytterkollen beregnet til 100 millioner kroner. Det er en vesentlig forskjell mellom 100 millioner og 2,4 milliarder.  Man kunne fått mye pasientbehandling eller kvadratmeter med sykehuslokaler for de pengene.

Det skal bli spennende å følge denne saken videre.

 

 

 

 

2 kommentarer
    1. Det har pågått, og pågår fortsatt mange prosesser for å komme til enighet om hvor nye sykehusebygg skal ligge i Norge. Det snakkes mye om etterslep på vei og veivedlikehold, og det er vel ikke mye uenighet om at etterslep på sykehusbygg landet rundt koster AS Norge masse penger i dag. Interessant innlegg om dine betraktninger rundt prosessen for det nye sykehusbygget i Drammen.

      1. Takk. Ja etterslepet er stort.
        Det blir spennende å se hva tomta kommer til å koste, når man har ferdig med alle rundene i rettsapparatet som jo og koster en god del…

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg