Vi skal IKKE avlyse jula, dere,

Jeg tipper de fleste kjenner til sangen Julenatt i skogen. Sangen foregår i en falleferdig stue i skogen, der det bor et fattig og gammelt par, uten noe annen julemat enn «muggen fleskesvor». Det er «juletårer», «julehulk» og «julesukk» og alt er så trist og leit.  Slik tror jeg mange maner frem egen jul i år, og påstår de skal avlyse egen julefeiring på grunn av økonomi.
Det synes jeg er en dårlig idé 

Slik jeg husker det så handler jula om at et barn ble født i en stall og ikke om å konkurrere om den mest storslåtte feiringen.
Det er kosen jeg husker fra barndommens jul. De gavene jeg husker best og som jeg har blitt gladest for opp gjennom årene er ikke de med den dyreste prislappen. Det er de hvor giveren har sett meg. Sett hva han eller hun mener passer akkurat til meg. Som det året jeg fikk to kulepenner av Datteren. Den ene var formet som en ryggrad, den andre som en legg. De to kroppsdelene jeg sliter mest med. Hun tenkte at det var det nærmeste hun kom til å kunne gi meg ny rygg og nytt bein. De var bestilt fra Kina, og sluttet å virke allerede første dagen jeg hadde de med på jobb. Likevel, en gave som varmet.
Eller sjalet i kunststrikk som venninna mi strikket til meg da vi gikk på videregående. Et nydelig sjal jeg fremdeles har og bruker med glede.

I år har jeg “kjøpt” en gave til Gamle Gubben Grå. Jeg tror han vil bli glad. Faktisk veldig glad. Gaven ble gitt bort på Finn.no. Også en annen gave er kjøpt på finn. Der måtte jeg betale en 100,- lapp, men jeg vet at mottakeren virkelig vil bli glad for gaven.

Det er faktisk utrolig hva man kan finne på finn hvis man leter litt.
For noen år siden var jeg i beit for en bursdagsgave til et menneske som har det meste og ønsket seg ingenting. Jeg hadde trasket opp og ned og frem og tilbake både i fysiske butikker og på nett. Hodet var tomt for ideer.
Så satt jeg i kurvstolen på trammen og bladde litt på finn.no. Da var gaven der. Totalt unyttig, men likevel midt i blinken. Et par nesten ubrukte steppesko. Riktig størrelse var det og.

Og pynten. Ja, altså julepynten. Jeg er rimelig sikker på at du i likhet med meg har ganske mye av det, I det minste nok til å skape julestemning i heimen. Man behøver ikke følge trenden. Jeg blåser i om denne julen er blå, grønn, eller rosa. Jeg kommer til å pynte med det jeg har.
Plukke inn noen furukvister tidlig i desember og fylle huset med julelukt som er langt bedre enn den du får kjøpt som duftlys, duftpinner eller hva nå handelsstanden prøver å få deg til å tro at du trenger.
Ei skål med grønnsåpe under skjenken eller sofaen kan og gjøre samme nytte. Bruk den med furunål-duft, så slår du to fluer i samme smekk.

Så er det julematen da, og julekosen. De 7 slagene vi alle må ha. Hvis det bare er for at de skal skape den rette stemning på julaften og på bildene på Instagram så gå for en billig-variant fra Rema 1000, eller Kiwi. De koster under en femtilapp for en boks med 7 slag og er perfekte på bilde. Smaker greit hvis du putter de i munnen og.

Steiker du ei ribbe, eller lager en ladning pinnekjøtt på julaften har du mat nok til både første- og annen dag.
Det står ikke skrevet i juleevangeliet at du må innom både juletorsken, pinnekjøttet, rakfisken, juleribba, syltelabber, juleskinke, smalahaue, sursild riskrem og multekrem i løpet av tre juledager.

Mulig du alltid er festens midtpunkt, også på julebordet på jobben. Men det betyr ikke at du ikke kan gjøre lykke med den samme kjolen som du brukte i fjor eller forfjor. Jeg er sikker på at de henger i skapet fremdeles.
En av mine tidligere kollegaer dukket en gang opp på en årsfest i en sølv-kjole. En slik kjole alle legger merke til, og som man kanskje ikke vil “gå igjen i”:
Noen år etter var det tid for fest igjen. Kollegaen hadde vendt tilbake til sykehuset vårt etter noen år ved et annet sykehus. Og det veldig mange, spesielt blant mine mannlige kollegaer, diskuterte var om hun kom til å komme i “sølv-kjolen”.
Temaet ble så til de grader debattert at jeg fant ut at jeg måtte undersøke saken og spurte kollegaen om kjolevalget for festen. Hun lo godt og sa at den kjolen var nærmest oppbrukt, og nei hun kom ikke til å ha den.
Det ble litt av en nedtur for kollegaer som virkelig ønsket å se henne i den “gamle” kjolen.
Så gjorde du lykke  fjorårets antrekk er det ingen grunn til at det ikke vil gjøre like stor lykke i år.

Det nærmer seg jul – og det nærmer seg “Gamle Gubben Grå og kjerringas julekalender”. Du vet, den tiden på året hvor jeg lar toppbloggere være toppbloggere og konsentrerer meg om å skildre førjulsstria i Drømmehuset. I år kommer fokuset til å være på en budsjettvennlig jul. Så følg med fra 1. desember. Gamle Gubben Grå og jeg skal vise at det går an å lage jul uten å svi av et halvt statsbudsjett.

 

 

12 kommentarer
  1. Å nei – jula blir absolutt ikke avlyst altså! 🙂 Det hadde jo vært krise i så fall………..! Men – jeg er med på den med lavbudsjett – det må til for tida! Gleder meg til julekalenderen fra Drømmehuset – tips og råd mottas med takk!

  2. Jeg henger med på Drømmehuset, gleder meg til følge med på alle disse gode herlige julesakene deres..
   Jul i Drømmehuset på budsjett! Beste som er….

  3. Gleder meg til å følge adventstida i Drømmehuset. Lavbudsjett er i tiden. Gjenbruk også
   Dette blir moro🎅🤶

  4. Selv om det kristne utgangspunktet for julen har en like ikke-eksisterende betydning for mitt vedkommende som det den muslimske eid-feiringen har, er det paradoksalt nok selve høytiden over alle høytider både for meg og min tilsvarende ikkereligiøse familie. Det er fordi julen har vært synonymt med stemning, samvær og varme gjennom hele livet. Jeg skal ærlig innrømme at jeg aldri har vokst fra dette med pakkene, men det er ikke dermed sagt det må være dyrt! Det er den barnslige spenningen som kommer til uttrykk, -og det er jo ingen gaver som slår de selvlagede 🙂

   1. Pakker hører med.
    Men det er jo spenningen og tanken bak som er spenningen. Ikke verdien i kroner og ører.
    For et par år siden kom jeg hjem noen dager før jul og i stua sto en stooor pakke. Nesten en meter høy og en halv meter i hver retning. De hjemme fortalte at den pakken var til MEG! og at den var fra Eldste Niese???
    Jeg gikk og så på den pakka i dagene frem til jul og kjente på en kriblende spenning. Du kan tro jeg rev av papiret når jeg endelig fikk lov sent julaften kveld. Det var en nisse! Flott gave, men spenningen var nesten den største gaven.

  5. Jula er MYE eldre enn basusjernet. Det såkalt kristne budskapet er bare en perversitet som har tilkommet for å støtte idèen om at konger og biskoper vet best. Jeg merker en viss inkongruens i forhold til kjæresten min som bor i Colombia og som er katolikk til fingerspissene. Deres jul ligner overhodet ikke på den norske julen, verken i budskap eller fremførelse. Den er ikke engang i nærheten av like viktig som “la semana santa”, det vi si påskeuken, men den ville kanskje ha vært det hvis de hadde lignende meteorologiske forhold.

   1. Påsken er nok viktigere i mange katolske land med et annet klima enn her.
    Og ja, julefeiringen her har røtter i jolefeiring og annen moro.
    Poenget er vel at det viktige kanskje er festen og samværet og ikke perfekt striglete hjem og de mest eksklusive gavene?

  6. Koser meg med alt du skriver,og gleder meg til å følge dere i desember!Og tenker på alle som har fått mye større regninger!Skal nok støtte noen som samler inn penger til de som trenger litt entra til jul.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg