Visepresident drepte finansminister i duell

Gamle Gubben Grå og jeg liker å lage oss en Quiz-duell av sånne spørsmål som vi finner i aviser og ukeblader. Intern kappestrid som Gamle Gubben Grå som regel vinner. I dag tok vi blant annet for oss spørsmålene i VG helg for 11.11. (Jeg vant!) Der var det noen spørsmål om amerikanske visepresidenter som Gamle Gubben Grå måtte besvare, (Uten særlig hell.)  Ett av de spørsmålene lød:

Hva het visepresidenten som skjøt og drepte tidligere finansminister Alexander Hamilton i duell?

Interessant spørsmål som verken Gubben eller jeg visste svaret på, Ikke kjente vi til denne Hamilton heller. Svaret var Aaron Burr, som heller ikke sa oss stort, men vår nysgjerrighet var vekt. Dette måtte vi finne ut mer om når vi var ferdig med quizen.

Vi lekte litt med tanken på Masud Gharahkhani i duell med Trygve Slagsvold Vedum, men fant ut at det vel heller var Siw Jensen Gharahkhani måtte duellere med. De tilhørte ikke samme regjering. Det var snakk om en tidligere finansminister.
Det har kanskje gått litt vel hardt for seg i politikken i Amerika i tidligere tider og.
Ja, for vi må litt tilbake i tid. Helt tilbake til år 1804 for å være nøyaktig.

Jeg tror vi må starte med Alexander Hamilton, finansministeren som ble drept. Han var født i 1755 eller 1757.(derom strides de lærde) som sønn av James Hamilton, en skotsk forretningsmann.
Moren het Rachel Fawcett Lavien, hadde franske aner og var gift med en annen mann.
Hva denne mannen het aner jeg ikke.
Foreldrene levde adskilt fra hverandre; skilsmisse og inngåelse av nytt ekteskap var ikke tillatt på den tiden.
Helt adskilt kan de umulig ha vært, for da hadde vel den godeste Alexander aldri blitt unnfanget.
Han ble forlatt av sin far og moren døde mens han var tenåring likevel klarte den unge mannen med en litt tøff start på livet å bli en av Georg Washington mest betrodde menn og etter hvert utnevnt til USA s første finansminister.

Jeg kunne skrevet side opp og side ned om Hamilton. Jeg tror han var en flink mann og en god finansminister. Han hadde stillingen fra september 1789 til januar 1795 og det er for dette Hamilton er kjent som en av USAs største statsmenn.

Hamiltons tid som USAs første finansminister var preget av oppfinnsomhet, planlegging og briljante rapporter. Etter bare en måned i embetet foreslo han etablering av en sjømilitær avdeling for å motarbeide smugling og bedre skattebetalingene. Sommeren etter autoriserte Kongressen en styrke på ti seilkutter som ble forløperen for De forente staters kystvakt. Han spilte også en viktig rolle i etableringen av De forente staters marine. Hamiltons klarsynte og kreative hode, koblet med stor arbeidskapasitet medførte mange forslag til Kongressen. Blant forslagene var innførselstoll og forbruksbeskatning for å skaffe statskassen inntekter og oppmuntre til amerikansk produksjon. Han la også frem omfattende forslag for å dekke de tretten staters gjeld fra frigjøringskrigen ved at føderasjonen tok ansvar for den, og la planer for USAs nasjonalbank.

I 1794 hadde Hamilton et forhold med Maria Reynolds. Ja, begge var gift. Hver på sin kant.
Marias mann James presset Hamilton for penger, og når denne James Reynolds litt senere ble arrestert for falskmynteri kontaktet han flere av Hamiltons politiske motstandere og mente Hamilton sto bak. De konfronterte Hamilton med deres mistanker om embetsmisbruk, noe han nektet for men han innrømmet å ha et forhold til Maria.
Da ryktene begynte å spre seg ble Hamilton nødt til å offentlig tilstå forholdet, noe som sjokkerte hans familie og tilhengere. Og snipp, snapp, snute så var tiden som finansminister ute. Politiske skandaler er altså ikke noe vi bare har i vår tid.

Hamiltons avgang som finansminister var ikke en slutt på hans offentlige liv. Han gjenopptok sin juridiske praksis og fortsatte å være en nær rådgiver og venn til George Washington.
Forholdet mellom Hamilton og Washingtons etterfølger, John Adams var imidlertid anstrengt.
Før presidentvalget i 1800 skrev Hamilton en pamflett som var svært kritisk til Adams og minsket hans sjanser for gjenvalg og splittet Føderalistpartiet som begge tilhørte. Valget endte med at Thomas Jefferson ble valgt som president og Aaron Burr, han som senere skjøt og drepte Hamilton i duell, ble visepresident.

Og nå kan vi konsentrere oss om denne Aaron Burr som jo var svaret på spørsmålet i quizen jeg og Gamle Gubben Grå hadde.

Aaron Burr var født i 1856 og ble altså USAs tredje visepresident under Thomas Jefferson. Rangorden de to imellom ble avgjort etter hele 36 avstemninger i valgmannskolleget.

Hamilton likte ingen av de to, men skal ha sagt at «Jefferson er i hvertfall ærlig».
Denne uttalelsen skal ha vært sagt i en privat sammenheng, men en avis fikk høre om uttalelsen og gjenga den på trykk.
Burr så en sjanse til å gjenvinne politisk tillit og forlangte en unnskyldning. Hamilton avslo, på det grunnlag at han ikke husket å ha sagt noe slikt..
Etter en utveksling av ampre brev og på tross av forsøk fra felles venner for å unngå en konfrontasjon, så ble det bestemt at de to skulle duellere den 11. juli 1804 langs bredden av Hudsonelven i Weehawken. En medvirkende årsak til at det gikk så langt kan ha vært at Hamilton forhindret Burr fra å bli guvernør i staten New York 1804.

Duellen startet ved daggry og visepresident Aaron Burr skjøt Hamilton. Hamilton avfyrte sin pistol i luften, bort fra motparten. Et brev han skrev kvelden før duellen sa: «Jeg har bestemt, hvis vår duell blir gjennomført på den vanlige måten, og det passer Gud å gi meg sjansen, å avvente og kaste bort mitt første skudd, og jeg har enda tenkt på å holde tilbake mitt andre skudd».
Omstendighetene rundt duellen og Hamiltons faktiske hensikt er fremdeles omstridt
Etter store lidelser døde Hamilton dagen etter

Dermed ble Aaron Burr husket best for å ha drept tidligere finansminister Alexander Hamilton i en duell, og ikke så mye for sitt virke som visepresident.
Han ble også stilt for retten for høyforræderi i forbindelse med hans grandiose plan om å etablere en uavhengig stat i Spansk Texas og de vestlige deler av Amerika. Dette i samarbeid med Spania – selv om det etter hans egne utsagn skulle være en femtekolonne under en forventet krig med Spania.

Mye rart i amerikansk politikk også i tidligere tider tydeligvis.

2 kommentarer
  1. Tillot meg i all beskjedenhet å trekke 100 år fra fødselsåret til den godeste mr. Burr, da han ellers ville ha måttet utkjempet den respektive duellen 52 år før han ble født *hehe* 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg