Mer plast enn fisk i havet

Her om dagen fikk jeg nesten morgenteen i halsen der jeg satt og koste meg med frokost, avisen og radioen på i bakgrunnen.  Jeg er et radio-menneske og har radioen på kjøkkenet på hele dagen. De sa på nyhetene at i 2050 ille det være mer plast enn fisk i havet.

Jeg har aldri vært noen stor miljøæktivist.  Miljøvern er, merkelig nok, en ting som ikke klarer helt å tenne engasjementet mitt. Men denne meldingen fikk meg til å spisse ører og virkelig tenke etter.  

Mer plast enn fisk i verdenshavene i 2050 hvis vi ikke endrer praksis.  

2050 er ikke så langt frem. Jeg er 84 år da og forhåpentligvis her på jorden et sted. Ungene mine et så vidt passert 50 og de barnebarna jeg forhåpentligvis får på alder med umgene mine i dag.  Det er ikke en fjern fremtid. Det er en fremtid jeg håper å være endel av.

Mer plast enn fisk, målt i vekt.

Jeg vet ikke hvor mye fisk det er i verdenshavene, men jeg regner med at det er rimelig mange tonn for  å si det sånn. Selv om jeg ikke er så opptatt av miljøvern har jeg fått med meg at det for enkelte fiskeslag har vært en merkant nedgang, uten at jeg har opplevd det som alarmerende. Men her snakker man om samlet vekt fisk uansett type. Det er da ingen som mener at fisk i verdenshavene på generelt grunnlag er utrydningstruet.  Plast burde det jo i utgangspunktet ikke være i havet i det hele tatt. Mer plast enn fisk høres jo helt absurd ut – og engasjementet var vekket.

Litt søking på google viste meg at det var  en ny rapport fra World Economic Forum WEF som slo fast dette allarmerende faktum.Konsekvensene er i følge rapporten allerede tydelige. 

Marin forsøpling dreper i dag mer enn en milion sjøfugler per år. 

I Nordsjøen antar man at 95 prosent av havhestene har plast i magen.

Det finnes i dag fem digre søppeldynger i verdenshavene
Det sjette bygger seg opp i Barentshavet.

Ifølge den nye WEF-rapporten flyter det minst 150 millioner tonn søppel rundt i verdenshavene i dag. Og mengden øker minutt for minutt. Hvis ingenting gjøres, vil mengden plast vi hver eneste dag dumper i havet firedobles på 30 år.

Mesteparten av plasten er engangsembalasje

Her kan vi alle bidra til å stoppe utviklingen.  Jeg har det ikke med å kaste plast eller annet avfall i havet eller ellers i naturen, men jeg har en lei uvane som bare er helt idiotisk. Jeg har det med å kaste brukte vattpinner i do – og jeg har hørt at de går gjennom renseanleggene og kommer ut i havet etterhvert (Den lyseblåe plastpinnen9  Dette er jo helt unødvendig – så heretter blir disse små pinnene kastet i søppledunken på badet.  Det hjelper kanskje ikke så mye. Men det hjelper litt…..

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg