Den skeive kirken…

Det reiser seg en ny, flott kirke i Hønefoss.  En flott, ny kirke i moderne arkitektur reiser seg på branntomta etter den gamle kirken som brant for en del år siden.  
Jeg var svært glad i den gamle kirken.  Knyttet til den, og hadde mange minner der fra.  Det var kirken jeg var i i alle speider-gudstjenester i oppveksten.  Skolegudstjenestene på gymnaset var der. Jeg har døpt to av barna der, og de to barna vi har mistet før livet helt startet, ligger begravet der.  Selvfølgelig har jeg fulgt byggingen av den nye kirken med spenning – og et litt kritisk blikk. 

Jeg er nok av dem som hele tiden har ment at vi ikke skulle bygge opp igjen “gamle kirken”, altså lage en tro kopi av kirken fra1862, men i stedet bygge en kirke med arkitektur fra 2000.tallet.
Av de forslagene som ble lagt frem, var ikke den som ble valgt min favoritt, men sånn er det jo ofte.  Men etter som den nye kirken langsomt har reist seg, har jeg blitt mer og mer glad i den, og jeg er utrolig spent på å se den helt ferdig – og ikke minst hvordan den blir innvendig. 

At den opprinnelige tegningen minnet om en hoppbakke, er i grunn litt kjedelig å høre til stadighet, ikke minst fordi høyden på “ovarennet” måtte kuttes en del på grunn av økonomiske utfordringer ved å få det til.  Det ferdige taket minner mer om ei skateboard rampe enn en hoppbakke.  
Og akkurat det med skateboardrampe synes jeg er litt artig.  For, i følge lokalavisen, er det selvsagt noen som har prøvd å skate på kirketaket.  Annet var kanskje ikke å forvente.  Litt initiativ er det jo tross alt fremdeles i byens ungdom.
Ok, jeg vet det er feil å applaudere slik aktivitet.  Det er dumt å ferdes på en avstengt byggeplass nattestid.  Det er ikke uten fare at man klatrer i stillas på avstengte byggeplasser, og det er selvsagt heller ikke uten fare å skate rundt oppe på et halvferdig kirke-tak.  Som et voksent, ansvarlig menneske forstår jeg det. 
Men er det ikke flott at den nye kirken vår tiltrekker seg ungdommen?

Det nyeste “sutrerne” har hengt seg opp i er at kirken, eller rettere sagt taket er skeivt. 
Kirken er høyere i det ene hjørnet i bakkant enn i det andre.  
Jeg liker kirken bedre og bedre.  Symbolikken i arkitekturen, tilsiktet eller ikke, gjør at kirken fremstår mer og mer som det jeg ønsker at Hønefoss nye kirke skal bli.  

En skeiv kirke

En kirke som tiltrekker seg ungdommen

Kort sagt, en åpen og inkluderende folkekirke.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg