Jeg er glad jeg ikke er en hund……

På en av sine daglige lufteturer ble vår lille papillon angrepet av en stor trekkhund.  Slikt kan skje i hundeverden når man er liten og tøff i trynet.  Det så ikke så ille ut til å begynne med, hår og pels skjulte hvor dype bittene var.  Men fordi hunden pustet mer og mer anstrengt ,og fordi hvit pels etter hvert begynte å bli farget rød, fant vi raskt ut at vi måtte oppsøke veterinær.  Tøffe, lille Turbo forlot huset på egne poter.
Dette var en lørdag, og klokka hadde passert 19.00.

Hos veterinær ble han undersøkt, fikk smertestillende, fikk intravenøst fordi han var i sjokk, de tok røntgen, bandasjerte og så måtte man observere litt. Man tok nye undersøkelse etter tre timer.  Det var kommet økt væske i lunger og buk. Han hadde indre blødninger. Han trengte intensiv behandling på veterinærhøgskolen i hovedstaden, og antakelig flere operasjoner hvis han i det hele tatt kom til å overleve kjøreturen til Oslo eller natta.  Prognosene var dårlige.  Han hadde det vondt, til tross for smertelindring. Vi tok det vanskelige og smertefulle valget og lot han få slippe. 3 timer etter at han hadde ankommet veterinæren sovnet han inn.

Regninga for tre timer intensiv førstehjelp og undersøkelser 17.300, kr.  Lørdag og kveldstillegg var med på å dra prisen opp.

En annen lørdag er jeg på jobb. Alarmen går. Et “traume” er på vei. En person har vært med i en bilulykke, ramlet ned fra et tak, kjørt ut med sykkel, ski eller på annen måte muligens  fått en alvorlig skade.  
På akuttstua teller jeg12 personer som står klar til å undersøke, behandle, redde liv.  Det er leger og sykepleiere, kirurger og anestesi, radiograf og bioingeniør.  Alle fagfelt som sammen som team skal bidra til å gi raskest og best mulig undersøkelse og behandling.
Kanskje venter intensiv behandling, operasjon og eller overføring til det store universitetssykehuset i hovedstaden.  Det vil de første undersøkelsene avgjøre.

Da Turbo kom inn til veterinæren, var traumeteamet kun en person.-
Traumeteamet på et lokalsykehus er på minst 12 personer. 
Turbos traumeteam, nødvendige undersøkelser og behandling kostet 17.300 kroner.
Sykehusets traumeteam, nødvendige undersøkelser og behandling ville kanskje ha en kostnad på 12 ganger den summen.200.600-kr.  Før man kommer til eventuelle operasjoner, intensiv behandling eller overføring til universitetssykehuset.

Jeg er glad jeg ikke er en hund.
Jeg er glad at hvis jeg er utsatt for en ulykke så er personlig økonomi ikke et tema.
Jeg er glad for at mine pårørende ikke trenger  tenke på om de har råd til å la meg få best mulig behandling, prøve alt – selv om prognosene ikke er for gode. 

Kort sagt, jeg er utrolig glad for at vi har en velferdsstat.  
Jeg betaler min skatt med den største selvfølgelighet.   Jeg ønsker den tryggheten en velferdsstat gir

(Bildet fra traumestua er et demonstrasjonsbilde fra internett.)

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg