En utrolig klok mann…

Kan man kalle en politisk motstander for ett av sine politiske forbilder?  
For hvis det går, så er Kåre Willoch et av mine virkelig store politiske forbilder.  
Jeg ble fan allerede i min spede ungdom på 1980-tallet.  Den gang de politiske duellene mellom Kåre og gro utspant seg på TV:  
Sånn rent politisk holdt jeg med Gro Harlem Brundtland.  Har jo alltid vært mer rød enn blå.  Men Kåre Willoch sine retoriske evner, sine spydige kommentarer og sitt rolige vesen i sterk motsetning til den mer oppfarende Gro, som avbrøt, var tydelig irritert og rett og slett ikke klarte å argumentere like godt for seg var virkelig imponerende.  Roen Willochutviste, den lett syrlige tonen og det utpregede riksmålet forsterket bare enda mer hvem som eide eller vant debatten.  

I forrige ukes Magasinet i Dagbladet var det et intervju med Willoch i anledning av at han feiret 90år denne uken.  Det er lystelig lesing, og vitner om en eldre herre som fremdeles har ordet i sin makt.  
Når han blir spurt om favorittord svarer han; “Jeg prøver alltid å finne de ordene som gir klarest uttrykk for det jeg  gjerne vil få sagt”  Er ikke det et genialt svar? Jeg håper flere tar  til seg Willoch sine ord, og bruker litt tid på å finne de ordene  som klarest uttrykker det de ønsker å si. 
Intervjuet har flere gullkorn.
Journalisten spurte den snart 90 år gamle mannen om han var redd for å dø, og den kloke gamle mannen svarte; “All erfaring tyder på at det med tid og stunder kommer til å skje.”  Det er kanskje ikke annet å forvente enn at når en av de klokeste mennene her i landet nærmer seg 90 år, så har han selvsagt innfunnet seg med det faktum at han en gang kommer til å dø. Journalisten må ha følt seg litt dum.
Dum må journalisten nok også ha følt seg under intervjuet.  Intervjuet foregår i kantina i stortinget og innledes selvsagt med et måltid mat. Mens de spiser stiller journalisten Willoch et spørsmål og den dannede riksmålsmannen snakker selvsagt ikke med mat i munnen.  Han tar seg god tid til å tygge ferdig før han svarer; ” Jeg må nesten få gjøre deg oppmerksom på at jeg sitter og spiser. Jeg tok en litt stor porsjon. Du har vel ikke dårlig tid?”  Genialt!! Her har journalisten sikkert arbeidet en stund for å få til en avtale om et intervju, og så  stresser han intervjuobjektet slik at det virker som om journalisten har dårlig tid og ikke har tid til intervjuet han har mast om.  Hadde jeg vært journalisten hadde jeg vært skikkelig flau og hatt behov for å synke gjennom et hull i gulvet og direkte ned i stortingsgarasjen. 

På spørsmål om Fremskrittspartiet, Sverigedemokratene og ekstremisme, svarer han “Fremskrittspartiet var ekstreme på en helt annen måte.  De fremmet en politikk med en ekstrem mangel på sammenhengen mellom inntekter og utgifter.”  Jeg ler så jeg nesten detter av stolen, helt til jeg kommer til at Willoh nok også ville hatt noen syrlige kommentarer til Rødt sin økonomiforståelse…..

Intervjuet var kostelig lesing.  Et flott intervju med en klok gammel mann som jeg håper fortsetter å berike oss med sine kloke betraktninger og sine velformulerte kommentarer i mange, mange år..

Gratulerer med dagen som var, Kåre Willoch.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg