Hans Jacob Hofgaard

Husker dere innlegget om Sjåstad kirke?  At det var en godseier som hadde gitt tomt, materialer og penger for at kirken skulle bli bygd, men at han selv ikke fikk oppleve å se kirken ferdig. Da husker du kanskje og at mye av inventaret i kirken var gitt av slektninger av han.  Nå tenkte jeg jeg skulle se litt mer på denne Hans Jacob Hofgaard. Jeg synes han var en interessant mann.

Jeg tar altså utgangspunkt i Hans Jacob Hofgaard som var drn godseieren som donerte kirketomta.  Det er nemlig flere med samme navn. Både faren hans og sønnen hans het det samme. Muligens flere med. Familienavn må vite. Det var slik på enkelte gårder. Den eldste sønnen måtte ha det samme navnet som sin far og farfar. Jeg tror ikke den skikken er like vanlig nå. Kanskje på noen storgård, kanskje som mellomnavn.

Men tilbake til “vår” Hans Jacob Hofgaard. Han var født i 1817. Han ble utdannet tinnen forretningsdrift og var handelsbetjent i Skien der han var handelsbetjent fra 1836.  I årene 1844-48 var han kjøpmann i byen.

Han overtok gården, eller godset, etter sin far I 1850. Og i likhet med faren drev han på og moderniserte og utviklet driften på gården.  Eiendommen rekker så langt øye kan se. Han har 21 husmannsplasser under seg, samt en del skog.

Han etablerer planteskole på gården rundt 1860, og i 1876 startet han opp rn trevarefabrikk I tilknytning til det eksisterende sagbruket. På det meste hadde han over 70 mann i arbeid på trevarefabrikken. Der var også der kirkebøkene til Sjåstad kirke ble laget. Trævarefabrikk hadde lager ved Lier Stasjon og Brakerøya, samt eget utsalg i Kristiania, sentralt beliggende ved VVestbanetomten.Han grunnla også Liers første meieri.  Som du skjønner var dette en mann med mange jern i ilden.

Hans Jacob Hofgaard var Haugianer, du vet en av de som lyttet til Hans Nielsen Hauge. Og i den haugianske ånd likte han å gi en håndsrekning til lokalsamfunnet. I tillegg til kirken betalte han byggekostnadene for Bottolfs skole som ble bygd i 1879.

I tillegg til arbeidet med gårdsdriften og som brukseier, hadde Hofgaard også  verv både i Herredsstyret og på Stortinget. Fra 1853 til 1877, i over 20 år,  var han medlem av Lier heradsstyre. Han representerte Buskeruds amt på Stortinget i perioden 1862-66, der han ikke overraskende tilhørte de konservative grupperingene. På 1862-63-Tinget var han medlem av kirkekomiteen, i 1865-66 medlem av bankkomiteen.

Hans Jacob Hofgaard døde i september 1894.  Driften av gården ble da overtatt av sønnen Hans Jacob Hofgaard, den tredje i rekken.

Han videreførte familietradisjonen ved å virke til lokalbefolkningens ve og vel, og en av de første oppgavene han tok fatt på, var å bygge kirken. Sjåstad kirke ble innviet 29. september 1896, med hele familien Hofgaard til stede. Og som du kan lese i innlegget Sjåstad kirke. var de riktig så spandable. Den ene etter den andre av Hofgaard familien donerte inventar til kirken. Både ved åpningen og i årene etterpå.

Så skjedde tragedien – i 1899 brant Sjaastad Trævarefabrik ned til grunnen. Fabrikken ble ikke gjenoppbygd, men et nytt sagbruk ble reist og noe av produksjonen opprettholdt.

Hofgaard ivret for å anlegge en egen jernbane fra Sylling til Lier stasjon, med sidespor til Sjåstad. Han var formann i Jernbanekomiteen, og startet planleggingen allerede i 1896. Tre år senere godkjente Stortinget planene, og 12. juli 1904 ble Lierbanen åpnet av stortingspresident Francis Hagerup, under en høytidelighet på Svangstrand stasjon.

På vei til Svangstrand ble det gjort en stopp på Sjåstad gård. Her ble Hagerup og de øvrige prominensene så godt traktert med mat og – ikke minst – drikke på Sjåstad gård at åpningen ble flere timer forsinket.

Person- og godstrafikken ble innstilt 23. oktober 1932, men strekningen Lier-Tronstad Bruk ble fra 1934 til ut 1936 leiet ut som bruksbane til Tronstad Bruk. Banen ble endelig nedlagt 1. januar 1937.  Fra Svangstrand ved Holsfjorden var det mulig å reise videre med dampskip til Sundvollen.

Ved hjelp av rause pengegaver fra Hofgaard, kunne Lier Tuberkulosehjem åpne i 1910, beliggende på Gifstad gård, nord for Sjåstad. I tillegg opprettet familien et legat for «trengende arbeidere» i Lier.

I 1909 solgte Hofgaard mye av skogen til Børresen AS. Og da Hans Jacob Hofgaard (sønn til han vi startet med) døde i 1921, ble eiendommen sterkt oppdelt. Enken, Valborg, solgte til Lier kommune, som deretter overdro til Fylket, som opprettet en husmorskole. Sjåstad Husmorskole, med eget internat på gården, var i drift helt fram til 1959. Med det var Hofgaards tid på gården over.

Litt synd. De virket som driftige folk som virkelig fikk til mye på gården og i området rundt.  Nok en spennende historie jeg bare snublet over.

 

6 kommentarer

Siste innlegg