Jeg innrømmer det glatt. Jeg er litt nerdete når det gjelder lønnsoppgjør, lønnsforhandlinger, lønnsvekst og andre temaer rundt lønnsdannelse. Kall det gjerne en påført skade etter mange år som tillitsvalgt for et forbund dom forhandler all lønn lokalt. Så selv om det ikke lenger er mitt ansvar å forhsndlr lønn, spisset jeg selvsagt ørene når lønnsveksten i fjor var temaet på radioen. Og ikke mindre interessant ble det når jeg forsto at det var SSB (Statistisk sentralbyrå) sine tall man refererte til.
Vel, det er som sagt ikke min oppgave lenger å påpeke hva jeg mener om lønnsveksten for radiografer. Som andre i helsesektoren fikk vi jo applaus, og rosende ord om hvor viktige vi er.
Det jeg synes er litt bekymringsverdig er at elektrisitets-, gass-, og varmtvannsforsyning, som omfatter kraftforsyningsbransjen, hadde den høyeste lønnsveksten med 6,2 prosent.
En del skyldes at gjennomsnittlig bonus økte med 22 prosent.
Så når direktørene i kraftbransjen ikke liker å sammenligne seg med andre ledere slik jeg skrev om I innlegget Kraftverket lover “all time high”… er det kanskje fordi de rettmessig eller ikke føler at deres bransje er i en klasse for seg. Høyt hevet over for eksempel helsevesenet.
Minner og om at lønn til ansatte i de fleste bedrifter og bransjer utgjør en stor del av utgiftene. Når utgiftene øker, må også inntektene øke for å sikre det samme overskuddet.
Jeg hørte noe av den samme statistikken på radio på vei til jobb i dag. Gjennomsnittlig månedslønn her til lands ble nevnt. Jeg som kun har fire og et halvt år på høyskole og 27 års ansiennitet trekker det gjennomsnittet ned…Sikkert fordi dagens “bonus” besto av frisk luft og sol hele arbeidsdagen 😉
Det er denne bonusen da…
Min bonus var at det ikke lenger var “plass” til meg når kroppen ikke var om før etter 30 år.
lønnsforhøyelse… det hjelper i allefall ikke “bare” med jubel og applaus… Og øker lønna så øker utgiftene 😀
Ja det er jo reallønnsveksten som er interessant