Q & A om hunden(e) mine.

Jeg er fremdeles på en 29. plass. Sukk. Øverst på bloggtopplista ligger fremdeles Isabell Raad. Og da mener jeg HELT øverst. Jeg slapp å lukke det ene øyet og late som.

Isabell har som jeg skrev om i innlegget Jeg er blitt hundeeier!blitt hundeeier, og i dag svarer hun på spørsmål rundt hunden sin og hundeholdet. De som har lest bloggen min tidligere vet at ved slike Q&A så bruker jeg bare spørsmålene til toppbloggeren og fyller ut med mine svar. Jeg mener, det folk lurer på om Isabell og hunden hennes er vel omtrent det samme som folk lurer på om meg og hunden vår?

Hvordan skal du reise så mye som du gjør, når du har skaffet deg hund?

Jeg syns ikke jeg reiser så mye. Og når vi drar på hytta, eller vandrer Kongeveien borte i Lærdalstraktene er jo selvsagt Charlie Chihuahua med. Når jeg var i Bergen på  Rødt samling var jo Gamle Gubben Grå hjemme, og Charlie er like mye hans hund.  De to hotell-ferien vi har vært på i sommer, så var Charlie hjemme sammen med Yngste Sønn den ene gangen, og hos Datteren den andre gangen.

Isabell har og tenkt å reise mindre. Men er klar på at hundeeiere drar på ferie de og. Da kan jo bare søsteren eller moren flytte inn i leiligheten hennes de dagene hun er borte. Hvor vanskelig kan det være lissom…

Er valpekjøpet et spontant kjøp?

For det første vil jeg påpeke at vi aldri har kjøpt hvalp.  Alle våre hunder har vært omplasseringshunder og voksne når de har kommet til oss.

Da vi ble hundeeiere første gang var det ingen spontan greie. Jeg (Gamle Gubben Grå retter fra vi ved gjennomlesing) tenkte og vurderte det ganske lenge. Vi kom begge fra familier med hund, så vi visste hva vi gikk til. Vi visste og at det var vi som skaffet oss hund, ikke familiene våre. Vi planla ikke hundehold med de som “barnevakt. Svigers tror jeg har passet hunder for oss en eller to ganger.  Foreldrene mine har aldri passet hunder, bortsett fra at Mamma og en søster låste seg inn hjemme hos oss og gikk kveldsturen med hunden vår på bryllupsnatten vår.

Vår første hund var en ti år gammel Springer Spaniel. Da bandt vi oss ikke for så mange år, og kunne teste ut om vi trivdes som hundeeiere. Også det var et bevisst valg.

Hvalpekjøpet til Isabell er heller ikke spontant. Hun har ønsket seg hund i fire år, men det har ikke passet med hund i det hektiske livet fylt med reiser og utagerende festing som hun har levd. Så kom koronna og det har gjort henne godt. Nå er det slutt på reiser og festing ute på byen hele natta. Hun er mye mer hjemme, og då blir det til tider ensomt i leiligheten. Så da passet det med en hund.

Er jeg stygg når jeg kaller dette en koronna-hund?

Er dette din første hund?

Nei, Charlie Chihuahua som er den hunden vi har nå er vår 6. hund.  Før han har vi hatt Jacko, Springer Spaniel var hos oss fra han var 10 til vi måtte avlive han som 14 år gammel hund, mett av dager.

Så hadde vi Bingo, en vilter Buhund og vårt minst gjennomtenkte hundevalg. Han var hos oss et par år før vi måtte omplassere han videre. Tror jeg skal skrive et eget innlegg om Bingo.

Etter han dukket Tobby opp. Gamle Gubben Grå hentet han helt uten å ha diskutert saken med meg. Tror det og bør bli et eget innlegg. En Labrador retriever. Han var vel 4 da han kom til oss, og 17 da han døde. Bedre hund kan ingen noensinne ha gått.

Då Tobby begynte å dra på årene begynte jeg å lete i det stille etter ny hund. Og slik kom Toby, en Australsk Shepppard til oss. Det var en hund vi kjente fra før, som plutselig dukket opp som “gis bort” på finn. Dagen etter hadde vi 2 hunder med omtrent likt navn. Toby var hos oss fra 2008 til han døde nå i sommer 16 år gammel. Hun ser som er his oss så lenge, 12 år, setter mange varige spør og gir oss masse gode minner. Toby var leken og snill.

I 2016 fikk vi oss den herligste hunden noen kan tenke seg, og med masse personlighet. En pappilon med navnet Turbo. Og Turbo levde virkelig opp til navnet sitt! Der var det full fart hele tiden!  Jeg tror det er den hunden som overrasket oss mest med energinivå og som turhund. Turbo var desverre hos oss bare ett år. Han ble bitt i hjel av en Alaska Malamut en ettermiddag han gikk sin vanlige runde. Turbo var i bånd, det var ikke trekkhunden…

Så fikk vi Charlie Chihuahua i 2018. Av alle ting, en chihuahua, veske-bikkje. Men selv om jeg aldri har løftet eller bært så mye på noen av de andre hundene som på Charlie, har jeg aldri stappet han opp i noen veske. Og er vi på tur på fjellet, som for eksempel i går, må han fint gå selv. Det klarer han utmerket og trives der han spretter mellom lyng og myrhull. Størrelsen er ikke til hinder for å bli behandlet som hund.

De fem årene Isabell bodde i fosterhjem hadde fosterfamilien hund, så hun er vant med hund. Men dette er hennes første hund som hun har eneansvaret for.

Hva synes du om at du får kritikk fordi at dere influencere har en tendens til å ikke kunne ta vare på hunden sin?

Vet du, slikt hever jeg meg over. Jeg tror vi har bevist gjennom år at vi klarer å ta oss av hundene våre. De oppnår høy alder, noe som vel er at tegn på at de lever gode liv?

Isabell synes slik kritikk er urettferdig. Fordi om en annen influenser har plassert hundene sine his familien når de har gått lei av dem betyr ikke det at hun kommer til å gjøre det samme.

Jeg skjønner godt det, men samtidig tenker jeg ..Den som lever får se… Stygt, men sant.

Er hunden din, eller din og familien sin?

Hundene er mine og Gamle Gubben Grå sine. Men det betyr ikke at ikke ungene er glade i dem og knyttet til de..

Hunden til Isabell er hennes og litt familien sin, hvis jeg skal tolke svaret hennes rett. Neida, bare hennes men…

Hva er mest stress ved det å ha skaffet seg en valp?

Nå har vi aldri hatt hvalp. Men det er alltid litt stress når en ny hund flytter inn. Hunden må lære oss å kjenne, og vi må lære den å kjenne. Med tid og tålmodighet har det stort sett gått greit. Omplasseringshunder trenger mye trygghet og nærhet.

Isabell har alle avveiningene som å bli stueren (trodde stort sett hunder var stuerene når de kom fra oppdretter.) Bli trygg på å sove alene. (Der har Charlie et forbedringspotensial). Avvende med biting og bjeffing. Sånne vanlige hvalpeting.

Hvilken rase er den?

Charlie Chihuahua hunden vi har nå er en chihuahua. Hunden på bildet over, Toby, var en Australsk Shepherd. Ellers har vi hatt Engelsk Springer Spaniel,  Buhund, Labrador retriever og Pappilon.

Isabell Raad har skaffet seg en 12 uker gammel pommerian.

9 kommentarer

Siste innlegg