Sommerdrikk

Da Aud Marit og jeg var på hyttetur serverte jeg geiteramssaften jeg laget her om dagen. Blandet med “bobler”, altså sånn kullsyreholdig vann fra Kiwi, ble det både friskt og godt.  En saft som gjør seg godt både på bilder og i munnen er jo noe som bør slå an på blogg, så nå tenkte jeg å dele oppskriften med mine trofaste lesere.

Geiterams Chamaenerion angustifolium er også kalt mjølke, mjølkegras, einmjølke, eldmerkje, illmilkje, ellmenkje, geitskor, geitaragg, geitemjøl, grisegras, sautortn, bjønnjtortna, trollkjerringrokk, rødblomst, brureblomst, fykopp.

Planten er vanlig i hele Norge, fra fjæresteinene til høyt opp i fjellet. På hogstflater og der det har vært skogbrann kan geitrams forekomme i enorme mengder sånn som dere ser på bildet av hogstfeltet her like ved Drømmehuset.

Geitrams har i folkemedisinen vært brukt mot mange plager. Bladene har bl.a. vært anvendt som omslag ved ryggsmerter og gikt. Væsken man kunne få ut av geitramsstilken ble brukt på sår og kviser, og de silkeaktige frøhårene på blødninger og sår. Frøhårene kunne også anvendes som bomullserstatning, og klumper av hårene er godt egnet til å fange opp gnister når man slår ild. Større mengder frøull ble gjerne samlet inn og brukt som isoleringsmateriale i sko og votter, eller i puter og dyner. Den kunne også spinnes til garn og anvendes til lysveker.

Men vi skal altså konsentrere oss om blomstene og lage en stilig sommerdrikk.

Råsaft av geitramsblomster kan lages ved å bruke 125-150 g friske blomster, 7-10 dl sukker, 25-30 g vinsyre og 1 liter kokende vann. Ha blomstene i et kar sammen med sukker og vinsyre. Hell så kokende vann over og rør til sukkeret har løst seg opp. Det hele skal stå kjølig i 4-5 dager før saften siles og helles på rene flasker.

Saftkonsentratet holder seg bare en uke eller to i kjøleskapet, og når man skal bruke det, tar man f.eks. 1 del konsentrat og 6 deler vann med eller uten kullsyre.

Dette forsøket ble så vellykket at det må gjentas. Fremdeles er det masse geiterams på hogstfeltet på andre siden av veien for boligfeltet her   Prøv du og da vel, det finnes sikkert noen geiterams i nærheten av deg og.

4 kommentarer
    1. I år har jeg lagt ca 5 l geitrams saft og håper å få laget litt til.
      Så skal jeg prøve å lage likør, den fargen er så utrolig flott.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg