Trio på tur. Dag 2.

Etter deilig frokost på hotellet på Oppdal var det på tide å dra videre. De opprinnelige planene om Nordlandsbanen var lagt litt på is, men Eldste Sønn hadde lyst til å se Thamshavnbanen. Det er en toglinje som i sin tid gikk fra Orkanger til Løkken verk.  Det var jo bare en drøy times kjøring unna så  vi dro avsted.

Det Eldste Sønn ikke vet om norsk jernbanedrift er ikke verdt å vite. Det er ikke få veteranbaner og annet togrelatert steder vi har besøkt opp gjennom årene. Det var ikke noe tog på veteranbanen i dag, bare i helgene. Men Thamshavnbanen hadde en egen avdeling på industrimuseet på Løkken Verk, og det falt i smak.

Jeg likte nok enda bedre industrimuseumsdelen. Industrihistorie, og atbeidslivshistorie er liksom litt mer mitt interessefelt.

Gamle Gubben Grå og Eldste Sønn var og med på en omvisning i gruvene før vi dro videre.

Mens Gubben og Eldste Sønn var inne i gruvene søkte jeg for å finne ut hva vi skulle gjøre etterpå.

Vi kjørte inn til Orkanger og stoppet på Little Norway. Det er en stavkirke-kopi som ble laget i Orkanger og brukt som den Norske Paviljongen under Verdensutstillingen i Chicago i 1893. Senere ble den flyttet til Little Norway, en farm i  Wisconsin i USA hvor den var en del  av et friluftsmuseum og en severdighet. Det gikk ikke så bra med turistatrakdjonen etter 2000 års skiftet. Og stavkirken og turistattraksjonen ble stengt i 2012. Etterhvert begynte eieren å selge ut antikviteter fra kirken, og selve kirken ble lagt ut for salg.

Barnebarna til treskjæreren fra Orkdal som dekorerte stavkirke-kopien var et par år senere i Wiscounsin og fikk lov å komme inn i den stengte stavkirken. De begynte etterhvert å leke med tanken på å få stavkirken hjem. Enda mer fart i tankene ble det da de fikk greie på at investorer fra Taiwan hadde levert inn bud på kirken. Med støtte fra kommunen og andre lokale investorer klarte de å kjøpe kirken. Dem ble demontert av norske dugnadsfolk og kom tilbake til Orkanger i 2015 etter å ha vært i USA i 123 år. Kirken sto ferdig gjenreist i september 2017.

Litt stilig med en bygning som er laget i Norge, flyttet til USA, og etter 123 år i statene på nytt tatt turen over Atlanteren og gjenreist på stedet den opprinnelig ble laget.

Vi bestemte oss for å gjøre litt research og finne et rimelig overnattingssted og litt kult. Og vi fant akkurat det jeg ønsket!

I Buvika i Melhus fant vi Strsndheimen som lå nydelig til ved en lang sandstrand. Og ikke nok med det, vi fikk akkurat det “rommet” jeg hadde håpet på! Her skal vi sove i natt!

Nå har vi spist middag. Pølser og lompe som vi kokte på felleskjøkkenet. Mørket har senket seg. Regnet trommer mot lavoduken, men vi fyrer i ovnen og koser oss i skinnet fra stearinlys og lykter. Strøm er det så elektroniske duppeditter blir ladet. Det er redd opp med dyner og tepper. Vi kommer nok ikke til å fryse, men det kan bli en spennende natt vi kommer til å huske en stund..

2 kommentarer
  1. Så fine reisebrev, – artig å se nye steder! Gøy å få med seg noen severdigheter på turen, og den lavvo-overnattingen så spennende ut! Vet ikke om du husker Live fra speider’n, men hun bor i Trondheim. Kanskje hun vet om en bra frisør, jfr. ditt neste innlegg. 🙂 Ha en fin ferie videre! 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg