Ut på tur!

Nå skal jeg ikke påstå at jeg har begynt på en pilegrimstur til Nidaros eller Trondheim. Det ville vel være en litt for opplagt aprilspøk for de fleste. Men en liten del av pilegrimsleden har jeg vandret i dag. Fra Bønsnes kirke og et stykke videre mot Hole kirke gikk turen.

Den pilegrimsleden som går her er den vestre ruta av Gudbrandsdalsleden. Og ved Bønsnes er det som du ser 657 km igjen til Nidaros. Gudbrandsdalsleden var hovedveien til Nidaros i middelalderen. Det er en godt merket tur som går gjennom variert kulturlandskap og natur.
Det er lagt opp en tre dagers tur her som går fra Sundvollen i Hole til Granavollen på Hadeland med overnatting på Klækken og Torbjørnrud hotell. Den biten er på 62 km, og man går ikke ved de trafikkerte hovedveiene, men på stier, gårdsveier og mindre trafikkerte veier.
Er du glad i å gå er det å gå deler av Pilegrimsleden absolutt å anbefale.  Det at overnattingene er på hotell gjør jo at man ikke lever så primitivt som mange andre lange fotturer. Man slipper å dra på hermetikk, telt og sovepose. Man kan ta en dusj, eller kanskje et bad på slutten av dagen og unne seg en god middag og ikke minst en god frokost før man starter neste dag.

Jeg skulle ikke på noen pilegrimstur. Jeg skulle bare gå en tur med hundene og nyte det flotte vårværet.  Da er biter av denne leden et utmerket alternativ.  Flott å gå  på grusveier som snor seg blant åkerlandskapet på Røyse.

Røyse er et av de mest produktive jordbruksområdene i Ringeriksregionen. Området er kjent for sin produksjon av korn og grønnsaker. Fra gammelt av var det stor fruktproduksjon på Røyse. I dag finnes en stor produsent av frukttrær her og en av Norges største salatprodusenter. Elstøen gartneri. De sliter litt nå etter flommen Hans og en elendig sommer i fjor. De er vel egentlig slått konkurs. Det er skikkelig trist, men jeg hørte noe om at de kanskje klarer å redde bedriften på et vis. Krysser fingrene.

Åkrene du ser på bildet her er en del av åkrene til Elstøen. I det minste noe av det. Skal ikke med sikkerhet si at de disponerer alt.

Røyse-området er også kjent for Ringerikspotet og Ringeriksert. Sistnevnte har vært produsert på Røysehalvøya siden første halvdel på 1800-tallet og har i dag en beskyttet opprinnelsesbetegnelse. Ringerikspoteten er også beskyttet, men ikke bare på Røysehalvøya. For den inngår også områder rundt Tyrifjorden som ligger i Ringerike kommune, og kan dyrkes på et litt større område enn erten.

Det er ikke bare salat, poteter og erter fra Røyse som er kjent utenfor distriktet. Visste du at annethvert solbær i Norge kommer fra Røyse?  Glade bønder fra Røyse har startet Røyse Bærpresseri AS. Flere av drikkene deres har vunnet premier i slike lokalmatkonkurranser. Jeg var en gang så heldig og fikk en hel eske med slike produkter, og ja det smakte utmerket.

Selv om du ikke er så veldig interessert i jordbruk eller mat er det likevel et utmerket sted å gå tur.  Landskapet er jo flott. Det er og nok av historie i området.

Bønsnes kirke, der vi parkerte bilen i dag har jeg skrevet om før på blogg. Det kan du lese her. Det er en liten langkirke fra, tja, i det minste fra 1300 tallet. Sagnet sier at den er grunnlagt av selveste Olav den hellige som vokste opp i området.

Det er mye ikinghistorie knyttet til området. Frøyshov gravfelt ligger også ved Gudbrandsdalsleden her på Røyse-halvøya. Feltet består av minst 20 rundhauger.  Disse kan være 1.000 til 2.000 år gamle. Kanskje eldre.

Vi så ikke etter vikinger heller i dag. Vi bare ruslet en tur og nøt sola, været og våren.

 

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg