Var nå det så lurt….

For noen år siden fikk Rådmann, eller politikerne eller noen andre lure mennesker den ideen at de ville fylle opp en slunken kommunekasse ved å selge noen av kommunens aksjer i kraftverket.

Mange mente at det ikke var noen god idé. At det ville være som å selge arvesølvet. Debatten i kommunestyresalen var lang, og klokka nærmet seg midnatt før vi gikk til votering. “De som er for salg forholder seg i ro. De som er i mot viser det ved stemmetegn. Det stemmes!”  Det ble flertall for å selge 15% av aksjene.

Jeg har alltid lurt på om det virkelig var flertall for å selge aksjene, eller om noen av de “Som forholdt seg i ro”, faktisk hadde sovna. Det hadde vært en lang dag, klokka nærmet seg midnatt og mange av representantene er godt voksne. Vel, nok om det. Vårt synspunkt tapte.

Senere ble det bestemt at pengene kommunen fikk for krafterksaksjene de hadde solgt skulle investeres i fond.  Det høres jo både tidsmessig og fremoverlent ut, ikke sant? Det var noen kommuner som tapte stort i noen fond for noen år siden, men det var en helt annen type fond, så det snakker vi ikke så mye om..

Fondet fikk det klingende navnet Fossefondet. Hønefoss, vannkraft jo det var et godt valg av navn!

I dag leste jeg i avisen at dette Fossefondet hadde sunket med 700.000 kroner i verdi i 2018.  Fondsplassering er en langsiktig investering. Fond går opp og ned, og så blir det fortjeneste til slutt. (Forhåpentligvis). Men jeg er jo alltid litt bekymret. Det er jo ikke bra å tape penger, selv om det muligens bare er på papiret…

I den samme avisen kunne jeg lese at kraftverket gikk med tidenes overskudd i 2018. Hele 81 millioner i overskudd!!

Jeg er ikke blåruss. Men jeg husker litt rødruss matte.  Prosentregning sitter. 15% av et overskudd på 80 millioner er 12 millioner. Det vil si at i teorien kunne vi tatt ut 12 millioner i fortjeneste på de aksjene vi solgte, bare i år.  I stedet plasserte vi pengene i et Fossefond som ga oss et tap på 700.000.

Sånn sett ble kommunens innbyggere snytt for nesten 13 millioner i 2018. 12.150.000 kroner vi ikke kan ta ut i utbytte fordi vi ikke lengre eier aksjene, og de 700.000 pengene på fondet har sunket i verdi. Totalt 12.850.000.

Kanskje det ikke var så god idé å selge de aksjene….?

 

6 kommentarer
  1. Kraftverket er jo en solid inntektskilde for kommunen, så helt tullete å selge aksjer der til noe mer usikkert!

  2. Det ble gjort i 2014. Fossefondet har steget litt i verdi de 4 årene vi har hatt det, men ikke på langt nær så mye som kraftaksjene har steget i verdi

  3. Men verre for dem som satset på hedgefond. Terrakommunene, som de ble kalt…
   Jeg har igrunnen lært at om noe virker for godt til å være sant, så er det neppe sant. Kommunen min gikk ikke inn i det der, men det gjorde noen andre.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg