Kjekt å finne en syndebukk…

Ei ung jente døde på ei hytte på Beitostølen nyttårsaften. Moren hadde tatt med jenta og rømt til fjells etter at jenta hadde blitt mobbet. Nå er moren tiltalt for grov omsorgssvikt og kan risikere opp til 15 års fengsel. 

Så greit. Samfunnet har funnet sin syndebukk. En ond mor, nærmest et uhyre, har sultet sitt stakkars barn til døde. Hun får forhåpentligvis sin straff og alle vi andre kan gå videre med våre vellykkete, feilfrie liv.

Men vent nå litt….

Hvor var alle som så, som forsto og visste om mobbingen og ikke gjorde en dritt?  Både barnevernet I Bærum hvor jenta opprinnelig bodde og I Valdres har fått kritikk av fylkesmannen I denne saken.  Hvor stor er deres skyld for det tragiske dødsfallet? Hvilken straff får de?

Hva med lærere, rektorer og andre ansatte på skolene der jenta var elev? De som ikke grep inn, ikke klarte å stoppe mobbingen eller bare så en annen vei. Hva blir de tiltalt for? 

Hva med medelevene som mobbet en medelev til hverdagen ble så uutholdelig at hun skiftet skole og til slutt rømte til fjells.Hva er de tiltalt for?

Hva med foreldrene til mobbere.  Hva er deres ansvar?  Hva er de tiltalt for? Manglende grensesetting?  Svikt I det å lære sine barn empati og at det er totalt uaktuelt å være med på å mobbe og plage andre? 

Nei, nei. Man blir ikke straffet for å oppdra mobbere  Det har ingen konsekvenser for elever som foresten medelever skolehverdag og liv. Blir det for ille blir mobbeofferet flyttet til en annen skole. Alltid mobbeofferet  Aldri mobbere. Skoler, lærere, rektorer og barneværelset er uten skyld. At de ikke gjør jobben sin er ikke straffbart.

Så er det bare en person igjen. Moren som i en årrekke fortvilet har sloss for sin datter. Som til slutt mistet tiltroen til det offentlige hjelpeapparatet og deres utilstrekkelighet. Som til slutt bare ga opp og tok med seg datteren og flyktet til fjells  Hun er syndebukken. Hun må straffes.

Vi andre går fri.

2 kommentarer
  1. Så du tilskriver alle andre ansvar, men den “stakkars” moren slipper? Hvem har mest ansvar for et barn? Foreldrene eller elevene som barnet går på skole med? Hvem skal passe på at barnet spiser og er frisk? Er det Rektor ved en skole eller mor?
   Og det blir sendt ut “straff”. Mange har fått kritikk for sine avgjørelser, men du ser vel forskjell på ansvaret til skoler der eleven har vært noen få dager og ansvaret til en mor?

  2. Runar: Jeg mener ikke at moren er uten skyld. Det er helt klart foreldres ansvar å påse at barn får I seg næring. Det er helt klart at moren har et ansvar.
   Men at mor har et ansvar, fritar det alle andre?
   Ungdommer på en ungdomsskole har et ansvar for å oppføre seg som folk ovenfor medelever.
   Rektorer hat ansvar for å arbeide for trygge og gode læringsmiljø.
   Alle foreldre har ansvar for å lære barna sine forskjell på rett og galt.
   Det er ikke utdelt straff til noen så langt.Fylkesmannen har gitt kritikk til barnevernet I Bærum og Valdres. Det er tatt ut tiltale mot mor. Jeg sier ikke at mor er uten skyld. Men er hun den eneste skyldige? Er alle andre uten ansvar – uten skyld?

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg