En tur på torget…

“Hei, har du hørt om den store militærøvelsen Trident Juncture som foregår  i Norge akkurat nå?  ” Slik prøvde jeg å få personer på torget i tale i dag, eller idet minste få gitt dem en av brosjyrene våre.  I dag vardet Rødts aksjonsdag mot militærøvelsen, og jeg måtte jo ned på torget og delta på aksjonen. 

Jeg vokste opp under den kalde krigen, og “Norge ut av NATO” var vel ett av de første politiske standpunkt jeg tok.  

Jeg er ikke i mot at vi skal ha et forsvar, langt der i fra.  For Norge er det viktig å kunne forsvare hver kvadratmeter av landet. Men slik Norges forsvarspolitikk styres i dag, er det langt  fra sikkert at vi ville være i stand til det hvis t fremmed land kom for å angripe oss.  Våre forsvarsbaser blir bygget ned over hele landet. I langtidsplanen for forsvaret foreslo  Regjeringen Solberg i 2016 å legge ned forsvarets virksomhet på Kjeller ved Lillestrøm. Setnesmoen i Rauma legges ned-  Andøya flystasjon der Orion flyene holder til skal få bestå frem til Orion-flyenes levetid er over men da er Andøya planlagt nedlagt. Videre skal flere baser ved Harstad legges ned. Virksomheten ved Karljohansvern i Horten skal reduseres….. 
Dette er skremmende.  Jeg ønsker meg et norskt forsvar, bestående av norske soldater som kan forsvare landet hvis noen skulle ønske å invadere Norge.

I disse dager “leker” 50.000 soldater krig i Norge.  50.000 soldater invaderer Norge i forbindelse med militærøvelsen. Bare 10% av dem er norske.  Ikke siden andre verdenskrig har det vært så mange utenlandske soldater på norsk jord som nå.  45.000utenlandske soldater på norsk jord. Det er i dag tre ganger så mange amerikanske som norske soldater på norsk jord- Jeg vet ikke om det er en kjensgjerning som får meg til å sove bedre om natta.  

Russland ruster opp.  De gjenåpner baser og oppretter en ny arktisk brigade på sin side av grensen.  
Rustningskappløpet som vi kjenner fra Den Kalde Krigen er påny en realitet.  En så massiv militærøvelse som Trident Juncture kan fort bli sett på som en provokasjon, og selv om NATO nok er relativt overlegne sammenlignet med den russiske krigsmakt , er jeg ikke sikker på om Putin forstår det.  
Jeg har liten forståelse for at Norge skal bli en krigsskueplass og trekkes inn og bli et skytefelt for en rivalisering inne maktpolitikk.

Som sagt jeg er ikke i mot at Norge skal ha et forsvar.  Et forsvar som forsvarer våre grenser og våre interesser, gjerne i allianse med våre naboland Sverige og Finland. 
Derimot er jeg i mot at norske soldater deltar i kriger rundt i verden.  Norge er blitt en krigsnasjon. Det er en kjensgjerning som ikke gjør meg spesielt  stolt.   
Jens Stoltenberg uttalte at Libya krigen i 2011 var utmerket trening for det norske flyvåpenet.  Vi, altså Norge, slapp 588 bomber over Libya. Våpentesting var poenget. Ofrene snakket ingen om.

«Den ubehagelige sannheten er at norske våpen, norske soldater, norske politikere og norsk næringsliv både direkte og indirekte støttet Irak-krigen.»
(Erling Borgen, Dagbladet 8. juli 2016.)

Norske radarer ble lånt ut til britiske invasjonsstyrker. under Irakkrigen.
Norge missiltorpedobåter ble sendt for å beskytte de skipene som fraktet våpen og soldater til Irak-krigen.  Norske våpenfabrikker, to av de med den norske stat som hovedeier, deltok også i Irak-krigen. Kuler og krutt fra Raufoss ble brukt av de amerikanske soldatene. De amerikanske styrkene brukte fjernstyrte våpentårn fra Kongsberg.
Norske våpen ble brukt i over 3.000 krigsoperasjoner i Irak. Disse operasjonene tok livet av over 3.000 mennesker.300 av disse var uskyldige sivile.
Rundt 4.400 amerikanske soldater ble drept i Irak og 500.000 Irakere.
Norge var med.

Norske soldater og militære eksperter har blitt sendt for å trene og stå sammen med Syriske opprørsgrupper.  mot det Syriske regimet.  
Jeg kan ikke se at norsk deltagelse i krigene i Libya, Irak og Syria er med på å forsvare Norge, kvadratmeter for kvadratmeter.  I stedet mener jeg at Norges deltakelse sammen med amerikanske styrker eller NATO styrker i kriger i Midtøsten er med på å gjøre Norge mindre trygt.

Det var ikke alt for mange på torget en sur lørdag i oktober, men stemningen blant oss i Rødt var god.  Synes også at vi møtte mer velvilje og flere positive kommentarer enn vi pleier når vi er på stand.  Tydelig at militærøvelsen har fått noen og enhver til å tenke    Rødt har nok og fått et litt mer positivt omdømme under Bjørnar Moxnes sin ledelse.  Vi er liksom et litt kult og annerledes parti. Det er gøy.  Vi går et spennende år og en spennende valgkamp i møte. Gleder meg.

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg