Er du alltid tilgjengelig?

Da jeg møtte veggen første gang i 2018 fikk jeg råd om å skru telefonen på lydløs. Gjøre meg selv litt utilgjengelig. Ikke svare umiddelbart på hvert minste pip, enten det var sms, mail eller telefon.

For meg var det et godt råd. Jeg hadde nok vært litt vel lett tilgjengelig for mange. Noen tror jeg heller ringte meg for hjelp enn å tenke selv, eller selv ta grep. Og jeg, jeg likte å være tilgjengelig, likte å kunne være til hjelp.

Ved å skru av lyden på telefonen opplevde jeg å ikke bli forstyrret hele tiden. Jeg kunne ta den hvilen under pelspleddet på sofaen eller gå tur med hundene uten å bli forstyrret. Så ringte jeg opp igjen eller svarte på mail og meldinger når jeg hadde tid og overskudd. For meg en ordning som fungerte greit. Og folk fikk jo tak i meg, om ikke umiddelbart.

Nå har det gått noen år. Det er ikke så mange som føler for å ta kontakt. Antall mail, sms og telefoner har avtatt merkbart fra da jeg var i jobb og var tillitsvalgt.  Men fremdeles har jeg telefonen stort sett på lydløst. Jeg sjekker den jevnlig, og ringer opp igjen, svarer på mail og sms når jeg har tid. I gamle dager da folk bare hadde hustelefon var man ikke tilgjengelig hele tiden da heller, og det gikk jo helt fint!

Det er altså ikke et problem for meg og ikke være tilgjengelig til en hver tid, men det er tydeligvis en stor utfordring for enkelte andre at jeg ikke er det.
I går hadde jeg fødselsdag. Noen ringte for å gratulere meg med dagen, og selv om jeg hadde på lyd deler av dagen og snakket med fem stykker ved deres første forsøk på kontakt var det et par som ikke fikk kontakt med meg på første forsøk.
Det ble full krise for begge. Den ene ringte GGG og ba om å få riktig nummer til meg. De sjekket at nummeret vedkommende hadde var riktig, og GGG ba vedkommende være litt tålmodig. At jeg ofte hadde telefonen på lydløs, men nok tok kontakt når jeg så at vedkommende hadde ringt. Eller så fikk vedkommende prøve igjen.
Den andre var overbevist om at det var noe galt med sin telefon og hadde vært og sjekket den. Det måtte jo være noe galt når jeg ikke svarte på første klemt.
Begge fikk tak i meg i løpet av dagen, men jeg fikk i tillegg til gratulasjoner litt kritikk for ikke å ta telefonen når den ringte. Jeg forsøkte å forklare at jeg ikke var tilgjengelig bestandig. At telefonen var på lydløs. At det ikke handlet om at jeg ikke ville snakke med akkurat de. Bare at jeg har behov for ikke å være tilgjengelig hele tiden.
Jeg fikk overhode ingen forståelse for det behovet.

Så nå spør jeg dere. Er dere tilgjengelig 24/7? Forventer dere at alle andre er tilgjengelige til enhver tid?
Jeg kommer fremdeles til å ha telefonen på lydløs, jeg ønsker bare å undersøke hvor sær jeg er. Om alle andre faktisk er tilgjengelige til en hver tid, eller om det er flere som meg som tar seg noen pauser hvor de ikke er tilgjengelige.

 

17 kommentarer
    1. Jeg tør ikke å ha telefonen på lydløs i tilfelle noen i familien ringer og det haster med svar. Men er ikke plaga med hverken mange oppringninger eller sms, så går bra. Men har slått av lyden på alle andre varslinger på tlf. Nyhetsmeldinger, mailer og slikt.

    2. Tro det eller ei, men eg er aldri tilgjengelig 🙂 Den gang da eg fikk min første smart mobilen var det ikkje lenge før eg var nødt for å ha den på lydløst…Det er ALLTID noe som plinger og mye av dagen gikk på mobilen…Blir jo stresset av mindre. Det er kun Ali og ungene som er koblet opp mot klokken så hvis de ringer eller sender melding kan eg se det på klokka og kan ta mobilen, ellers er det kun hvis eg setter meg ned å sjekker mobilen at eg svarer verden for ellers. Vil ikkje ha det på noen annen måte 🙂 Det kan faktisk blir ALT FOR mye

    3. Jeg er ikke alltid PÅ 24/7! Det klarer jeg ikke! Hellige timer i løpet av dagen – spesielt når jeg går, sykler eller bare vil være for meg selv! Stort sett pappa og ungane som vil ha tak i meg – og jeg ringer dem tilbake! Skulle bare mangle om du ikke kan være “på lydløs” innimellom!

    4. Folk trenger å leve i nuet..La dagen surre litt rundt. Jeg har jo aldri lyd på telefon.
      Men sjekker en gang i blant….Jeg hører jo dårlig og ringe til meg er helt bortkastet!
      Går jeg tur, har jeg mange ganger telefon liggende her hjemme…Gidder ikke drasse på den!
      Sjekker telefon når jeg er hjemme igjen. Jobber jeg i hagen. Ligger telefon inne her.
      Så livet mitt er ikke avhengig av telefonen! Bruker den stort sett bare til å ta bilder med..Sånn er mitt liv.
      På jobben har jeg ikke telefon. Det er jeg fritatt for!

    5. Jeg har telefonen stort sett på lydløs, er to timer på formiddagen jeg har på lyden for det er da de fleste ringer. Har med telefonen overalt dog lydløs, ringer eller svarer på meldinger når jeg setter meg ned på en benk.

      Så du er ikke alene om å ha den på lydløs, det er godt å kunne være i nuet slappe av uten avbrytelser.

      Klem fra meg til deg.

    6. Jeg er ikke tilgjengelig 24/7. Har svak ringelyd på mobilen, og har alle plinglyder på lydløs. SJekker mobilen og ser om noen vil ha tak i meg, når det passer, og sender meld, ringer osv når jeg er klar for det. Har på mer lyd når jeg VET at noen kommer til å ringe da og da 🙂

    7. Jeg har skrudd av alle notifikasjoner, har stort sett telefonen på lydløst og har den som regel liggende i et annet rom når jeg er hjemme. Har praktisert dette helt siden jeg fikk mobil, med unntak av da jeg måtte være tilgjengelig i arbeidssammenheng. I barnehagetiden sjekker jeg den litt oftere i tilfelle det er noe alvorlig med poden, men ellers tenker jeg at folk kan sende en melding om det er viktig. Jeg trenger å fokusere på den, dem eller det jeg har rundt meg til enhver tid og nekter å være 24/7 tilgjengelig for alle andre som ikke er til stede, på bekostning av å leve i nuet. Det må da være en grunnleggende menneskerettighet. Teknologiens mange muligheter betyr ikke at vi må benytte oss av dem når de er mere til bry enn hjelp.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg