Slapp av Kjerringa og Gamle Gubben Grå sitter ikke å flotter seg med frokost på kafe. Det skulle sett seg ut. Gamle Gubben Grå sitter fremdeles i pysj, og denne kjerringa er heller ikke presentabel så tidlig en lørdags morgen. Men jeg har hørt at mat liksom skal selge på blogg, så da forsøker jeg å lokke folk inn på bloggen min med et matbilde. Bruke kaffekopper og croissant som klick-bite.
Ikke det at jeg har så stor tro på at det hjelper. I dag er det femte dagen denne uka at jeg starter dagen med å reflektere over ukemenyer og mat. Mandag var det Fårikål, tirsdag peking-and-suppe, onsdag var det gresskarsalat. og i går var det tørt brød. Det har ikke bragt meg til de store høyder verken når det gjelder sidevisninger eller topplassering. Det har heller gått raskt nedover.
I dag er utfordringen å komme med noen refleksjoner over temaet Kyllingpanne med parmesansaus. (Sukk) Livet som blogger er ikke alltid enkelt.
Kyllingkjøtt, gulrøtter, frossen blomkål/brokkoli, creme-fraiche, kremfløte og parmesanost. Virkelig inspirerende…. (sukk.)
Parmesan er den franske formen av italiensk parmigiano, som betyr «fra byen Parma». Osten omtales som oftest som parmigiano i Italia og parmesan i andre land.
Osten ble skapt i Podalen og på Posletten i middelalderen, sannsynligvis av munker på 1100- eller 1200-tallet. Den ble raskt populær både i Italia og andre land, og er et av de første italienske eksemplene på en matvare med navn knyttet til en by som oppnår ikonstatus som spesialitet.
Det brukes 16 liter melk for å produsere en kilo ost og 550 liter melk til ett hjul.
Kuene kan bare spise naturlig grønt gress, kraftfor kan ikke brukes. Den lages av halvparten kveldsmelk, der fløten er skummet av, og halvparten morgenmelk som beholder fløten.
Den avskummede fløten blir til ferskosten mascarpone.
Eneste lovlige tilsetninger er kalveløype og salt.
Den selges i store hjul på mellom 24 og 40 kilo.
Etter at osten har fått sin form, oppbevares den i ca. 21 dager i saltlake for å hindre uttørking under lagringen. Før salg får osten stempel fra offentlig kontrollør. I butikk vil stykkene som selges som oftest ha med noe av den harde skorpen.
Parmigiano Reggiano som er lagret opp til to år kalles vecchio og mer enn to år stravecchio. Ost som er lagret mindre enn ett år, hvilket er uvanlig, kalles parmigiano nuovo, men Parmigiano Reggiano selges ikke så ung.
Tre segl som viser ostens modningstid har vært brukt siden 2007: rødt for minst 18 måneder, sølv for minst 22 måneder og gull for minst 30 måneder.[
Grana Padano er minst like hard som Parmigiano Reggiano, men har ikke like markert aroma og smak. Den selges også noe yngre og til en lavere pris.
I 2019 ble det produsert 199 300 tonn Grana Padano, og 149 800 tonn Parmigiano Reggiano. Fratrukket eksport var forbruket i Italia i 2012 rundt ca. 240 000 tonn, hvilket gir et forbruk per innbygger på rundt fire kilo per år av de to typene parmesan.
Antallet melkeprodusenter til Parmigiano Reggiano i 2012 var 3507, og disse hadde og 244 000 kuer. Antallet meierier som deltok i produksjonen er 384, I alt og 20 000 mennesker hadde arbeid knyttet til produksjonen. I 2018 ble det produsert mer enn 3,7 millioner hjul Parmigiano Reggiano.
Eksporten fra Italia av Parmigiano Reggiano utgjorde over 40 % av produksjonen i 2018. Av eksporten i 2018 gikk rundt 11 000 tonn til Frankrike og 10 000 tonn til USA.
Importen av Parmigiano Reggiano til Norge var 232 tonn i 2017, en fordobling på fire år. Jeg tipper det tallet har steget en del siden 2017.
Jeg håper du lærte litt av dette innlegget. Det gjorde i det minste eg mens jeg skrev det. Litt sånn fun-fact som man kan krydre måltidet med hvis man serverer kyllingpanne med parmesan.
Interessant lesning om parmesanosten. Dette visste jeg ikke. Artig at du skulle skrive om det nå. Jeg laget pastarett i går til Datter, Sønn og barnebarn og da raspet jeg MYE parmesan. Gjett om det blir blogginnlegg om den middagen etter hvert da…😂
Ja, parmesan hører med til en ordentlig pasta-middag. Gleder meg til innlegget ditt om middagen.
👏 for utvikling i frie assosiasjoner 👍😊!
Så fikk jeg lyst til å legge til at det har skjedd en rivende utvikling hos Norge sine små meierier. Norsk ost stikker av med premier i Oste-VM stadig vekk.
Kanskje flere kunne hatt lyst til å bytte ut Parmesan med en Holtefjell XO fra Eiker Gårdsysteri ? En vellagret Fanaost fra Ostegården eller en vellagret fjellost fra Myrdal ?
Å ja! Det finnes utrolig mye spennende ost fra lokale ysterier rundt omkring. Eiker Gårdsysteri ligger 6 mil herfra. Jeg kjenner godt til mange av ostene deres.
Flott innlegg om parmesan. Passer godt til pasta. Her i sommer kjøpte vi to stk italiensk ost hos en italiener. Den osten husker ikke jeg hva het, men himmelsk god på kjeks og ha rødvin til. Vi pleier å ha ostekveld av og til. Får kjøpt mye forskjellige oster på lokal butikk. Stikker innom der av og til.
Takk! Ost er godt. ost, kjeks og lirt rødvin er skikkelig høstkos.
På bondens marked her har jeg kjøpt ost med pesto. Den er helt grønn, og nydelig både på kjeks og til pasta.
Herlig matinnlegg! Er jeg på en restaurant og får parmesan på retten blir jeg lykkelig. Kjøper det ikke her hjemme!
Vi har alltid parmesan i kjøleskapet. Bruker det mye.