Vann og brød….

Tekoppen er fylt til randen og jeg har tatt et par gode slurker av den før jeg kaster meg over tastaturet for nok en gang sitte å reflektere over det samme blogginnlegget som jeg reflekterte over på mandag og tirsdag.

Etter å ha reflektert over de to første rettene Fårikål og Peking-and-suppe skal jeg i dag komme med noen bevingede ord over temaet tørt brød! Herre gi meg styrke! Jeg sjeler mot den store boksen med alle pillene mine oppe på mikrobølgeovnen, men nei det er bare piller mot diabetes, høyt blodtrykk og noe smertestillende. Ikke noe beroligende. Det får holde med enda en slurk beroligende te.

Vi skal ikke mange tiårene tilbake i tid før begrepet daggammelt brød var totalt ukjent. Ikke fordi man alltid hadde ferskt brød, men fordi det var en selvfølge å spise brødet selv om det var bakt i går eller i forrige uke. At et brød var en eller flere dager gammelt var helt normalt. Man understrekte heller når det var ferskt brød som noe ekstra flott,

Nå skrives det altså blogginnlegg for å lære folk at tørt brød kan ristes i ovnen med litt smør og hvitløk og bli godt tilbehør til salater, supper og gryteretter,
Det som får det til å ta av litt når jeg leser denne oppskriften er ikke at vi blir minnet om at daggammelt brød faktisk kan brukes til noe, men at en slik påminnelse er nødvendig. At det faktisk finnes mennesker som kaster brød bare fordi det har blitt en eller to dager gammelt.

I januar 2023 publiserte forskning.no en artikkel som fortalte at 300.000 brød kastes hver dag i Norge.
Godt over 100.000 av disse brødene kastes daglig i butikkene, mens husholdninger kaster rundt 170.000 brød. Det viser tall fra Norsk institutt for bærekraftsforskning (Norsus).
Det betyr at det kastes over 200 brød hvert minutt i Norge.
Jeg burde ikke hisse meg opp over innlegget til Mat fra bunnen jeg burde lovprise det. Alt som kan bidra til å hindre matsvinn er bra.

I et debattinnlegg på siden forskersonen.no fra 2022 har man regnet ut at vi kaster 75 000 tonn brød og bakervarer i Norge hvert år. De har omgjort dette til brød, og skriver at det tilsvarer 104 millioner brød, (2020 tall).
For å dyrke mel til et brød kreves det en kvadratmeter matjord, ifølge jordvern.no.
Det vil si at det er 17 333 fotballbaner med matjord som ikke blir benyttet til det formålet det hadde, nemlig å mette mennesker.

Norge er ikke selvforsynt med korn. 82 prosent av kornet vi spiser er hvete, og i f2021 ble 37 prosent av den importert, -hovedsakelig fra Tyskland og Polen.

Russlands invasjon i Ukraina har medført at både Ukraina, Serbia, Ungarn, Bulgaria og Romania har innført eksportstopp for en rekke kornslag. I tillegg viser tall fra analysebyrået AgriCensus at Russland, som er verdens største eksportør av hvete, har halvert sin hveteeksport siden de gikk til krig.
Dette er opplysninger fra 2022. Hvordan dette har utviklet seg de to siste årene vet jeg ikke, men som vi alle vet er det fremdeles krig i Ukraina.

Mindre korn på verdensmarkedet gjorde at europeisk mathvete ble 62 prosent dyrere fra 2021 til 2022. Amerikansk mathvete ble hele 94 prosent dyrere i samme periode.

Det norske klimaet gjør det utfordrende å produsere matkorn med høy kvalitet. Derfor går mye av det som dyrkes til dyrefôr.  Regjeringen har innført økte tilskudd til de bøndene som sår matkorn fremfor fôrkorn.
Et annet tiltak for å øke selvforsyningsgraden av korn bør være at vi i større grad spiser det kornet vi allerede dyrker, som bygg og havre. Dette er kornsorter som er mer hardføre og bedre tilpasset vårt klima enn hva hvete er.

Det er kostbart, lite bærekraftig og uetisk å kaste så mye brød som vi gjør. Det er matkorn av beste kvalitet som går til spille, og det er svært viktig at vi utnytter kornet bedre. Slik praksis er i dag risikerer vi at staten substituerer matkorn som aldri vil bli spist.

Innlegget til Mat fra bunnen er altså både relevant og i tiden. Vi må få ned matsvinnet, ikke minst av brød. Da er det å minne folk på at man kan bruke tørt brød til langt mer enn å fylle opp søppeldunken viktig.

 

 

6 kommentarer
    1. Utrolig hva du klarer å opplyse oss om nyttig info om et relativt tørt tema. Så til saken, siden brødskjæremaskiner dukket opp i butikker en gang før i tia, er det ikke kastet en smule her i heimen. Brødet blir fryst ferskt, antall ønskede frokostskiver blir lagt i ovnen på rist på 50 grader. Bruk gjerne micro om du har. Når morgenstellet er ferdig, dufter det nybakt brød.
      Et lite tips, behold papirposen på før du trer på plastposen, da slipper du å bruke øks, et lite kakk med smørkniven og skiven løsner elegant. 😉

      1. Takk for tips. Vi e tre i husstanden hvor av en en kroppsarbeidende håndverker, så det er stort forbruk av brød. Hatdtt brød, hvis vi har det blir enten til krutonger eller griljermel.

    2. Jeg kjøper speltbrød fra bakeriet. Skjærer opp og legger i frysa. Tiner i mikro og det er ferskt. Her kaster vi ikke brød. Kjøper flere brød når de har tilbud.

      1. Det kastes ikke brød her heller. Men vi er tre i huset så det går en god del brød. Yngste Sønn er hardt arbeidende håndverker i 20-åra. De spiser fort et halvt brød i døgnet..

    3. Bra at det er forskjellige retter i den bloggen du «må» skrive om tre dager på samme uka, da😅 Blir liksom litt variasjon. Og angående brød. Jeg baker noen ganger, men ei god stund siden nå. Kjøpebrød deler jeg opp i skiver og fryser ned, men slik at jeg lett kan ta ut 4 skiver om gangen🤗

      1. Ja kjekt med en rett om dagen. I morgen blir det “den andre” ukemenybloggen, og min femte ukemeny innlegg på 6 dager. Jeg tror de har sammensverget seg mot meg. Jeg blir SPRØ!!!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg