Jeg har i det minste fått laget de brente mandlene, tenker Kjerringa,, og titter på bollen foran henne på bordet. De er hun ganske så fornøyd med, om hun skal si det selv. Skulle i grunn bare mangle. Dette har hun laget mange ganger før, selv om det er noen år siden.
Om noen mandler henger litt sammen er det ikke så farlig. Disse brente mandlene skal hakkes opp i biter og brukes som kakepynt på noen Aprikosstjerner med brente mandler som hun har funnet i et ukeblad. Kamille-JUL 2024, hvis noen lurte.
Hakket aprikos har ligget i Cointreau både en og tre netter. Litt usikker på når Gamle Gubben Grå la opphakkede biter av aprikoser oppi den likøren, men det må da nærme seg en uke siden? Så har det liksom stoppet opp for Gubben. I dag skulle kjerringa ta grep. Ei uke til Datteren kommer og Drømmehuset skal være klart til jul, her er det bare å brette opp ermene og sette i gang. Ikke hoppe over noe på lista. Stå på i hele dag og fortsette i morgen.
Kjerringa begynte med å vaske doen på det rosa gjestetoalettet og sette i sånn WC-rens så det blir rosa vann hver gang man spyler ned. Detalj-freak kan kjerringa være når det kommer til enkelte ting.
Neste punkt var å gjenskape en oppskrift fra barndommen. Amerikanske Brownies etter oppskriften til Frøken Elstrøm, engelsklærinna i fjerde klasse på barneskolen. Nå snakker vi skoleåret 1976/77. Den originale oppskrifta har jeg ikke, men jeg har googlet meg til ei jeg tror er relativt lik.
Den begynner med å smelte smør og sjokolade i vannbad. Jeg har lært inne på bloggen til flinke Vibbedille at her er det greit og la den smeltinga gå sakte og rolig for seg, og med tanke på hvor mange ganger slike prosesser har blitt litt mislykket for meg lytter jeg til gode råd. Det ble veldig vellykket med delfiakaka jeg laget i går.
Så mens smør og sjokolade langsomt smeltet over vannbad startet Kjerringa med å lage brente mandler.
Dere kan tenke dere at hun kjente på mestringsfølelsen når hun klarte å gjøre de to tingene samtidig. Her er det Kjerring som har kontroll.
Jeg studerte sjokoladesmeltinga og kom til at jeg også burde rekke å lage deigen til stjernene før jeg satte i gang med browniene for fullt. Sjokoladen skal og avkjøles litt før den tas i røra.
Det var mens jeg begynte finne frem det jeg trengte til denne deigen at jeg begynte å tenke:
Ok å lage deig av marsipan, de aprikosene, litt mandler. Det skulle nok gå relativt greit. Kjevlet var og funnet frem fra skapet og lå nyvasket og klart da hun kom til å tenke på en setning i oppskriften;
Stikk ut små stjerner med for eksempel en pepperkakeform.
Gikk ikke Kjerringa gjennom samtlige pepperkakeformer både en og to ganger da hun laget de ekornene i trolldeig som henger ute i syrinbusken? Siden hun ikke selv hadde kjøpt noen stjerne-utstikker-form var det nærliggende å tro at hun fremdeles ikke eide en slik en.
Så da får aprikosene godtgjøre seg i likøren et døgn til. Gamle Gubben Grå har forsvunnet med bilen. I tillegg er hun jo midt i en prosess med å bake brownie.
Ja, ja. Browniene ser ut til å bli bra. De står til avkjøling nå og lukter så himmelsk som bare kombinasjonen sjokolade, nøtter og kake kan gjøre.
Jeg har og rukket å vaske gulvet i gangen, rydde i bokhylla i stua og avkalket kaffemaskin.
I dag er Kjerringa virkelig i siget, og kan unne seg en liten lunsj-pause nå.
Se der ja. Da er du virkelig i siget og masse godsaker på gang.
Jepp. I dag var jeg flink, og ting gikk bra.
Det var juleforberedelsene sine det, tenker jeg. Og aprikoser i Cointreau høres helt vidunderlig ut. Elsker begge deler alt for mye.
Jeg tror dette blir bra som en liten munnfull. Aprikoser skal kjøres til masse med litt mandler, ig knas inn i marsipan. så skal det kjevles ut i 1 cm tykkelse og stikke ut stjerner. Som så dyppes i smeltet hvit sjokolade, og får hakkede brente mandler på toppen.