Runestein på Eggemoen

I dag da Gamle Gubben Grå og jeg var ute på luftetur med Charlie Chihuahua fant vi en severdighet jeg ikke visste om.  En runestein på Eggemoen!

Den står på grensa mellom Ringerike og Jevnaker. Runesteinen som står der i dag er en kopi av den opprinnelige steinen, og ble reist her på 1990-tallet.

Den opprinnelige runesteinen, kalt Eggesteinen er tidfestet til å være fra 1100 tallet, og er i dag i Universitetes Oldsaksamling. Steinen sto ved den gamle Alfarveien over Eggemoen  omtrent der den nye steinen står i dag. Den markerte grensa mellom Ringerike og Hadeland, men og grensa mellom gårdene Egge og Berger.

Steinen er 40 cm på det bredeste, mellom 15 og 17 cm tykk og 149 cm høy. Den har fire runeinskrifter  hvorav tre er leselig.

þa:ræist:mik:oak:ræisti
amundi:ormstæins:a:sun:a:sotrange

Som betyr noe slikt som “Da ristet meg, og reiste (steinen), Åmunde Ormsteinsson på Sætrang»

hær:er:ændimrki:or austær:i: langæ:fosn

Som vel betyr “Herfra går grensen øst i Langefossen”

fura

Som betyr furua. Altså treet furu

Den opprinnelige Eggesteinen ble utsatt for hærverk i 1866. Den ble reparert med jernhånd, men ble utsatt for hærverk på nytt i 1875.  Da ble den flyttet til Oldsaksamlinga i Oslo.

Jeg blir like fornøyd hver gang jeg finner slike “skatter” når vi er ute på turene våre

3 kommentarer
  1. Om du starter med Geocaching, så får du deg nok mange overraskelser om hva som finnes i nærområdet. De er stort sett plassert på like steder og andre bortgjemte perler.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg