Jacobine.

Husker dere Jacobine? Hun jeg fortalte om i innlegget Presteskole og frieri. Prestedatteren som Peter Christen Asbjørnsen ble forelsket i, noe som ikke helt falt i god jord hos prestefamilien. Jeg fortalte at hun ble gift med en prest og fikk 13 barn.

Presten hun ble gift med het Martin Adolf Sigholt. Hann var sønn av justisråd og tollinspektør i Kristiansand Peter Lorentz Siddelmann Sigholt  og Maren Anne Wittrup.
Martin Adolf var personell kapellan i Nannestad, sokneprest i Steigen, Sokneprest i Tinn, prost i øvre Telemark og sokneprest i Søndre Odalen.
Han og Jacobine ble gift i 1836 og fikk ikke mindre enn 13 barn i løpet av 22 år..

Om hun levde et langt og lykkelig liv? Jeg tror ikke det. Eller det var langt til å være på den tiden. Jacobine døde i 1894, 80 år gammel. Men det var lykkelig jeg kanskje ikke tror livet alltid var.

Av de 13 barna døde 6 stykker i løpet av oppveksten.
Emma Wilhelmine døde 2 år gammel,  Johanne Jacobine døde ung. (Hvor ung vet jeg ikke), Kristian døde 9 måneder gammel og Wilhelm Adolf, Martin Adolf og Johan Rasmus druknet i den samme ulykken i Glomma da de var 16, 10 og 9 år gamle.

Emma Wilhelmine som ble født samme året som storesøsteren med samme navn døde var sinnsyk, den samme diagnosen fikk Cecilia Birgitte Albertha.

De tre sønnene som druknet i Glomma 22. juni 1861 var sammen med huslæreren sin da de druknet, men han kunne ikke redde dem.
Læreren var Thorvald Lammers da 20 år gammel. Siden ble han en berømt sanger, komponist og kordirigent.

Av Jacobine og Martin Adolfs 13 barn døde altså 6 stykker, mens 2 ble erklært sinnsyke. Hvordan gikk det så med de siste 5? Jo, i grunn veldig bra.

Johanne Cathrine ble gift med Christian Smith Heftye. Han var juridisk kandidat og fullmektig i Postdepartementet. Siden avanserte han til ekspedisjonssjef i Postdepartementet. Han representerte Norge på postkongressene i Paris både i 1879 og 1880.

Johan Jacob , Han suderte juss og ble kopist i Postdepartementet, Seks år senere ble han revisor i Telegrafverket, og i fire år etter det kgl. fullmektig i Poststyret og kontorsjef i Telegrafverkets revisjonskontor. Giftet seg med Marie Louise Frost. Han levde til han ble rundt 80 år gammel.

Joakime (Kima) ble gift med kopist i Postdepartementet Eilert Malthe Storm- Han ble etter juss-studiet kgl. fullmektig i Postdepartementet, og var konstituert zahlkasserer til han 50 år gammel søkte avskjed. Han dro da til USA., hvor han oppholdt seg i en årrekke, men lot familien være igjen.
Etter hva jeg forstår besto den familien av Joakime og datteren Gudrun Hanna Jørgine som var 11 år gammel da faren dro til USA: Paret hadde og to andre barn som døde mens de var små.

Birgitte (Betzy) Elise ble  gift med kopist i Finansdepartementet Didrik Cappelen Frost. Han ble kgl. fullmektig i Finansdepartementet i 1890, og samme år revisor i Kongeriget Norges Hypothek-bank.
Hvis du ikke alt har sett sammenhengen. Marie Louise Frost som ble gift med Johan Jacob var søsteren til Didrik Cappelen Frost som søsteren hans Betzy ble gift med.

Marie Helene var kontorist i Postdepartementet, og døde ugift 52 år gammel.

Man kan vel konkludere med at familien Siegholt hadde gode kontakter i postdepartementet.

 

 

 

1 kommentar
    1. Det virker jo i det minste som om Jacobine fikk en grei oppsving hva status angår ved å gifte seg med Martin Adolf, iallefall! Hun selv var jo tydeligvis ikke bra nok til å kunne gifte seg med han første presten, for så at hennes døtre ikke gir inntrykk av å ha hatt det minste problem med aksepten når de gifter seg inn i hva som syntes å være noen skikkelig ‘fine-schmecker’ -familier! – Det er da iallefall noe!
      – Men å måtte gå for 2nd best i hht livspartner, tror jeg i de fleste tilfeller vil ligge som en permanent skygge over tilværelsen. Men i det hele tatt en kirkens mann til ektefelle i hva som etter alt å dømme må ha vært temmelig pietistiske tider allerede i utgangspunktet, ikke ha en dritt å si, -faktisk ikke engang stemmerett, og 13 graviditeter/fødsler, med amming, nattevåk og styr, ville vært helvetes forgård for mitt vedkommende. Herregud, jeg fikk ‘barneangst’ i 11 årsalderen, og har ikke en gang orket tanken på en unge, for ikke snakke om et tosifret antall! 😛

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg