Døde så alt for tidlig…..

Noen kan kanskje finne det litt makabert at statsbudsjettet har en post for sarkofag til Kongeparet, og det var også min første tanke. Men når man tar alderen til kongeparet med i betraktningen er det kanskje ikke så dumt og starte planlegningen om hvordan deres siste hvilested skal utformes. Bedre det enn slik det var da Dronning Maud døde. Hun måtte vente 11 år etter sin død før hun var på plass i sitt endelige hvilested.

Dronning Maud døde i England i 1938 etter en mageoperasjon. Hun var da 69 år gammel.
Kisten med dronningen sendt til Norge med det britiske slagskipet HMS «Royal Oak». Begravelsesseremonien ble avsluttet på Akershus festning og dronningens sarkofag ble satt i Margaretasalen i påvente av et varig mausoleum.

Etter Dronning Mauds død, ble det bestemt at det kongelige gravstedet skulle legges til Akershus slott. Gravkapellet ble tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg i 1939 året etter at Dronning Maud døde, og oppført i tilknytning til Akershus slottskirke. Dette sto først ferdig i 1948, og ble innviet i 1949.

Maud ventet altså på sitt mausoleum i 11 år, fra 1938 til 1949.
En av grunnene til at det tok så lang tid å få ferdig dette siste hvilestedet var selvsagt andre verdens krig. Og med krigen måtte stakkars avdøde Dronning Maud ut på vandring igjen. Selv ikke etter sin død fikk hun hvile i fred.
Under andre verdenskrig ble sarkofagen oppbevart i hemmelighet i Gamle Aker kirke. Før hun endelig fikk komme til sitt siste hvilested i 1949.

Kronprinsesse Märtha døde og så alt for tidlig, 52 år gammel.
For tidlig for sin alder, men og for tidlig for sin sarkofag.
Kronprinsesse Märtha døde i 1954. Etter hennes død ga de Arnstein Arneberg i oppdrag å tegne denne sarkofagen. Den sto ferdig sommeren 1957.

Så når det kongelig hoff nå ønsker å få penger til sarkofag inn på statsbudsjettet høres det både forutseende og fornuftig ut.

Jeg lover, mitt neste innlegg skal ikke handle om sarkofager.

 

11 kommentarer

      1. Ja. mange penger. Litt rart å tenke på at det går mot livets slutt også for de. Samtidig er de jo i den generasjonen som stadig går bort. Synes det er greit om de ordner sarkofag på forhånd. Litt mer verdig enn at de må ligge og vente på sitt endelige hvilested.

    1. Trist at det ikke finnes er siste hvilested for kongen og dronningen. Må bare starte med det. Planlegge for etterkommerne også. Syns det var litt uverdig..

      1. Snøhetta har fått oppdraget. Mausoleum har vi, så det er bare å få laget og designet sarkofagen. Jeg håper vi har god tid til det. Den bør jo stå i stil med de to sarkofagene som allerede står i gravkammeret.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg