Soppsoya

Husker dere at Gamle Gubben Grå og jeg kom hjem fra søndagstur søndag for en uke siden med soppkurven full av furuskjellpiggsopp?  Gamle gubben Grå tok med soppen på soppkontroll for å få bekreftet at det var den soppen vi trodde, og det var det! Nesten 4 kilo med  furuskjellpiggsopp.
Vi har nå brukt den siste uka på å omdanne denne soppen til soppsoya. Dette er det første gangen vi har prøvd på, så prosessen har vært fulgt med en del spenning. Ville resultatet bli bra?

Vi startet med friskt mot forrige søndag ettermiddag. Jeg grovrenset soppene og delte de opp i store biter.
Soppbitene ble så lagt lagvis med salt i et spann. Saltmengden varierte ganske mye fra oppskrift til oppskrift. Jeg gjorde det ganske enkelt. Jeg tok det saltet som var igjen i esken på kjøkkenhylla. Tipper det var et sted mellom 100 og 200 gram.
Så ble soppen satt under press. Vi la ei skål på toppen av soppen og la en godt vasket stein på skåla før vi satte hele spannet i kjøleskapet.
Da jeg skulle inn i kjøleskapet etter litt cola senere på kvelden var det alt dannet en god del sopplake. Dette lovet bra. Soppen skulle jo stå slik i hele 5-7 dager.
Vi hadde bestemt oss for å fortsette prosessen etter 6 dager, altså denne lørdagen som var nå.

Jeg silte opp sopplaken. Det var blitt ca. 8 dl.
Man skal bruke 350 g sukker pr. liter sopplake. Dvs. at jeg trengte 280 g sukker.
Sukkeret ble smeltet på middels varme til mørk karamell, og så begynte jeg sakte å spe med soppkraften.
Så tilsatte jeg 6 ansjosfileter, 20 stk, hel pepper, 5 hele nellikspiker, 3 laurbærblad og 2 dl rødvin.
Senket så varmen og lot den stå å småkoke i 1,5 time.
Så silte jeg soppsoyaen gjennom et sileklede og lot den stå over natta slik at uklarheter synker til bunn.

På søndag helte jeg soppsoyaen forsiktig over i en kjele og lot bunnfallet bli igjen i bollen.
Soppsoyaen fikk et nytt oppkok før jeg helte den på varme, rene flasker.
Eller, ren flaske da.
Kurven fylt med store sopp har blitt forvandlet til en liten flaske soppsoya (pluss litt som vi brukte i soppstuingen til middag i går).

Soppsoyaen får en fantastisk mørk farge, og en kraftig sopp- og saltsmak. Den er super som smakstilsetning i supper, gryter og sauser, og kan også brukes for eksempel i omelett eller risotto.
Soppsoya har lang holdbarhet, og man trenger ikke mer enn en spiseskje i sausen for å få frem den gode smaken har jeg lest meg til.
Soppsoyaen vår ser og smaker akkurat som det står i oppskriften.
Dette var gøy.

Googler litt og ser at det finnes steder man selger flasker med soppsoya for 140,- kr for en flaske på størrelse med den jeg har laget.
Dette skal være vårt heksebrygg og være med å piffe opp middagene her i Drømmehuset ut over høsten og vinteren. Selv den kjedeligste rest med kokt ris kommer nå til å bli tryllet om til en nydelig sopp-risotto eller noe annet godt.

Vet ikke helt hvor jeg var da jeg skrev merkelappen. Det er da vitterlig 2023 nå og ikke 2013.
Så det ikke før jeg studerte bildet her etter opplasting.

6 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg