Overraskelsen var stor…

Noen ganger blir ikke ting som forventet. Noen ganger går alt du har trodd på i knas.  Dagens kommunestyremøte ble slik. Jeg forventet en thriller.  Likevel ble slutten helt annerledes enn jeg hadde sett for meg.

Det var Viken eller ikke Viken som var saken som skulle debatteres. Senterpartiet, SV, Utbryterne fra AP, Rødt og Frp hadde i forkant blitt enige om et felles høringssvar vi regnet med å få flertall for. 22 stemmer for å oppløse Viken. 21 stemmer mot oppløsing.  Etter at Senterpartiet hadde presentert vårt felles forslag var det vel I gen i salen som var i tvilsom hva utfallet av voteringen jo  til å bli, likevel måtte vi jo debattere litt.

Høyre tok replikk på nesten samtlige av innleggene til de som var for oppløsing. Tydeligvis ikke bare i Senterpartiet dette er en prestisjesak slik Høyre dine representanter hevdet gang på gang.  “Å sette systemet høyere enn individet” som de gjentok til det kjedsommelige.

Men at Høyre er for høyrepolitikk er i grunn ikke så provoserende som at Arbeiderpartiet her I kommunen er for Høyre sin regionreform og mot det både deres egen regjering og fylkeslaget mener er mer oppsiktsvekkende. Jeg håper velgerne merker seg at det Arbeiderpartiet sine representanter sto på torget og snakket varmt om i valgkampen, altså for oppløsing av Viken, er det de stemmer i mot i dag. Begrunnelsen var noe tynn, men jeg tror den kan oppsummeres slik: Ringerikes befolkning er best tjent med Høyres regionreform og ikke Arbeiderpartiets politikk.  Hvis noen fra Ringerike Arbeiderparti mener jeg har feiltolket argumentasjonen er jeg glad hvis de forklarer hva jeg har misforstått.

Vel når alle taletrengte hadde vært oppe å talerstolen både en og to ganger, ja noen helt opp I seks ganger (hvis ikke fler) var det endelig klart for votering.

Forslaget fra Senterpartiet, SV, Frp, De rødgrønne uavhengige og Rødt, altså for oppløsing av Viken fikk….21 stemmer…..  21? …… Men alle var jo sikker på at det skulle få 22 stemmer….  Det ble lett uro i salen.

Så tok man kontra. Altså hvem som var for Rådmannen sitt forslag til høring. Altså for bevaring av Viken.  Det fikk og 21 stemmer…..

Men vi var jo 43 stemmeberettigede i salen. Hadde noen stemt blankt? Uroen ble ikke noe mindre.

Da løftet vararepresentanten fra SV hånden og stemte for Rådmannens forslag  For bevaring av Viken og i mot SV sitt eget forslag. Plutselig ble resultatet av voteringen stikk motsatt av det alle hadde trodd. Det ble ikke så mye roligere i salen av den grunn.

Flere representanter skyndte seg mot plassen til vararepresentanter til SV så raskt møtet ble hevet. Men så vidt jeg kunne se kom journalisten fra lokalavisa dem i forkjøpet.  Jeg er spent på å lese i lokalavisa hvorfor denne representanten stemte som han gjorde. Han hadde ikke vært på talerstolen og grunngi sitt syn.

Det var klokelig ingen representanter som gikk i debatt med SV sin representant med journalisten til stede. I stedet ble mye av frustrasjonen tatt ut over SV sin unge gruppeleder. SP sin representant som hadde vært relativt tydelig når han for litt siden utfordret partipisken i Ringerike Arbeiderparti , snakket nå foraktelig om SV som ikke “hadde orden i egne rekker”.

Jeg synes utrolig synd på gruppelederen fra SV og tok han i forsvar. Dette var ikke hans feil. Han hadde vist forslaget vårt til vararepresentanten. Vararepresentanten hadde sagt han var enig. Hva mer kunne han gjøre? Gå bort å løfte opp handa for han? Alle representanter er valgt i tråd av hvem de er. Alle burde kunne stemme i tråd med sin overbevisning. Jeg håper bare vararepresentanten fra SV stemte “riktig” ut fra sin overbevisning.  At han hadde en god forklaring til lokalavisa – og at det høringssvaret Ringerike kommune sender er i tråd med hva flertallet i salen faktisk mener.  Desverre tror jeg ikke det. Det er flere enn eventuelt vararepresentanten fra SV som ikke stemte i tråd med sin overbevisning. Vi vet at partipisken i Arbeiderpartiet også hindret folk fra det partiet å stemme slik de innerst inne mener

 

3 kommentarer
    1. Det mest spesielle er jo at SVs vararepresentant sa han var eng med sin gruppe for oppløsning, deretter stemte blankt og så igjen stemte imot. Jeg vet ikke hvordan det er i SV, men ofte er ikke varaer så inne i sakene som de som sitter der fast.
      Enda verre er det at Ap i kommunen er mer enig med det lokale Høyre enn sitt eget fylkesparti, men det vet vi jo fra før.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg