1. Mai…

OK: Jeg har fått med meg at dagene har gått, og at 1.Mai 2018 er historie. for svært mange er 1.mai bare en helt alminnelig fridag lik mange andre i mai.  For meg er 1, Mai blitt en dag hvor jeg overhode ikke har tid til å arbeide i hagen.  (I år var været så begredelig at ingen andre på mine kanter av landet drev i hagen heller.)  

Klokka 9 var jeg i Nordre Park for å høre talen ved bautaen.  Jeg holdt den talen for noen år siden, 2014 tror jeg, og siden da har jeg forsøkt å få den med meg.  I år var det Ordføreren som skulle tale.  Det så jeg frem til.
Møtte flere av de andre fra Rødt, og selv om vi vanligvis ikke er så formelle, tar man hverandre pent og gratulerer med dagen på 1, mai. Såpass har jeg lært meg.  Det regnet lett, korpset kom marsjerende med regnfrakkene på.  Den samme gamle folkemengden. Hilste på ett par tre andre kjente og gratulerte med dagen.  Flaggbærerne kom og de andre fra LØ huset hvor de har hatt frokost den siste timen.  Men hvor var ordføreren?  Jeg så han ikke.  Derimot så jeg neste valgs ordførerkandidat fra Arbeiderpartiet, arvtakeren med ett håndskrevet ark som langsomt ble mer og mer uleselig i det våte været.   Ordførerkandidaten var sand-in for en syk ordfører. Må innrømme at jeg ble skuffet, både av stand-innen og talen.  
Håper for hennes del at hun måtte steppe inn på svært kort varsel, for mer uforberedt tale er det lenge siden jeg har hørt…

En kjapp tur hjemom, og litt mer frokost og en varm kopp te så dro Gamle Gubben Grå og jeg til Sokna på 1. Mai gudstjeneste i Lunner kirke.  Her var det også annonsert at Ordføreren skulle tale, men han var selvsagt fremdeles syk.  Og her dukket ikke Ordførerkandidaten opp som stand-in. 
Men det var en fin gudstjeneste.  Ringerike Mannskor sang, Sogneprest Amble sørget for en passe uhøytidelig tone.
Prost Saxegaard holdt en kjempefin 1.Mai preken om Frihet, Likhet og Brorskap, solidaritet, kirkeasylanter og det å tørke støv av idealene sine.  Det blir kanskje litt feil å si det, men Saxegaards preken var en langt bedre 1. Mai tale enn den som Ordførerkandidaten til Arbeiderpartiet fremførte ved bautaen.
Det var første gangen jeg var i Lunner kirke, og for en flott og staselig kirke med en mengde malerier.  
Dette var også ett 1. Mai arrangement Gamle Gubben Grå som jo er oppvokst på Oslo Vest i selveste Ullevål Hagenisseby kan delta på.  Med fortida godt forankra i Unge Høyere er det ikke greit å bli gift med en blodrød sosialist.

Etter å ha parkert Gamle Gubben Grå hjemme, og gått en tur med hundene var det på tide for meg å dra av gårde for å delta i årets 1. Mai tog.  
Kunne godt ha tenkt meg å gå under en fane mot 0 % arbeidskontrakter eller med en plakat hvor det sto Nei til at ansatte skal måtte betale for å parkere på ansatteparkeringa på jobben. Men siden det ikke var noen slike bannere eller plakater å gå under, så jeg valgte å gå bak Rødts gamle gode banner “NEI TIL NEDLEGGELSE AV FLERE SYKEHJEMSPLASSER” 
Jeg spøkte med lederen av Rødt / Solidaritetslista og sa at vi måtte lage et nytt banner.  “JA TILOPPRETTELSE AV SYKEHJEMSPLASSER”  for kommunen har snart lagt ned samtlige. Her i kommunen satser vi på hjemmetjeneste og omsorgsboliger med mer eller mindre bemanning.    Jeg kunne sagt MYE om det temaet, men det må nok bli et eget blogginnlegg. 
Vel, jeg slapp i det minste å bære plakaten med “NEI TIL HØYHUS”.  Jeg er i mot skyskrapere og høyhus i Hønefoss. (Høyhus er definert som bygninger over 14 etasjer) men den plakaten tiltrekker seg både hånlige kommentarer og litt mye humor.  Byutvikling er et hett tema.  
I år var også Høyrefolka representert i 1. Mai toget.  De gikk under parolene for å få byggestart på Ringeriksbanen i 2021 og ikke i 2022 som Regjeringa Solberg nå har gjort om vedtaket til.  De var mange, godt organisert av “Banevokterne”   
Ordførerkandidaten har begynt valgkampen, registrerte jeg, hun gikk sammen med Banevokterne og co.

Toget stopper på Søndre torg hvor det tradisjon tro er appeller og tale.  
Ei fra AUF holdt en ganske fin ungdomsappell.  Hun sparket litt til høyresida og hadde flere gode poeng. 
Ei ung kurdisk jente holdt den internasjonale appellen.  Hun var og flink.  
Hovedtaleren var Ståle Dokken fra LO.  Han husker jeg venninna mi fra gymnastida snakka mye om i ungdomstida.  Hun var aktiv AUFer på den tida.  Og jammen dukka hu opp for å høre talen. 
Det er litt rart. Nå er rollene snudd.  Hun var den rødeste av oss, og den som var mest opptatt av politikk.  Nå  er det omvendt.

Jeg hadde tenkt å tatt med meg Gamle Gubben Grå ned på baren der Datteren jobber på kvelden.  Banevokterne skulle ha debatt om byutvikling og Ordførerkandidaten og Varaordføreren som er fra Høyere skulle debattere.  Det hadde vært en koselig avslutning på en aktiv .dag.  Men jeg orket ikke.  Jeg var så sliten da jeg tusla fra torget til bilen at det gjorde vondt. Ja så tuslete var jeg at fastlegen min som kom syklende forbi stoppet opp, klappet meg på skulderen og ba meg dra hjem å få igjen varmen.  

Så da ble det middag og rødvin hjemme, og en tidlig kveld.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg