Barnlig fryd

Husker du spenningen og forventningen som lå i før-juls-dagene da vi var barn? 
Alle luktene som fylte hektiske november- og desemberdager. Grønnsåpe og salmiakk når Mamma tok julevasken.  Lukten av kjøttkaker den dagen  Mamma stekte opp kjøttkaker og kokte medisterpølser etter å ha levert kjøtt på “hakka” (slakteren) og fått farse og medisterpølser ferdig til videre foredling. Lukten av nystekte småkaker, krumkaker, julekake og smultringer.. 

Husker du hvor flott det var å dra inn til byen, og gå i julepynta gater og titte på juleutstillingene i butikkvinduene?  I enkelte butikker var vinduene pyntet som rene eventyr-tablå hvor vi som barn kunne stå med tindrende øyne og bare se på vindus- utstillingen, og det var en fin opplevelse.  

Da jeg var i Hønefoss på fredag så jeg et butikkvindu som med et trylleslag brakte meg, kjerringa på godt over 50, tilbake til barndommens julegater og jeg ble stående med tindrende øyne og kjenne på den barnlige fryden.  

I vinduet til Villa Nostalgi var barndommens julemagi gjenskapt for meg.  Det ga assosiasjoner til “Den fortapte tinnsoldat” dukkefilm-gjengivelsen av H.C. Andersens eventyr som gikk i en uttal repriser på 60-og 70-tallet.  Til musene som hjelper Askepott i Disney sin versjon, ett tegneseriehefte jeg leste i filler da jeg var barn.  Og det hele var holdt i delikate hvitfarger, akkurat slik jeg har det i finstua i drømmehuset.  Jeg ble stående som trollbundet en god stund.

Julemagi og barnlig fryd skal være mine stikkord for denne førjulstiden.  Samle på gode opplevelser og små magiske øyeblikk.  Nyte alle de små-tingene som sammen skaper jul.  Altfor mange år har jeg stresset rundt som en gal for å rekke alt, for å få alt perfekt.  I år vil jeg ta julegleden tilbake.

PS, jeg er overhode ikke sponset av Villa Nostalgi. Ville bare fremsnakke en butikk med et flott vindusutstilling.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg