Apekopper og konspirasjonsteorier…..

Leter litt etter noe engasjerende å skrive om i dag….

Men så på plass nummer 15;  Et virkelig urovekkende blogginnlegg.
Ole har tatt ordet og kommer med noen virkelig urovekkende påstander om disse apekoppene vi har hørt så mye om i nyhetene de siste dagene.
I følge Ole vil man ved nyttårstider ha 70 millioner smittede og 1,3 millioner døde på verdensbasis, og innen julaften 2023 vil vi være oppe i 271 millioner døde.

Kan dette være en effekt av bivirkningene av c 19 vaksinene også skylder de på apekopper?

Ole stiller flere urovekkende spørsmål.

“FHI opplyser til NRK at de har et beredskapslager med apekopper-vaksine, som kan brukes på nærkontakter for å forebygge sykdom.”

Hvorfor har de et lager med en slik vaksine siden det er en så sjelden sykdom og den ikke er utbredt i Europa?

Hvor mange vaksinedoser inneholder dette lageret?
Når ble lageret kjøpt inn og hvor lang holdbarhet har vaksinene?
Og sist men ikke minst, hva var kostnadene for dette innkjøpet?

Først til dette med vaksine.  Hvis man bruker litt tid på å google apekopper og vaksine finner man raskt ut at det er ikke en egen “apekopper-vaksine” men at vaksinen mot kopper har god virkning også mot ape-kopper.

Koppevaksine ble utviklet i 1796 som den første av alle vaksiner. Den første koppevaksinasjonen i Norge ble foretatt i 1803. Fra 1810 var koppevaksinasjon påbudt før barn ble konfirmert og fra 1954 gjaldt påbudet alle barn før fylte to år. Dette påbudet gjaldt fram til 1976. De siste vaksinasjonene ble utført i 1980.

I nyere tid har beredskap mot kopper blitt tatt opp som ledd i beredskap mot bioterrorisme. Folkehelseinstituttet eier et lager med koppevaksine til bruk ved evt. utbruddssituasjon.

Jeg føler meg beroliget.
Jeg har ikke behov for å vite hvor mange doser man har på lager, holdbarheten på dosene eller hva de har kostet. Beredskap koster. Jeg er mer bekymret når man kutter på beredskap for å spare penger.  Sånn som når man ikke hadde beredskapslager for smittevernutstyr før pandemien, eller “nærpolitireformen” gjør at man som vanlig mann på Joker må hold fast en knivdesperado i 48 minutter før politiet kommer frem.

Men for de som er mer opptatt av pris enn beredskap, lageret med koppevaksine kostet 12,8 millioner når det ble kjøpt inn i 2019, i følge statsbudsjettet for det året.

– Vi kjøper inn vaksine i beredskap for å være føre-var. Det handler om ta folks trygghet på alvor, sier eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) i en uttalelse.

Dette har jeg funnet i en artikkel i Dagens medisin. Siden innkjøpet ble gjort mens Sylvi Listhaug hadde ansvaret for folkehelsa regner jeg med at det beroliger en god del av konspirasjonsteoretikerne. Av en eller annen grunn antar jeg at mange av de stemmer Frp.

Holdbarheten på koppevaksinen Imvanex-epar har en holdbarhet på 5 år, i følge produktbladet til medikamentet.
Det vil si at de vaksinedosene vi kjøpte inn i 2019 har en holdbarhet til 2024.

Med all uro rundt denne vaksinen og vaksinelageret ryddet av veien trenger jeg en beroligende kaffekopp før jeg kaster meg over resten av spørsmålene i innlegget til Ole.

Først tar vi for oss de 271 millioner som Ole frykter skal dø innen jula 2023.
Kopper smitter via hud, luftveier eller slimhinner. Person til person smitte kan forekomme ved: kontakt med klær, håndklær eller sengetøy som har vært brukt av en smittet person, direkte kontakt med apekoppeutslett (utslettet er smittsomt frem til skorpene faller av og det er dannet ny hud under), hosting eller nysing fra en person som har apekoppeutslett.
For at dråpesmitte skal forekomme kreves det vanligvis tett nærkontakt over lengre tid (timer). Seksuell kontakt med en smittet innebærer økt risiko for smitte.
Apekopper smitter ikke så lett som Covid19.
Og vi har vaksine. Mange av oss er og vaksinert mot kopper allerede (all født før 1976).
Jeg puster fremdeles med magen, og er takknemlig for at foreldrene mine ikke var vaksinemotstandere.

Da er det bare en teori til å motbevise;
Den med sammenhengen mellom Covid19-vaksiner og ape-kopper.
Siden vi kjøpte inn koppevaksinen i 2019, altså året før pandemien og rundt to år før covid-19 vaksinen ble utviklet så er det noe med kronologien her som teller mot den teorien…

Det er sikkert ikke nok til å berolige de mest hardnakkede konspirasjonsteoretikerne eller de mest engstelige av oss, så jeg fortsetter.  Apekoppeviruset ble isolert første gang i 1959 ved et utbrudd av sykdommen hos aper brukt i forskning. De første tilfeller blant mennesker ble identifisert i Demokratiske republikk Kongo i 1970.
Vi har altså hatt apekopper lenge før covid-19.

Jeg håper du nå er helt beroliget og rolig og at alle konspirasjonsteorier er ryddet av veien.
Bare en liten ting til slutt:

Koppevirus blir i dag oppbevart ved Centers for Disease Control i Atlanta i USA og i Moskva. Viruset anses som meget effektivt ved biologisk krigføring.

Putin og Biden har sikkert full kontroll på viruset.  Ingen av de vil vel kunne finne på å bruke et virus som ødela hele sivilisasjoner, inkludert aztekerne og inkaene da Spanjolene tok med seg koppene til Amerika i 1492.
Ingen grunn til uro.

 

 

 

 

 

12 kommentarer
  1. Hei Brit, jeg ser at Aud-Marit har startet spleis til tannbehandling. Kunne du tenke deg å omtale denne på bloggen slik at hun kanskje får noen flere givere? ❤️

  2. Hørte om de koppene ja, men frykter de ikke akkurat. Fikk vaksine mot kopper og foreldrene mine var ikke vaksine motstandere.

   Har støttet spleisen til AM og håper flere gjør det samme.

  3. Kopper var en av de dødeligste sykdommene, og nok derfor vi fikk vaksine. Apekopper er for det første lite smittsomt, og bare dødelig i sjeldne tilfeller. Derfor tar jeg det helt med ro hva denne varianten angår. 🙂 Ser ubehagelig ut, men så lenge man overlever så er det greit. 😉

  4. Tusen takk for at du tar deg tid til en grundig og seriøs faktasjekk på en typisk konspirasjonsteoretiker. Når løgn, misforståelser og fri fantasi plutselig blir “vitenskap”. Når konspirasjonsteoretikere bruker alternative fakta, stammer det typisk fra pseudovitenskap. Pseudovitenskap er formidling av udokumentert vitenskap der vitenskapelige ord er presentert i en kontekst som i praksis er uten vitenskapelig innhold.

   Det er faktisk bloggere her på Blogg.no som i reint alvor påstår at Covid 19- vaksiner tar flere liv enn den redder. Og at det er en overordnet verdensomspennende plan. “The big state”.

  5. Det som er trist er at det er disse konspirasjonsbloggerne som kan sørge for at Blogg.no rett og slett legger ned plattformen. Det er mediegiganten Egmont som eier Blogg.no. De tjener sine penger på bannerannonser fra Google adds. En bedrift kan annonsere på en nettside uten å være klar over det. Det medfører at annonsering på nettstedene skjer automatisk, så lenge ikke annonsører har svartelistet/fjernet nettstedene fra sitt annonsenettverk.

   Det var dette som skjedde den høyrepopulistiske nettavisen “Reset.no” Ingen seriøs bedrift ville identifiseres med denne konspiratoriske fremmedfiendtlige nettavisen.

   Spesielt dette korstoget mot islamisering av Norge. Noe som også er fremtredende hos noen bloggere hos Blogg.no. Ingen direkte sammenligning, men minner om at det var en blogger, Peder Are Nøstvold Jensen, alias “Fjordmann” som var inspirasjonskilden for ABB da han skrev sitt såkalte manifest.

   “Fjordmann” brukte formuleringer som “islam må fjernes fullstendig og permanent fra alle vestlige land”. Han oppfordrer ikke til vold, men kan alle ca 200 000 muslimer i Norge fjernes uten vold? En slik operasjon ville i det minste ha blitt uhyre krevende.

   Islamfiendtlige bloggere her på Blogg,no bruker kanskje ikke så sterke ord, de vil “bare” forby islam. Men… viser til Blogg,no sine retningslinjer der det står i paragraf 3.2. Sitat: “Bloggeier er selv ansvarlig for alt innhold som publiseres i bloggen. Dette gjelder også kommentarer fra lesere”, Sitat slutt. Enkelte kommentatorer går litt lenger enn bloggeiere, der er kommentarer som vi bare finner hos Reset.no, Document.no og hos Human Right Service.

   Det er ingen oppegående fornuftig person som heier på ekstreme islamister og sharialover. Det kan være litt lurt å kunne skille mellom Taliban i Afghanistan og en fredelig muslim i Norge.

  6. Kunne ikke dy meg.. 😉 var sikkert påvirket av at vi så på nytt Nrk serien “22.Juli” på Søndag. Det var full fyr i kommentarfeltene i sosiale medier, korsfest… korsfest. Taxisjåfør Jamal og kassadama på Rema, Parvanah ble trakassert. Helt til det ble dørgende stille. Barnemorderen var en ekte etnisk norsk nordmann fra beste vestkant i Oslo. Påvirket av en islamofobisk blogger.

   Det som er skummelt med slike konspirasjonsbloggere er at ingen vet om det er en ny Breivik der ute som blir påvirket.

   Men så klart også at det kan være noen som virkelig tror på at Covid 19 vaksiner er verdens største bløff iscenesatt av?? Ja gudane vet 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg