Matematikk og politikk…….

En gang for ganske lenge siden, jeg tror det var i 2008, bestemte de kloke politikerne våre at vi ikke skulle ha noen skole i Hønefoss sentrum.  Vi skulle ha en skole helt syd i byen, og en skole helt nord i byen.
De gjorde ikke det for å være slemme, men fordi skoler som ikke får jevnlig vedlikehold forfaller. Og siden politikerne ikke hadde brukt penger på å vedlikeholde skolene, trengte de  oppgradering.
Som alle vet er det mye morsommere og rimeligere å bygge nytt enn å pusse opp det som er gammelt.  Da kunne de samtidig få bygget skolebygninger som monumenter over egen storhet, og få lagt ned en noen små skoler.
Det med nedlegging av skoler hadde de ikke tid til å vente med, så to skoler syd og vest for byen ble lagt ned lenge før skolen de skulle overføres til sto ferdig, og de ble overført til andre skoler utenfor byen.

Skolen i Hønefoss syd sto nylig ferdig.  Og med en ny skole, må selvsagt skolestrukturen, skolekretsene, vedtas på nytt. Hvilke barn skal gå på hvilken skole. Det var i grunn en enkel sak.  Elever fra Nordsia og nordover skulle gå på skolen i nord, og elever fra Sydsiden og sørover skulle gå på skolen i sør.
Men så begynte de som var flinke til å telle å telle-
De fant da ut at det på skolen i nord ville bli over 600 elever.  Det er mange elever på en skole, og i grunn var ikke skolen planlagt for så mange flere enn 600 elever.  Det var et problem.
Men skolen i sør, som i utgangspunktet skulle erstatte fire skoler, skulle jo nå bare erstatte to skoler.  Elevene fra de to andre skolene var jo allerede overført til to andre skoler utenfor Hønefoss.  (Eller egentlig levde de to skolene i beste velgående, omgjort til to Montessoriskoler. Men det liker ikke politikerne i å tenke så mye på..)  Så på den nye skolen i sør var det bare 300 elever. Enkel matematikk sier at da er det bare å ta noen elever fra Nordsia av byen og overføre til skolen i syd.  Hvorfor valget falt akkurat på de fra Vesterntangen og østover er jeg usikker på.

En liten gutt og en mamma på toppen av Vesternbakken testet den nye skoleveien gutten skulle gå når Hønefoss skole hvor han går nå blir lagt ned. De fant ut at veien var både lang og farlig.  Det hadde ikke politikerne tenkt på.   Ikke en eneste av politikerne nevnte ordet skolevei da saken ble diskutert i Hovedutvalget for Oppvekst og kultur., Jeg har sjekka WebTV…

Slik jeg ser det har denne saken 4 mulige løsninger.

Løsning 1:
Elevene som bor på Vesterntoppen  overføres til Vang.
Det samsvarer med nærskoleprinsippet, og dit går det buss i dag. Sikkert den rimeligste løsningen, hvis det er plass på Vang.

Løsning 2:
Det settes opp buss uten bytte fra Vesterntoppen til skolen i syd.
Litt dyrere løsning vil jeg anta, men ikke ekstrem dyr.

Løsning 3:
Man lar være å legge ned Hønefoss skole, og beholder dagens skolestruktur .
Dette løser også problematikken som viser at i slutten av neste tiår, altså i 2028-2029, litt avhengig av veksten i Hønefoss, vil vi trenge en skole til i byen.  Med tanke på at man brukte 8 år fra planer til realisering av skolen i Hønefoss syd, har vi ikke mer enn tiden av veien for å få planlagt dette på en god måte.
Denne løsningen trenger nok en endring av kommunestyrets sammensetting for å få flertall, men det er valg til høsten og kan lett ordnes hvis folk ønsker det.  Det finnes flere partier og enkeltpolitikere som vil beholde Hønefoss skole.
Rødt er ett av de.

Løsning 4 .
Bygge skolen i Hønefoss Nord enda større.
Garantert den dyreste og dårligste løsningen hvis det er barnas beste man har i tankene.
Men dessverre fort den løsningen politikere som er mer opptatt av å ikke innrømme feil, enn å få til gode løsninger vil gå for.

Godt det snart er valg.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg