Malala,

Har du hørt om Malala Yousafzai ? Hun er 14 år og bor i Mingora i Swatdistriktet i Pakistan. Som mange unge jenter blogger hun om livet sitt..  Men mens mange av bloggere på hennes alder blogger om klær, sminke og fritidsaktiviteter  er det en litt anen hverdag Malala skildrer. I Swat distriktet i Pakistan er det Taliban som bestemmer, og de mener at unge jenter ikke har behov for utdanning.  Det var i 2009 journalist Abdul Hai Kakar i BBC Urdu henvendte seg til Malala Yousafzais far, skolestyreren, og spurte om han kjente ei jente som kunne skrive ei dagbok om hvordan det var å være jente, og gå på skole i hjembyen Mingora i Swat-dalen. Da hadde Taliban tatt kontrollen, og tvunget jenteskoler til å stenge, slik at utdannelsen måtte foregå i all hemmelighet. Skolestyreren spurte, men ingen av jentene turte på grunn av frykten for Taliban. Men kanskje du kan bruke min datter Malala, sa skolestyreren.

Gjennom sin blogg på BBC og en dokumentar i New York Times har hun og hennes budskap blitt kjent som en motstander av Taliban og en aktivist for kvinners rett til utdanning. En ung og uredd jente på 14 år.  Enkelte hevder at Malala Yousafzai har vist større mot i kampen mot Taliban enn Pakistans regjering og militære ledere. Uten kraftfull motstand mot ekstremismen som angriper jenter og deres rett til utdanning finnes det ingen fremtid for Pakistan .

Dette syns Taliban er så truende at de tirsdag 9. oktober i år skjøt henne i hodet og nakken da hun satt på skolebussen hjem fra skolen. Skjøt en jentunge på 14 år fordi hun var et symbol et forbilde. Ei ung jente som torde å stå opp for sine rettigheter. Og ikke nok med det, etter at Talibans talsmann hadde bekreftet at det var de som hadde skutt henne, kunngjorde de at hvis hun overlevde, ville de forsøke å drepe henne på nytt.   Hun er et obskønt symbol som sprer negativ propaganda, sier de. Hun er en vestlig-tenkende jente. Hun taler alltid mot oss, og vi angriper alle som står opp mot Taliban, sier en talsmann for bevegelsen.

HEDRES: Over store deler av verden hylles Malala for sin tapperhet. Her fra Nepal. Foto: NIRANJAN SHRESTA / AP / NTB SCANPIX

 Attantatet har samlet landet i avsky, protest og frykt. Det mobiliseres mot Taliban på en måte man knapt har sett maken til tidligere i Pakistan. Det har vært protester over hele landet, og det er lovet dusør på hundre tusen dollar for opplysninger som fører til at gjerningsmennene blir tatt.
Statsminister Raja Pervez Ashraf mobiliserer til krig mot tankesettet bak drapsforsøket, det vil si Taliban og ismamistisk vold og ekstremisme

Malala har sloss for livet i en uke. Men hun er vant til å slåss mot sterke krefter. I går ble hun fløyet fra Pakistan til Storbritania hvor hun skal få videre behandling Folk over hele verden krysser fingrene eller ber for den unge uredde jenta. I dag kom meldingen om at britisk politi har vist bort flere ukjente fra sykehusområdet som hevder at de er slektninger av Malala og ønsker å besøke henne..

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg