I sitt siste blogginnlegg kårer O den prominente bloggkongen den beste julemiddagen. Han lider litt valgets kval, for han er utrolig glad i mat tror jeg. Valget står mellom ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. For meg er det valget lett.
Lutefisk kan jeg godt klare meg uten. Det er ikke vondt. Jeg klarer helt greit å spise lutefisk, men det er jo tilbehøret som gjør retten. Selve fisken synes jeg er kjedelig.
GGG og jeg pleide å ha det til middag en gang i året rundt juletider. Et år vi satt der og spiste den årlige lutefisken kom jeg til å si at jeg i grunn synes lutefisk var kjedelig mat, og ikke spessielt godt. GGG var helt enig. Det var siste gangen vi spiste lutefisk. Noen tradisjoner går det an å kutte ut.
Pinnekjøtt ble jeg introdusert for hjemme hos Svigermor første året jeg var sammen med GGG. Det er kjempegodt! Vi er veldig glade i det her i Drømmehuset. Guttene og jeg hadde pinnekjøttmiddag i oktober. Vi er og bedt til søsteren på pinnekjøtt i jula, samt at det sikkert blir en pinnekjøttmiddag eller to i løpet av vinteren.
Men det er ikke noe som slår juleribbe, medisterkaker, medisterpølse og alt som hører til. Jeg er opovokst på gård på Østlandet med egen gris. Det er klart det er svineribbe som er julemiddagen over alle julemiddager. GGG var i utgangspunktet ikke enig. Juleribbe var ikke tradisjon på julaften da han var barn.
Svigermor er fra Tyskland. Hun vokste opp med gås som julemiddag. Gås var vanskelig å oppdrive i Oslo da hun flyttet til Norge og stiftet familie på 60-tallet, så da ble det kalkun som ble julemiddagen i barndomshjemmet til GGG.
I de første årene vi var sammen hadde vi kalkun og ribbe annet hvert år, men etterhvert gikk vi over til bare ribbe. Det var GGG sitt valg. Kalkun med stuffing er langt mer arbeid enn ribbe, og det var jo GGG som var kokken her i huset.
Kalkun er og deilig mat i jula. Vi hadde i mange år det på nyttårsaften i mitt barndomshjem. Ja en sommer, (eller var det fler?) hadde vi kalkun hjemme på gården. Godt kjøtt og morsomme fugler. Så jeg ville nok heller hatt kalkun enn lutefisk på min topp tre over julemiddager.




Liker ikke lutefisk heller, men alt det andre liker jeg:)
Da er vi to.
Fløteboller med hvit saus raspa gulrøtter dandert i terteskjell en dag i jula, er et must.
Den var ny for meg som julemat.
Ok som pausemat mellom alt ribbefettet 😉
Ser den.
Jeg er vant med skinkestek på julaften og det er aldri laget noe annet her i heimen eller hjemme hos mamma og pappa.
Skinkestek, rosenkål, hjemmelaget surkål, rødvinsaus og gode poteter. Pluss andre grønnsaker. Beste som er. Dette har jeg laget hver eneste jul! …
…
Lutefisk er deilig!
Ribbe er jeg ikke glad i . Pinnekjøtt er godt, men ike noe jeg må ha til jul!
Skinkesteik er godt, men har aldri det i jula.
Jeg ser Solliv har skinkestek. Det tror jeg vi også hadde noen ganger, i alle fall i romjula. Jeg var veldig glad i det. Hos søsteren min får jeg pinnekjøtt. Det er jeg IKKE vokst opp med, men det er blitt en tradisjon der de siste årene. Det er veldig godt 🙂
Pinnekjøtt smakte jeg først som voksen, det er veldig godt
Jeg har også vokst opp med ribbe, medisterkaker og julepølse på julaften, og så også nå. Som deg hadde vi egen gris som far slakta. På nyttårsaften har det vært litt forskjellig, men oftest pinnekjøtt. Og et par år hadde vi også kalkuner, som ble så store at den største ikke gikk inn i steikeovnen. Lutefisk og syltelabber har jeg glatt stått over, men rakfisk er jeg glad i.😀
Jeg er og glad i rakfisk. Ja kalkunene ble også hos oss for store for steikeovnen. Vi har hatt ganske lik oppvekst på mange måter.
Vi ønsker dere alle en riktig god jul og en flott romjulstid. Takk for alle trivelige øyeblikk du har delt med oss i året som gikk.
Takk for det. God jul og romjul til dere og!
Vanligvis pleier vi å ha ribbe på julaften. Men i år blir det pinnekjøtt som gubben har saltet og røykt selv. Har en svigersønn som ikke liker ribbe, og den er utsatt til 1 nyttårsdag da sønn og svigerdatter kommer. Takk for alle gode øyeblikk gjennom året og God jul. 🎄
Takk for det. God jul til dere og.
Kalkun er julemat her i huset – en arv fra min familie. Med stuffing (kjøttdeigbasert, med svisker, løk og epler, ikke brødgreier) og god saus, rosenkål osv. og tyttebærsyltetøy. En slik middag kan man spise seg god og mett på uten å føle seg uvel etter alt for mye fett. Ribbe er jo godt, men…blir ikke behagelig mett av det. Litt som hvis man forspiser seg på snacks.
Enig ang. Lutefisk, elsker torsk, men hvorfor ødelegge den??
Pinnekjøtt er jeg også introdusert for som voksen…enig i at det smaker ganske godt…men det er jo så små slintrer og masse mellom tennene etterpå 😅 – klarer meg fint uten det egentlig. Dyrt er det også 😜.
Kalkunen gir masse god middag til hovedmåltidet, restemat – og senere på vinteren herlig suppe, koker god kraft på skroget.
Når vi har hatt stuffing var det Svigermors oppskrift. GGG som lagde den. Det var farse, loff og druer … Rosenkål hørte til, og en god saus. Og så lagde vi kalkungryte av restene.