Det Herrens år 2009.

Husker dere i gode gamle dager da denne kjerringa turte å uttale seg om toppbloggeren. Hver dag kom kjerringa med sine små refleksjoner over hva toppbloggerne skrev på bloggen sin? Etter at hvem som var på topp sluttet å rullere og den samme kokken, enten han nå heter Tom eller Asbjørn, ble sittende på toppen i måneder og år måtte jeg slutte med det konseptet.

Det å ta en bestemt tekst og så “måtte” ta utgangspunkt i den for egne skriverier er for meg en form for hjernetrim. Samt det er en inspirasjonskilde til å finne tema å skrive om.  Så i det siste har jeg forsiktig latt meg inspirere av den bloggeren som til en hver tid ligger foran meg på lista. Slik som jeg i går skrev innlegget Komme lokalavisa i forkjøpet. i går etter inspirasjon av innlegget til Geriatriks eller forrige dagen lot meg inspirere av Allans restaurant-besøk i Tyrkia til ¨skrive om mitt kafe-besøk  i Hønefoss.

Vel, i dag er den hjernetrim-øvelsen å komme med et innlegg ut fra Nesfotballens tilbakeblikk på 2009 sesongens mest-skårende håndballspillere.
De som følger denne bloggen gjør neppe det for å få betraktninger om gamle håndballspillere langt nede i divisjonene. Selv kan jeg ikke tenke meg et kjedeligere tema enn håndball. Derfor blir det i dag et tilbakeblikk på 2009. Altså hele året. Hva skjedde egentlig da? Så her kommer litt mimring fra vår ikke alt for fjerne historie.

Jeg leser på Wikipedia at 8. januar var det opptøyer i Oslo som følge av konflikten mellom Israel og Gaza. Pro-israelske demonstranter ble angrepet av anti-israelske demonstranter, og opptøyer brøt ut og at politiet svarte med tåregass.
Noen ting forandrer seg ikke. I dag skal Palestinakomiteen, Rødt og Sosialistisk Ungdom ha demonstrasjon utenfor Teknologiparken i Kongsberg for å demonstrere om at våpen fra Kongsberg blir brukt i krigen mellom Palestina og Israel.

Barack Hussein Obama jr. ble den første afroamerikanske president i USA. Og fikk fredsprisen mest for ting han kanskje kom til å utføre enn for hva han vel egentlig fikk til.

Josef Fritzl blir dømt til livstid. Nå har jeg lest i avisen at han jobber for å bli løslatt. Fritzl sitter i dag i et fengsel for psykisk syke, men vil nå flyttes til en vanlig fengselscelle. Det kan bane vei for en løslatelse, skriver Kronen Zeitung. Så livstid vil i Østerrike si en 15 års tid.

Den 25. juni dette året ble Michael Jackson erklært død. Det husker jeg godt. Jeg har sjelden følt meg så skuffet.
Jeg hadde arbeidet nattevakt og lå og slumret i et folketomt hus. Radioen sto på og i min halvt sovende tilstand fikk jeg med meg at en eller annen mann på 50 år hadde dødd, og at dette liksom var den største nyhetssaken den gangen. Min slumrende hjerne fikk ikke tak i hvem, og hjernen begynte i mer eller mindre bevisst tilstand å finne ut hvem dette kunne være – og konkluderte med at det måtte være Jens Stoltenberg.
Når jeg våknet og fant ut at det bare var Mickael Jackson som hadde tatt kvelden følte jeg meg skuffet.
Ikke det at jeg ønsket Jens Stoltenberg død, men fordi jeg synes at Michael Jackson sin død ikke var noe å ha som hovedsak i nyhetssending etter nyhetssending.
Mulig andre vil mene at Michael Jackson var en viktigere person historisk sett enn Stoltenberg, men de om det.

Stein Erik Hagen flytter deler av familieformuen til Sveits for å unngå formuesskatt. Han var altså tidlig i gang med å snike seg unna å bidra til fellesskapet.  Hagen har riktignok ikke selv flyttet til Sveits. Han har nøyd seg med å flytte familieselskapet, deler av formuen og datteren dit.

Joshua French og Tjostolv Moland blir dømt til døden i Kongo. Den ene døde der nede, den andre kom hjem til Norge som fri mann.

Det var stortingsvalg, og Jens Stoltenberg (som ikke døde i juni) kunne fortsette som statsminister i fire år til.

Gåte gjør come-back under kulturfestivalen UKA i Trondheim.
Nå, 15 år senere er de en del av MGP-sirkuset.

Den 28. oktober 2009 advarte Sentralbanksjef Svein Gjedrem om faren for hollandsk syke i forbindelse med Norges Banks rentehevning til 1,5 %. Nå ligger styringsrenta på 4.25%. Om vi har fått den hollandske syken eller en norsk mutasjon strides de lærde om.
Jeg er usikker på hva disse sykdommene er, men jeg forstår at det å satse alt på et kort, som for eksempel olje- og gass og dermed bygge ned all annen industri er dumt. Spesielt når man noen år senere bestemmer seg for å fase ut den samme olje- og gassindustrien.

Og når vi er inne på energi. Finland og Sverigegodkjenner byggingen av rørledningen Nord Stream i Østersjøen. Som de fleste av oss sikkert husker ble Nord Stream utsatt for sabotasje i 2022, og er så vidt jeg forstår i kke i bruk i dag.

Et annet prosjekt som ikke ble helt som forventet var saltkraftverket på Hurum som ble åpnet med pomp og prakt  i november 2009.  Kraftverket utnyttet osmose som oppstår når ferskvann og saltvann møtes atskilt av en membran. Saltvannet trekker ferskvann gjennom membranen, og trykkøkningen på saltvannssiden gir energi som anvendes til å produsere elektrisk kraft. Det ble beregnet at kommersiell drift kunne skje en gang mellom 2012 og 2015. Men dessverre kraftverket ble nedlagt i 2014. Statkraft brukte 260 millioner på prosjektet, men la det ned etter å ha matchet de beste analysene de  hadde av fremtidig kostnadsnivå, med prisene i et nedadgående kraftmarked. Det er vanskelig å se at dette kommer til å bli konkurransedyktig i våre markeder leser jeg i en artikkel fra Teknisk Ukeblad.
Nå tror jeg ikke kraftmarkedet er nedadgående lenger, men analysene i 2014 forutså nok ikke krig i Europa og andre små ting. Mulig det er en ide’ å vurdere det saltkraftverket en gang til?

Vigrid ble lagt ned, leser jeg. Tross nedleggelse oppdateres nettsiden deres jevnlig. Det har den blitt helt til dags dato. Og Tore Tvedt, lederen, ble dømt for rasisme senest i fjor.

Lille Julaften var det rekord-snøfall med 89 centimeter falt i Hundseid, Vindafjord og kulderekord med −45.6 °C som ble målt i Folldal, Høres kjent ut med snø og kulde.

Etter denne lille gjennomgangen av året 2009 er jeg usikker på om verden har gått så mye fremover på de 15 årene, eller om vi mer stamper rundt på samme plass.

 

 

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg