Kaffe er blant de tingene jeg synes lukter utrolig godt. Kanskje lukter kaffe bedre enn det smaker enkelte ganger. Jeg liker jo best kaffe-latte, og er ikke så glad i svart kaffe. Men lukte godt, det gjør det,
Å pynte, bake og handle er ting man gjør før jul, og som i grunn er ganske lystbetont. Ikke like lystbetont, men likevel en del av juleforberedelsene er å rydde og vaske. Nå har jeg forstått at det ikke er mattilsynet men Jesusbarnet som kommer på julaften, men sammen med Jesusbarnet kommer Svigermor. Noen ganger er nok hun langt mer pirkete enn mattilsynet.
Kanskje er jeg urettferdig nå, men det har vært såpass mange stikk opp gjennom årene etter at hun og hennes kritiske blikk har funnet noe å sette fingeren på.
Det er flere som kommer innom i jula, så litt rydding er på sin plass.
Vi har åpent mellom kjøkken og spisestue. Fra plassen i Tante-sofaen har gjester fritt innsyn rett inn på kjøkkenet. Kjøkkeninnredningen vår er et slitent furukjøkken fra 80-tallet som vi har malt to ganger for å få det til å se litt bedre ut. Nytt kjøkken står høyt på ønskelista, selv om jeg har liten tro på at det dukker opp under juletreet.
Kjøkkeninnredningene fra 80-tallet var som regel slike som ikke går helt opp til taket. Det blir liksom ei “hylle” oppå skapet hvor man kan plassere ting. Noen hadde pyntegjenstander der som sto og samlet støv, en periode var det moderne å ha tørkede blomster der.
På kjøkkenet her styrer en praktiker. Gamle Gubben Grå er jo kokk. Ledig hylleplass på et kjøkken brukes absolutt ikke til tørkede blomster eller pyntegjenstander, men som lager-plass. Gjerne for ting som jeg gjerne ville hatt bak ei skapdør.
I dag startet jeg å rydde oppe på kjøkkenskapene. Bokser med havregryn, Coscos, og sammalt rugmel ble tatt ned og lokkene vasket. Noen ting ble stablet litt penere av store plastburker Gamle Gubben Grå gjerne vil ha i nærheten når vi driver med julematen. Det ble vasket og tørket støv oppe på skapene. Det var en stund siden sist. Jeg er ikke så glad i å klatre opp på en stol.
Så kom jeg til hjørnet hvor Gamle Gubben Grå lagrer filter-kaffe. Vi har jo kaffemaskin som maler bønner og lager en og en kopp etter styrkegrad og smak til den enkelte av oss. Mocca-masteren i kjelleren blir hentet frem sjeldnere og sjeldnere. Da må det liksom være en god del folk her som skal ha kaffe slik at det går flere kanner kaffe. Jeg kan ikke huske sist vi brukte den. Muligens i konfirmasjonen til Yngste Sønn. Det var i 2012.
Jeg er usikker på hvor mange poser og bokser med pukverkaffe jeg fikset ned fra toppen av skapet. Det var ikke få. Noen har vi muligens fått i gave. Noen har garantert Gamle Gubben Grå hamstret, kjekt å ha. Vi må jo ha kaffe!
Før når jeg har vasket og ryddet oppe på skapet har jeg bare sukket og satt alt tilbake etter å ha tørket litt støv av det og vasket oppe på skapet. Man velger sine kamper. Det å gå i debatt med Gamle Gubben Grå og hamster-tendensen hans pleier ikke å bidra til husefreden. I tillegg hat jeg liksom ikke hatt energi til å kaste meg inn i slike debatter på en god måte.
Nå spurte jeg Gamle Gubben Grå på en pen måte hva som skjedde med kaffen etter best før datoen. Han sukket og gjentok det han alltid sier smak, lukt kjenn. Det står Best før, ikke ødelagt etter.
Det er jeg enig i.
Jeg tror kaffe har relativt lang holdbarhetstid. Fersk kaffe kjøpt i dag har sikkert Best før dato sent i 2025, kanskje i 2026. Og nei, jeg tror ikke det er farlig å drikke kaffe som har ligget i en tett pose eller en tett boks en stund. Men noe skjer sikkert med den når den har ligget på toppen av skapet vårt siden 2012 (som var det eldste jeg fant), 2014 og 2017. Så jeg spør selv om den ikke er farlig å drikke, Hva skjer med den?
Den mister litt av aromaen, svarer Gamle Gubben Grå.
Og det er nettopp det som er mitt hovedpoeng. Den er mindre god. Vi bruker bare filterkaffe til de riktig store anledningene. Da vil vi jo ikke servere årgangskaffe med litt lite aroma. Kall meg gjerne snobbete. Gamle Gubben Grå var enig med meg i det. Så jeg fikk lov til å fjerne de eldste posene. Jeg definerte det som alt som var mer enn tre år gammelt, og dermed gikk all kaffen i søpla.
Før alle miljøaktivister kaster seg over meg for i det hele tatt å ha kastet noe, retter jeg opp setningen over. Posene som har inneholdt kaffe har blitt sendt til gjenvinning ut fra hva de var laget av. Boksene blir vasket og kommer nok etter hvert ned i kjelleren, eller kanskje til et loppemarked eller bruktbutikk hvis de er pene og av det slaget. Og kaffen, den ble selvsagt tømt ut av poser og bokser og ut i kompostbedet i kjøkkenhagen. Den blir til fin og næringsrik jord.
Det medfører at det for øyeblikket dufter godt av kaffe ute i hagen her. Er ikke den verste duften fra ny-gjødsla kjøkkenhage det.
Nå skjønner jeg hvorfor det lukter kaffe av komposten din. Vart nysgjerrig, så leste alt. Angrer ikke på det, for et fint og underholdende innlegg er det😀
Noen ganger må en bruke overskrifter som får folk til å lese hele innlegget i spenning
Du får kanske en anerkjent blikk fra svigermoren din da etter alt ryddingen:)
Kanskje det.
Synes det var et fint innlegg i fra deg. Her i huset går det i hele bønner og kaffemaskinen maler den og så får jeg morgenkaffe. Er glad i kaffe, men det går ikke mange kaffekopper i løpet av en dag. Skal bake litt kanelboller i morgen. Var visst tomt i fryseren. Vaske skap må også gjøres her. Få det rent og pent. Jul blir det.
Ja, Kaffemaskinen vår bruker og hele bønner, så da blir det brukt lite filterkaffe.