Gulasj

Jeg er ingen matblogger, og det er helt klart Gamle Gubben Grå som er kokken her i huset. Men jeg har fått flere henvendelser om jeg kan dele oppskriften på gulasjen jeg lagde på hytta i går.  Oppskriften er hentet fra et oppskriftshefte fra Sparbutikkene som kom ut høsten 2019 og heter “Hei høst”  Det var nok ikke den oppskriften jeg brukte i 1990, da jeg lagde retten for første gang.  Jeg skulle lage middag til Gamle Gubben Grå for første gang, en kokk med fagbrev som hadde arbeidet i mange år som kokk, og også vært innom Hotelfaghøgskolen i Stavanger.  Dere kan tro jeg hadde nerver. For jeg ville så gjerne imponere denne kjekke gutten.
Tror ikke det var gulasjen som gjorde at det ble oss, Gubben dukket opp to timer for sent til stevnemøte- og gulasjen var både kokt i hjel og til dels svidd. Men jeg har leget forskjellige varianter flere ganger senere, og det er en utrolig god rett.

I heftet fra Europris er gulasjen laget med kyllingkjøtt, men Gamle Gubben Grå og jeg er enige om at det er best med oksekjøtt, så vi valgte det.  Det var jo tross alt nyttårsaften.
Jeg startet med å kutte opp to gule løk og tre fedd hvitløk i sånn passe store båter. Løken altså, hvitløken finhakket jeg.
Så kuttet jeg opp oksekjøttet. i biter.  Jeg brukte grytekjøtt, det skal koke lenge, så du bør ha oksekjøtt som tåler koking. Biffstrimler eller annet fint oksekjøtt blir både feil og alt for dyrt.  Stykket i går var en høyrygg. Det står 400 gram kjøtt i oppskrifta. Jeg kjøpte den eneste biten med grytekjøtt de hadde på Kiwi og brukte hele biten. Mulig det var litt mer enn 400 gram.
Jeg kutter opp alle råvaren først, så jeg fortsatte med å skrelle og kutte 2 røde paprikaer, 3 gulerøtter og 8 poteter.  Det sto 6 poteter i oppskrifta, men jeg brukte mandelpoteter og de er litt små.  Synes likevel det kunne vært mer potet.

Vi hadde ikke olje på hytta, så jeg brukte litt smør, smeltet det i en tykkbundet kjele og surret så hvitløk, løk og kjøtt i noen minutter mens jeg var flink og rørte hele tiden.
Når kjøttet var brunt og løken myk tilsatte jeg paprikaen, potetene og gulerøttene i gryta sammen med 1 ss paprikapulver. Du leste riktig. Jeg sa en spiseskje. det sal smake paprika. 3 laurbærblad, en boks tomatpure og en boks hakkede tomater. og rørte godt sammen.

Så tilsatte jeg 7 dl vann og to terninger oksebuljong.
Så skal alt koke på svak varme i 40-60 minutter til grønnsakene er blitt myke. Det tok ca 50 minutter. Greit å huske å røre litt nå og da og passe på at det ikke fosskoker.
Jeg drysset litt frisk timian over før jeg serverte og satte sal tog pepper på bordet så vi kunne krydre selv.  Satte og et rømmebeger på bordet. Vi pleier å ha store klatter rømme opp på retten. Den milde rømmesmaken gjør seg godt mot den litt smaksrike og litt sterke kryddersmaken.

Gulasj er en fantastisk god rett på dager det er litt kaldt ute, gjerne etter en tur ute.  Faren er bareat men blir så usigelig trøtt og mett etterpå.

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg