Badminton…..

Mangfoldet blant Bunnbloggerne er stort. I dag er det Bent Erik Sandnes som er dagens Bunnblogger.  Jeg ble litt engstelig da jeg så det, for han skriver som regel om et tema jeg har utrolig lite greie på, nemlig gaming.  Jeg pustet litt lettet ut nå jeg så at han i dag hadde skrevet om badminton.

Ikke det at jeg har så veldig greie på badminton, men jeg har jo i likhet med de fleste andre forsøkt meg med fjærball og racket på plena.  Skal ikke skryte på meg at jeg har vært spesielt god, og det er nok noen år siden sist jeg tok i en racket.

Sandnes er nok flinkere enn meg. Han reiser rundt for Orkanger badmintonklubb og promoterer sporten.
Han skriver om en slik tur til Snåsa.  Bo du i Snåsa og ikke kjente din besøkelsestid er det kanskje greit å vite at han kommer tilbake 4. juli. Da får duen ny mulighet.

Nå snakker vi ikke om badminton-sett kjøpt på Nille og som spilles på plenen i croccs eller kjipp-kjappere, men idretten badminton.

En regner med at badminton har sitt opphav fra franske og italienske klostre på 1100-tallet. Spillet kaltes «jeu de paume», på grunn av måten det ble spilt på. Med håndflaten (fransk: paume) slo man ballen til motstanderen. Spillet spredte seg til England via Skottland omkring 1300-tallet under navnet «real tennis».

På 1600-tallet ble spillet med objekt laget av fjær populært, siden det krevde liten plass og kunne spilles inne på slott og herregårder.  Så når man i dag spiller badminton innendørs for eksempel i Snåsahallen så erdet helt i tråd med gammel tradisjon.
Badminton er først og fremst utviklet fra racketspillet «poona» som britiske offiserer på permisjon fra India tok med seg hjem til England. På 1850-tallet ble «poona» spilt bl.a. på hertugen av Beauforts eiendom Badminton i Gloucestershire. Her ble spillet spilt mellom to spisesaler. Siden spillet ikke hadde noe engelsk navn ble det kjent som «det spillet man spiller på Badminton». Etter hvert tok spillet dette navnet.

I konkurranseformen badminton spiller man på hver sin side av et nett med ferdigmalte baner.
En full badmintonbane er 13,4 meter fra baklinje til baklinje.
Det er ikke noen fastsatt tid på en badminton-kamp. Man spiller tre sett til 21 poeng, men hvert sett må vinnes med minst to poeng. For at kampene ikke skal trekke altfor mye ut i tid, vinner uansett den første som oppnår 30 poeng. Har en person vunnet de to første settene blir ikke det siste settet spilt.
Badminton er en olympisk sport med fem disipliner: herresingle, damesingle, herredouble, damedouble og mixed double (en spiller av hvert kjønn på hver side av nettet).
Nettets øvre kant skal minimum være 1,524 m over banens overflate ved midten av banen 1,55 m ved double-sidelinjene.

Tenkte at når jeg ga deg litt slike tekniske data så kan du gå ut i hagen og spille badminton. Du har sikkert et badmintonsett ett eller annet sted i boden.  Det har garantert vi – men jeg skal ikke ut på plena og spille badminton. Tror ikke ankelen min ville ha godt av det.

Og du, bor du i nærheten av Snåsa. Ta en tur innom Snåsahallen neste søndag. Der tror jeg det blir mye gøy.

 

8 kommentarer

Siste innlegg