byvandring med bilder

 

Det var grått på morgenen i dag, og derfor la Gamle Gubben Grå og jeg morgenturen til tomme bygater. Byutvikling er jo det store temaet her i byen for tiden.   Og det er jo helt klart at byen har mye å gå på for å videreutvikle seg.  Men samtidig er det nok ganske stor uenighet om hva som er riktig utvikling.

Hønefoss har mange fine hus, og mye spennende arkitektur.  Mye flott jeg kunne vise frem. Gledeshuset, den nye kirken og kunsten på brukarene for å nevne noe.  Men i dag har jeg lyst til å vise frem litt mer baksiden av byen.  Eller noen mer ukjente steder i byen.

Her ser dere Holmboesgate.  Den store gule og grå bygningen er baksiden av Kuben, som er byens kjøpesenter.  Det gulhvite huset foran er baksiden av Stangsgate 1. (tror jeg) Har ikke klart å finne ut så mye om den bygningen, men den er bygget rundt 1900.

På dette bildet ser dere baksiden av Stabellsgate 2 og 4.  Stabellsgate 2 er det gule huset.  Denne bygården ble oppført i 1903 av to brødre Jørgensen hvor den ene var gullsmed Ogden andre gravør.  Bygningen etterfulgte en tidligere bygning på eiendommen som brant ned.  Bygningen dom brant ned tilhørte brødrenes far som startet gullsmedverksted der i 1871.  Fremdeles er det den samme familien Jørgensen som eier gården.   De tre generasjonene Jørgensen som drifter bygningen nå er oldebarn, tipp-oldebarn og tipp-tipp-oldebarn av den Johan Jørgensen som startet gullsmedforretning i1871.  Alle unntatt, tipp–tipp-oldebarnet har vært utdannet gullsmeder.  Jeg tror det fremdeles er netthandel med gullsmedvarer fra eiendommen, men det gamle gullsmedverkstedet har blitt omgjort til en bar som åpnet i fjor høst. Baren blir drevet av de to yngste generasjonene i Jørgensen familien.

Den grønne bygningen Stabellsgate 4. er bygd på 1930 tallet.  Stabellsgate 4 har og en eldre del som har sin opprinnelse helt fra 1700 tallet. Her bodde Lars Bastian Jørgensen på 1770tallet. Stabellsgate har fått navnet sitt fra han og familien hans.
Lars Bastian Jørgensen Stabell var far til Eidsvillmannen General Frederich W, B. Stabell.  Eidsvoll-menn måjoalltid nevnes når de dukker opp i historien.  Bygningen er litt sliten på baksiden, og ikke så mye bedre på forsiden.

Stabellsgate var tidligere hovedgate gjennom Hønefoss fra togstasjon ned mot Søndre Torg. Gata ble anlagt på 1700 tallet, og var en av de første bebygde områdene på sydsiden i Hønefoss.
På dette bildet ser du litt av Stabellsgate 6.(rød teglstein)  Det er i jugendstil, og ble oppført i 1908 av Petter Viker og Jacob Aabel.

Den store hvite bygningen midt på bildet er Grand Hotell .  Det har vært gjestgiveri på eiendommen siden1809.  Men den bygningen som lvi ser på bildet ble reist i 1912 av Jacob Aabel.  I 1913 solgte han hotellet til Andreas Grinde,.  Da jeg var barn var det en Truls (?)Grinde som drev hotellet.   Jeg tror ikke det gikk så bra.  Så var det noen finansakrobater som holdt på der på 90- tallet en gang.  Vel, de var litt vel smarte og måte vell riste litt gitter en periode.
De siste 10 årene eller så har Grand Hotell hatt et oppsving med nye eiere.  De driver og pusser langsomt opp, og jeg tror det blir virkelig bra.

Bygningen er et smykke i byen, og jeg håper inderlig at de klarer å ta vare på det og videreutvikle det på en god måte.  Det jeg har sett så langt tyder bra.

Før gikk hovedveien fra Hallingdal, Sokna og den kanten av byen ned Stabellsgate.  Nå er den naturlige veien for denne trafikken ned forbi Øya og ned det som i gamle dager het Øyabakken, Usikker på om det heter det fremdeles.
Da kommer vi ned i den delen av byen som jeg kaller “Tronrud-Citty” etter eiendomsutvikleren som eier og utvikler denne delen av byen (blant annet)  Her bygges og planlegges det høyhus på begge sider av veien. “Fortetting nær jernbanen for å sikre grunnlaget for bane-nor ” kalte byplansjefen det på informasjonsmøtet om byutvikling i forrige uke.

Vi i Rødt er ikke så begeistra for høyhus, stenging av utsikten mot fossen og elva og privatisering av elvebredden.  Vi er og litt usikre på hvor stort markedet for høyhusleiligheter er i Hønefoss.  Det står mye tomt i det som allerede er bygget.

 

På svart-hvitt bilde er vi kommet til Søndre Torg på byvandringa vår, Den moderne bygningen til venstre i bildet er bygningen til Ringerike Sparebank, eller Sparebank 1 Ringerike og Hadeland, som jeg tror det heter nå.
Jeg husker at bygningen ble bygget. Den sto ferdig i 1972, da jeg var 6 år gammel. Men jeg husker ikke hvordan det så ut før.
I de to øverste etasjene av bygningene var det bibliotek da jeg var ung, og der har jeg tilbragt utallige timer.

Trehuset på høyre side i bildet er Løchengården. Den ble bygd i 1863 av Gulbrand Andersen Løchen.  Bygningen har vært i familien siden den gang, og det har vært mange forskjellige butikker i gården.
I tidligere tider var forretningen kongelig hoffleverandør av rakfisk.
For meg forbinder jeg Løchen Foght, som de siste generasjonene har hett med optikk, og det er fremdeles optisk forretning i bygningen.
Skobutikken til Andersen husker jeg og godt, Mange av skoene jeg slet i barndommen er kjøpt der.
Hos gardinbutikken til Gjerdalen var jeg nok ikke like flittig kunde. Jeg arbeidet jo i flere år ved en av de andre gardinbutikkene i byen.

Elgen du ser midt på bildet er en skulptur av Skule Waksvik. En flott skulptur nederst i skulpturgata.
En nattevakt for noen år siden kom en pasient med henvisning fra legevakta.  På henvisningen sto det “Falt av en elg på Søndre Torg.”

Jeg husker at jeg leste den henvisningen både en og to ganger før det gikk et lys opp for meg. Pasienten hadde selvsagt falt ned fra skulpturen.

Nede i Storgata passerte vi “Fengselet”  Det er nå kulturstiftelse og restaurant.  Men var Hønefoss hjelpefengsel da jeg var barn.   Ja, det var faktisk fengsel her helt frem til 1995.

Huset er bygd i perioden 1862 – 1864. Det er tegnet av arkitekt Henrik Tharp Meyer, som også tegnet Viktoria Terrasse i Oslo.
Det hadde opprinnelig plass til 17 fanger fordeltpå 12 celler pluss at politiet disponerte to celler.  Det ble senere utvidet med et tilbygg som sto ferdig i 1932. Det inneholdt tre celler.

Det var en lite byvandring rundt i Hønefoss som Gamle Gubben Grå, Kjøteren, Charlie Chihuahua og jeg gjorde i dag morges før frokost.

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg