En mørk kveld.

I går gikk strømmen her hjemme. Et vindvær vi ikke er vant til her på Østlandet førte til mange trær over strømnettet.  Vi klarte oss helt greit uten strøm en kveld.  Middagen hentet vi hos Pizzabakeren.

Vi leste på lokalavisa at et stearinlys antente et stuebord i et hus i nabolaget. Heldigvis gikk det bra med huset.

Videre var E16 stengt i flere timer litt lenger opp i dalen her.  Det ble meldt at brannvesenet jobbet seg fra Nes i Ådal og nedover og oppover for å få unna trær og redde folk som satt i biler med trær som sperret veien. De visste og at biler hadde fått trær over seg og at folk satt innestengt i de bilene. Mobilnettet var nede, så de ga opplysninger via alle tenkelige medier.

Siden mobilnettet var nede virket heller ikke trygghetsalarmene i området. De ba folk ta seg til sykehjemmet hvis de klarte og trengte hjelp.  Nå er det vel slik at de som trykker på knappen på trygghetsalarmen for å få hjelp sjelden er i stand til å ta seg til sykehjemmet. Hjemmetjenesten reiste ut til de som de fryktet kunne trenge hjelp, så langt de klarte men flere veier sikkert særlig de små veiene i skogene i Ådalen var stengt på grunn av trefall.  Ikke bare bare for hjemmetjenesten å komme frem heller.

Nødnettet til nødetatene ble og slått ut av uværet i et stort område og vi kunne lese at ambulanse ble plassert ut på Mc Donalds på Flå, og på brannstasjon på Nes i Ådal. I mer sentral strøk kjørt ambulanser rundt med blålys i rolig fart, og folk som trengte akutthjelp ble bet å ta seg mot blålysene.

Vi led ingen nød. Fyr på peisen og nok av stearinlys og batterilys. Ikke hadde vi behov for nødetaten eller akutt hjelp.  Men det er skremmende hvor sårbart dette samfunnet er. Det kom litt vind. I følge det jeg klarer å lese meg til kan man kalle det stiv kuling i de verste områdene rundt her. Nordlendinger og vestlendinger som bor i værutsatte områder vil sikkert mene at stiv kuling ikke er stort å sutre for.

Jeg finner det skremmende og urovekkende at nødnett, trygghetsalarmer og store deler av beredskapen blir slått ut på grunn av en stiv kuling. Jeg håper ingen liv gikk tapt som følge av uværet.

14 kommentarer
  1. Tenker at slik vind dere hadde i går var nok uvanlig. Meldt mye vind her nord i kveld og spørs hvor den treffer. Har opplevd vind i orkans styrke og det var heftige saker. Kos deg hjemme.

  2. Veldig “spennende” beredskapsplan når man velger å ikke rydde linjetraseer. Det kan vel neppe komme som en overraskelse at ved sterk vind kan trær som står nær linjer knekke eller ha rotvelt, og potensielt skade linjene som fører strøm???

   1. Det kommer nok ikke som en overraskelse, for dette er et kjent problem. Strømbrudd kan jeg faktisk forstå. Det er store skogområder. Men nødnett og mobilnett hadde vært kjekt å ha, spesielt i dårlig vær med mange trefall. Ille når ambulansene nå kjører patrulje og leter etter “kunder”

  3. Var det ikke FM-sambandet som var reservenødnettet før i tiden, mon tro? Jeg har bodd i områder med hyppige strømbrudd og ditto telefonkollapser. Da var det radiosambandet som reddet oss. Vi hadde også satelittelefon i tilfelle krise. En stat kan ikke være så amatøraktig at den ikke har nødløsninger på plass.

  4. Jeg tror kanskje vi her nord rydder oftere i linjetrasene for strøm og så har vi flere dager med mye vind. Trær velter gjerne men ikke så mange på en gang. Og trær blir også mer hardføre.
   Men skremmende er det når vi er så avhengig av nett og strøm.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg