Når jeg klikker meg inn på det siste innlegget på den bloggen som ligger over meg på lista denne morgenen, en av disse evinnelige ukemeny-bloggene, lyser ordet Medisterkaker mot meg. Medisterkaker eller kjøttkaker som vi sa i barndomshjemmet ja det har jeg faktisk noen tanker om.
Mors kjøttkaker har jeg hørt er slik utflytta voksne barn gjerne lengter etter. Du vet, ingen kan lage kjøttkaker og annen tradisjonsmat akkurat slik som mor lager det,
Jeg tror ingen av våre barn har det på den måten. Det virker mer som de blir litt betenkt hvis de hører at det er jeg som skal lage middagen når de har tenkt seg hjem. Mulig de heller burde ta turen hjem en annen dag.
Fars kjøttkaker derimot… Eller for å være helt nøyaktig, Gamle Gubben Grås medisterkaker. Da får i det minste Datteren stjerner i øynene og jul i tankene.
At han absolutt ikke gjør noe annet med de medisterkakene enn å steike opp en stor boks farse kjøpt på Coop, betyr ingenting. Det skal være medisterkaker formet, stekt og kokt av faren deres for at det skal bli jul. Her holder det ikke med ferdigkjøpte medisterkaker, samme hvor kort-reiste eller fulle av kjøtt de er.
Så når Gamle Gubben Grå sto og stekte medisterkaker her om dagen var jeg ikke sen om å sende snap til Datteren. Måtte fortelle at det ble medisterkaker slik de skulle være til jul.
Svaret kom raskt: Da kommer jeg innom med en gaffel.
Godt å se at de og har noen tradisjoner de og forbinder med meg. For nystekte medisterkaker på gaffel er en tradisjon jeg har med fra mitt barndomshjem.
Jeg vokste jo opp på gård med dyr. En stund før jul leverte vi kjøtt til “hakka”, slakterbutikken, som de kvernet opp og lagde medisterfarse og medisterpølser av. Når så farsen og pølsene kom hjem sto Mamma og stekte og kokte opp kjøttkakene og ga de rå medisterpølsene et oppkok før de ble pakket i poser og lagt i fryseren. Vi barna fikk nystekte medisterkaker og prøvesmaking av medisterpølse servert på gaffel. Gode barndomsminner, og tradisjonen med medisterkake på gaffel har jeg videreført til mine barn.
Den medisterkake-stekende Gamle Gubben Grå var i følge Datteren ikke like glad i den tradisjonen. I det minste ikke hvis hun og gaffelen hennes stakk av med for mange av medisterkakene.
Det var ingen unger som koste seg med medisterkaker på gaffel i år, men jeg fikk snoket til meg hele tre stykker. Tradisjoner er viktig. Og du hvor godt det er med helt fersk og varm medisterkake på gaffel.
Ein flott tradisjon:-)
Ja, og i år er medisterkaker allerede på plass i fryseren
Åh…herlighet for en deilig tradisjon. Medisterkake på gaffel. Kjenner nesten smaken og lukta her jeg sitter i sofakroken.
Det er utrolig godt!
Medisterkaker på gaffel er deilig! Det er bare til å nyte! Som du gjorde – skjønte jeg!
Ja jeg nøt de virkelig.
Det var en artig og koselig tradisjon;)
Ikke sant. Utrolig kos – og godt.