I dag er det verdens brød-dag leser jeg på bloggen til Allan. Brøddagen er lagt til samme dato som FNs organisasjonen for mat og landbruk (FAO) ble etablert. FAO ble stiftet 16. oktober 1945 med formål å bekjempe sult under mottoet «Fiat panis», som betyr «La det bli brød».
I dag markerer vi også FNs verdens matvaredag for å skape oppmerksomhet rundt behovet for å skaffe tilstrekkelig og næringsrik mat til alle.
Brød spises over alt, i alle land og alle kulturer – i forskjellige variasjoner, og vi mennesker har spist brød i minst 10 000 år!
Den internasjonale brøddagen handler ikke bare om å markere brødet i seg selv. Den handler om å tenke på hva vi kan gjøre for de over 800 millionene som er rammet av sult i verden. Der viktigste hver enkelt av oss kan gjøre på det pmrådet er å bidra til å minske matsvinn. At ikke store mengder mat blir kastet mens folk sulter.
Inne på hjemmesiden til Opplysningskontoret for brød og korn kan man lese en oppfordring om å bruke årets brøddag til å prøve ut bygg- og havrebrød.
Per i dag spiser vi kun 3000 tonn bygg i året her i Norge, men vi produserer hele 500 000 tonn. Det er med andre ord et stort potensial for å øke nordmenns inntak av bygg. Ja, vi burde faktisk lett kunne tidoble 10 bruken av bygg som råvare i det norske kostholdet.
Bygg har mange positive helseeffekter. Kostfiberet betaglukaner hjelper til med å stabilisere blodsukkeret og forebygge flere livsstilsykdommer. I tillegg har bygg den høyeste fiberandelen av alle kornartene. Det bidrar til å holde deg mett lenger, senke kolesterolet, forbedre tarmfunksjonen og gi en mulig forebygging mot enkelte krefttyper.
Havre er bokstavelig talt sunn hjertemat fordi havre har høyt innhold av flerumettet fett som kroppen ikke kan produsere selv, og bidrar derfor til å redusere kolesterolnivået. Havre er også godt for magen fordi de vannløselige fibrene forbedrer tarmens mikroflora og fremmer de sunne bakteriene i mage- og tarmsystemet. På grunn av havrens regulerende effekt på blodsukkeret har kornet også en gunstig effekt ved diabetes.
Opplysningene over har ikke kjerringa suget av eget bryst. Som de fleste vel har oppdaget så er jeg ikke den som er mest opptatt av kosthold, fibre og flerumettet fett. Likevel deler jeg opplysningene for muligens å motivere lesere som er mer opptatt av slike ting.
Jeg starter hver dag med et par brødskiver til frokost. Kunne sikkert ha spist mer havre og bygg. Like mye for å støtte den norske bonden som å tenke på egen helse. Det motiverer meg og å spise kortreist mat. Bruke korn produsert i Norge.
Støtt opp om verdens brøddag i dag og kos deg med godt brød, enten du baker selv eller tar en tur på butikken.





Brød er godt – når man finner et brød som ER godt. Gulrotbrød – grovbrød med sirup – jadda mange slags brød – og rundstykker og boller og…..
Jeg spiser som regel havregryn hver eneste morgen 🙂
Havre er jo sunt.