Gale bananer……

Dere trodde vel ikke jeg lot toppbloggeren slippe unna bare fordi det snart er jul?  Skal jeg gjøre karriere som blogger og komme meg opp fra denne begredelige 27. plassen som jeg fremdeles er på må jeg jo lære av de som virkelig behersker bloggkunsten.  Og der var det ikke mye snakk om lyslenker og adventsstjerner i går. Nei der var det “business as usual” .

Kokkejævel har lest et sted at han er en dyktig, men slu faen, eller kremmer, som startet opp bloggen med en listig plan om å starte opp nettbutikk halvannet år senere skriver han.  Vel, det er ikke på min blogg han har lest det.  Riktignok har jeg hevdet opp til flere ganger at han er en dyktig kremmer, men jeg har aldri kalt han en slu faen.  Jeg prøver å unngå å påkalle djevelen i tide og utide.  Med unntak av at jeg forsøker konsekvent å kalle nettopp denne toppbloggeren for jævel.  Jeg fikk med meg at en blogger som i sine kommentarer kalte han bare for “kokken” fikk så hatten passet.  Denne toppbloggeren skulle betegnes som Kokkejævel, dermed basta.  Så i respekt for bloggeren kaller jeg han en jævel,.
Jeg har heller aldri hevdet at han startet bloggen for å starte nettbutikk halvannet år etterpå.  Det tror jeg ikke, så langsiktig tankegang og så langsiktig planlegging og strategier er ikke helt hans stil.  Han er en kremmer.  En kremmer handler i nuet og tilpasser forretningen etter markedet her og nå.   Bloggen ga han et fantastisk marked, tusenvis av lesere, og dette markedet ble det da naturlig for en god kremmer å benytte seg av.
Det er ikke ment som kritikk av Kokkejævel.  Han så et marked og tok det.  Er man forretningsmann er det slik man må tenke.

Kokkejævel prøver seg så på en analyse av hvorfor han har så mange lesere. Det har jeg og lurt på, så det avsnittet leser jeg nøye. Dere vet jeg drømmer jo og om en gang å trone høyt der oppe, og da gjelder det jo å lære av han som har knekt koden nå som han har tenkt å avsløre den.
Kokkejævel skriver at han har så mange lesere fordi han ikke hadde en økonomisk baktanke.  Jeg tror han på det.  Men hvorfor har han fremdeles 20.000 sideklikk nå som 75% av innleggene er reklameinnlegg for egen bedrift?
At han får så mange lesere fordi han bare skriver om livet sitt, skriver han videre.  Vel, det er vel  noen andre bloggere som også skriver om livene sine,  Er det ikke det rundt 90% av bloggene handler om her inne på blogg.no?  Så hvorfor er livet til Kokkejævel så utrolig mye mer spennende enn livet til alle oss andre?

Jeg følger en del bloggere daglig.  Jeg føler at jeg kjenner dem, at de på en måte er mine “venner”  Jeg gleder meg med de når de har det bra, og føler med dem hvis de har det vanskelig. Når noen har det skikkelig vanskelig, får jeg lyst til å hjelpe. Hvis jeg har mulighet gjør jeg noen ganger det.  Hvis noen for eksempel skriver at firmaet deres holder på å gå konkurs på grunn av at et virus ødelegger julehandelen, som jo ofte er med på å sikre overskuddet i mange bedrifter, føler jeg med dem og får lyst til å handle der.  Jeg liker mangfold. Jeg liker de små butikkene bedre enn de store, gjerne multinasjonale selskapene. Jeg kan bli flinkere til å bruke dem, men jeg forsøker i det minste.  Hadde butikken til en venn som var redd for å gå konkurs vært i nærheten hadde jeg dratt en tur innom og handlet. Hadde en venn jeg bryr meg om startet nettbutikk for å sikre inntekten hadde jeg klikket innom for å se om det var noe jeg kunne tenke meg. Slik jeg var innom Kokkejævel sin nettbutikk. Jeg kjøpte ingenting. Jeg har boka, Gamle Gubben Grå har forsterker nok og jeg bruker ikke forkle. Jeg hadde litt lyst til å bestille pinnekjøtt av rein, men har ikke gjort det ennå.

Jeg tror at kremmeren Kokkejævel er fullstendig klar over hvilken markedsføringsverdi bloggen har fått. Han ville vært dum hvis han ikke utnyttet den.  Det jeg ikke helt forstår er hvorfor leserne går mann av huse for å sikre seg mat fra denne nettbutikken. Er det medfølelse og medlidenhet, en morsom gimmick til julekosen eller en overbevisning om at maten i denne nettbutikken overgår alt annet du kan få kjøpt av kulinariske fristelser?

Jeg forstår som sagt ikke hvorfor Kokkejævel fremdeles er på toppen av bloggtopplista. Er hans liv og hans forretningsimperium så interessant? Ja, han har vært fin å følge. Sorg, bokprosjekt wixen, graviditet, fødsel alt det der. Jeg kan se den. Men nå, et evinnelig gnål om å kjøpe alt fra pinnekjøtt til bok. Hvorfor går ikke leserne lei?

Lokalmat er bra. Men lokalmat for meg har noe med kortreisthet å gjøre. Jeg mener lokal mat. Det får jeg kjøpt på REKOr-ringen på parkeringsplassen ved Yrkesskolen annenhver torsdag. Behøver ikke å bestilles fra Finnmark, som jo ligger omtrent like langt fra Hønefoss som Roma etter hva jeg har hørt.

Jeg mener ikke å ødelegge for Kokkejævel.  Han er en kremmer, en flink sådan. Jeg unner han alt godt. Han har heller ikke opptrådt ufint eller umoralske på noen som helst måte.

Men jeg må undre meg over at så mange finner det nødvendig å bestille mat pakket om i ei stue i Alta i stedet for å støtte en lokal småskalaprodusent der de bor. Det var jo julehandelen man håpet skulle skape overskudd også i disse firmaene.

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg