Greven

Da vi var i Vikersund på søndag måtte vi jo og inspisere Greven mente Yngste Sønn.  Greven er en tømmertrekkbåt fra 1950-tallet som ligger ved kai i Vikersund. Den slepte i sin tid tømmer fra vår ende av Tyrifjorden til Vikersund hvor tømmeret så ble sendt videre nedover elva mot Drammen.

Greven er laget på Fredrikstad Mekaniske verk og ble levert i 1953. På 60-tallet ble tømmertransport i større og større grad overtatt av tømmerbiler, og fra 1968 ble Greven liggende uvirksom i Vikersund.

I 1973 ble den solgt, og etter et lite opphold i Ytre Oslofjord kom den til Sunnmøre i 1976.  Der fikk drn base i Hareid. Den ble nå bygd om så den var tilpasset ny bruk. Den skulle tåle saltvann, sjøsprøyt og rom sjø. Det er litt tøffere forhold på Mørekysten enn i fredelige Tyrifjorden.

På Sunnmøre har den vært i bruk blant annet dom lekter helt frem til 2005 hvor rederiet fant ut at de ville selge den. Det fikk entusiaster på Vikersund høre om, fikk kjøpt båten.

Båten gikk for egen maskin og på egen kjøl fra Sunnmøre til Drammen hvor den så ble fraktet med trailer til Vikersund.  Entusiastene på Vikersund har fått tak i tegningene fra Fredrikstad og ideen er at båten skal settes tilbake til slik den så ut da den var ny i 1953.  Litt usikker på hvor langt de har kommet med arbeidet  Mulig de er ferdig

Hvorfor Yngste Sønn viste interesse for denne gamle båten? Vel, Høvdingen har fortalt om den, og vistnok utført noen reparasjoner på den tilbake på den tiden den var i drift her oppe på Tyrifjorden.

8 kommentarer

Siste innlegg